7 Μαΐ 2018

Θέμα ημερών η δημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος CLLD / LEADER, της ΑΝΔΩ Α.Ε., για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα

Με κύριο θέμα την έγκριση της 1ης Πρόσκλησης του προγράμματος για τα έργα Δημοσίου Χαρακτήρα, συνεδρίασε την Τετάρτη, 25/4/2018, στα γραφεία της ΑΝΔΩ AE, η Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD / LEADER.

 Στην συνεδρίαση συμμετείχαν η Πρόεδρος της ΑΝΔΩ, Βασιλική Παπαδημητρίου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ρένα Παυλάκη, ο Αντώνης Χατζηιωάννου, εκπρόσωπος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, ο Νίκος Ταταράκης, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, η Ναταλία Μαραγκού, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου και ο Διευθυντής της ΑΝΔΩ, Κώστας Ζήφος.

 Πρόκειται για την 1ης Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ΜΕΤΡΟ 19: «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (CLLD - Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη Υλοποίησης Δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER)», στη Δράση 19.2.4: «Βασικές Υπηρεσίες & Ανάπλαση Χωριών σε Αγροτικές Περιοχές» - Παρεμβάσεις Δημόσιου Χαρακτήρα, η δημόσια δαπάνη της οποίας ανέρχεται σε 1.550.000 ευρώ. Η πρόσκληση θα υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς έγκριση και στην συνέχεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προηγείται της δημοσίευσής της.

 Με την δημοσίευση της Πρόσκλησης, η οποία αναμένεται εντός των επομένων ημερών, η ΑΝΔΩ θα συνεχίσει τις ενημερωτικές επισκέψεις σε νησιά της Δωδεκανήσου, με σκοπό την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων για τα υπομέτρα που προκηρύσσονται, με στόχο την προσέλκυση προτάσεων δράσεων προς ένταξη και χρηματοδότηση και την μεγαλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. 

 Δυνητικοί δικαιούχοι του Προγράμματος είναι:

 • ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού και φορείς τους 

• Άλλοι Φορείς Δημοσίου Τομέα (Ως Φορείς Δημοσίου Τομέα νοούνται: Δημόσιες υπηρεσίες και φορείς της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ανεξάρτητα της νομικής τους μορφής, συγκροτούν την έννοια του δημόσιου τομέα και περιλαμβάνονται στο «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτσι όπως καταρτίζεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ετήσια βάση.) 

• Ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων (Σύλλογοι, Σωματεία, ΑΜΚΕ, λοιπές Μ.Κ.Ο - Ν.Π.Ι.Δ. κ.α.) 

• Φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις (αποκαταστάσεις παραδοσιακών ή διατηρητέων παραδοσιακών κτιρίων και άλλων μη παραγωγικών κτισμάτων και για επιδεικτικούς σκοπούς (π.χ. μύλοι, ελαιοτριβεία).

 Στο πλαίσιο της πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν πράξεις δημοσίου χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής. 

Οι εν λόγω παρεμβάσεις παρέχονται δωρεάν στο ευρύ κοινό. Δεν είναι δυνατή η ένταξη πράξεων, που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο προκαλούν επιχειρηματικό/ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή εφαρμογής ή στους φορείς και τους επαγγελματίες /ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, δεδομένου ότι στην αντίθετη περίπτωση αποτελούν κρατική ενίσχυση που θίγει τον ανταγωνισμό.

 Ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενταχθούν πράξεις, οι οποίες προβάλλουν μια περιοχή με στόχο την προσέλκυση τουριστών/επισκεπτών ή εξυπηρετούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναλυτικότερα, η δράση και οι υποδράσεις που δύναται να υλοποιηθούν, μέσω των τοπικών στρατηγικών, όσον αφορά σε δημοσίου χαρακτήρα παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:

 Δράση 19.2.4: «Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» Υποδράση 19.2.4.2: «Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (ενδεικτικά: παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία)». 

 Η υποδράση αφορά σε δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση βασικών υπηρεσιών, με σκοπό την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού. Στην παρούσα υποδράση δύναται να ενταχθούν πράξεις, όπως:

 1. Παιδικοί σταθμοί και αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης για φύλαξη και απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας 

2. Αγροτικά ιατρεία για την πρόληψη και φροντίδα του αγροτικού πληθυσμού 

3. Δημιουργία ή εκσυγχρονισμός Κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων και κοινωνικής προστασίας ατόμων 3ης ηλικίας, καθώς και ΚΑΠΗ 

4. Δημιουργία Κέντρων Νεότητας, με ποικίλες δραστηριότητες όπως π.χ. χορωδία, χορός, ζωγραφική, γλυπτική, ομαδικά παιχνίδια, εκδρομές, κλπ 

5. Αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αθλητισμού 

6. Χώροι στέγασης Δημοτικών / κοινωνικών ιατρείων - φαρμακείων – παντοπωλείων 

7. Δημόσιες τοπικές υποδομές για την επίδειξη τοπικών προϊόντων 

 Προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που υλοποιούνται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, στην κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού σε περισσότερες από μία Δημοτική / Τοπική Κοινότητα. 

 Το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά έργο (πράξη) των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχεται μέχρι 600.000,00 € και θα καλύπτει δαπάνες που ενδεικτικά θα αφορούν σε:

 • Κτιριακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής και περιβάλλοντος χώρου 

• Μηχανολογικός Εξοπλισμός

 • Λοιπός Εξοπλισμός 

• Εξοπλισμός ΑΠΕ 

• Γενικές δαπάνες (π.χ. σύνταξη πρότασης, επιβλέψεις, μελέτες όπως έκδοσης άδειας δόμησης) 

 • Μελέτες εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων και σημάτων ποιότητας και λοιπές μελέτες που σχετίζονται με την εκτέλεση της πράξης 

• Αξιοποίηση διαδικτύου 

• Διαμόρφωση Χώρων

 • Δαπάνες για απόκτηση γης 

• Αγορά μεταφορικών μέσων για την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων 

 Ποσοστό Επιχορήγησης έως 100% για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα. 

 Υποδράση 19.2.4.3: «Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή-προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ)». 

 Η υποδράση αφορά σε έργα μικρής κλίμακας που συμβάλουν / στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων όπως άλση, πάρκα/πλατείες, μονοπάτια, διαδρομές, αξιοθέατα, καταφύγια, παρατηρητήρια, θέσεις θέας.

 Παράλληλα, μέσω της υποδράσης μπορούν να υλοποιηθούν πράξεις οι οποίες αφορούν στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής εφαρμογής όπως η δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, η δημιουργία ιστοσελίδων, παραγωγή πληροφοριακού και τουριστικού υλικού, δημόσιες υποδομές που κρίνονται απαραίτητες για την αύξηση της προσβασιμότητας σε επισκέψιμους χώρους. 

Οι πράξεις που θα ενταχθούν μπορούν να έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα και με ιδιωτικές επενδύσεις. Οποιαδήποτε πράξη τουριστικής φύσης πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών (π.χ. σημεία πληροφόρησης) και όχι στην προβολή της περιοχής με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας (παρά μόνον αιτιολογημένα σε τοπικό επίπεδο) ή την προβολή προϊόντων που συνδέονται και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα.

 Ειδικότερα, ενισχύονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

 • Βελτίωση και ανάπλαση δημόσιων κοινοχρήστων χώρων (π.χ. διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, δενδροφυτεύσεις, πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, δημόσιος φωτισμός και σήμανση). 

• Δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (π.χ. γραφεία, κέντρα ενημέρωσης και καθοδήγησης επισκεπτών) 

• Σήμανση τοπικών αξιοθέατων, μνημείων και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος 

• Δημιουργία ποδηλατικών ή άλλων διαδρομών, μονοπατιών σε περιοχές της υπαίθρου 

• Δημιουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμός υποδομών για επισκέπτες/τουρίστες (π.χ. καταφύγια, παρατηρητήρια, θέσεις θέας και υπαίθριας αναψυχής, κατασκηνωτικοί χώροι) σε περιοχές της υπαίθρου συμπεριλαμβανομένου του συναφούς εξοπλισμού (π.χ. εξυπηρέτηση, ασφάλεια, προσβασιμότητα επισκεπτών, πυρόσβεση, αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών) 

 Προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που υλοποιούνται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, σε περιοχές υψηλής φυσικής αξίας και σε περιοχές NATURA 2000, σε παραδοσιακούς οικισμούς. Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής της Υποδράσης: Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος. Άυλες δράσεις προβολής και προώθησης, μπορούν να υλοποιηθούν και στην πόλη της Ρόδου, ως κομβικό σημείο της Δωδεκανήσου. 

 Το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά έργο (πράξη) των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχεται μέχρι 600.000,00€ και θα καλύπτει δαπάνες που ενδεικτικά θα αφορούν σε: 

 • Κτιριακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής και περιβάλλοντος χώρου • Μηχανολογικός Εξοπλισμός 

• Λοιπός Εξοπλισμός 

• Εξοπλισμός ΑΠΕ 

• Γενικές δαπάνες (π.χ. σύνταξη πρότασης, επιβλέψεις, μελέτες όπως έκδοσης άδειας δόμησης) 

 • Μελέτες εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων και σημάτων ποιότητας και λοιπές μελέτες που σχετίζονται με την εκτέλεση της πράξης

 • Ανάπτυξη λογισμικού 

• Διαμόρφωση Χώρων Για πράξεις που αφορούν άυλες ενέργειες ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 50.000,00€.

 Ποσοστό Επιχορήγησης έως 100% για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 


 Υποδράση 19.2.4.4: «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων» 

 Η υποδράση αφορά στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης ή άλλων στοιχείων της περιοχής εφαρμογής, τα οποία προβάλλονται μέσα από τις τοπικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να έχουν στόχο τη διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων και όχι την προσέλκυση τουριστών.

 Οι πράξεις που δύναται να υλοποιηθούν θα πρέπει να συνδέονται με άμεσο τρόπο με την προβολή / διατήρηση των τοπικών στοιχείων της περιοχής, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προβολή της παράδοσης, των εθίμων, της λαογραφίας, της ιστορίας, των τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών επαγγελμάτων, καθώς και λοιπών συναφών πολιτιστικών δρώμενων (όπως παραστάσεις τραγουδιού, διαφόρων ειδών χορού, θεάτρου, φεστιβάλ, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, τοπικές αθλητικές εκδηλώσεις, κ.λ.π).

 Η ενίσχυση αφορά σε πράξεις άυλου χαρακτήρα.

 Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκδηλώσεις που υλοποιούνται στα μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, σε επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις, σε εκδηλώσεις με αντικείμενο αθλητικό, πολιτιστικό, ιστορικό γεγονός.

 Στόχος της Υποδράσης είναι: Η αξιοποίηση προβολή, ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των ιστορικών και τοπικών στοιχείων της περιοχής, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων. Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής της Υποδράσης: Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος καθώς και η πόλη της Ρόδου, ως κομβικό σημείο της περιοχής παρέμβασης.

 Το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά έργο (πράξη) των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχεται μέχρι 50.000,00 € (καθώς αφορά ενέργειες άυλου χαρακτήρα) και θα καλύπτει δαπάνες που ενδεικτικά θα αφορούν σε: 

 • Σχεδιασμός και παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού 

 • Διαφημιστικές καταχωρήσεις 

• Αξιοποίηση διαδικτύου 

• Διεξαγωγή ημερίδων εκδηλώσεων ενημέρωσης και προβολής 

 • Μίσθωση χώρων και εξοπλισμού 

• Διαμόρφωση χώρων 

• Συμμετοχή άμεσα εμπλεκόμενων φορέων -προσώπων σε εκδηλώσεις 

• Οργάνωση πολιτιστικών δρώμενων Ποσοστό Επιχορήγησης έως 100% για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 

 Υποδράση 19.2.4.5:«Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών/συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια)».

 Οι πράξεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να έχουν στόχο τη διατήρηση πολιτιστικών/ιστορικών/ περιβαλλοντικών κλπ στοιχείων της περιοχής ή τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων και όχι την προσέλκυση τουριστών ή την άμεση ή έμμεση προβολή ιδιωτικών συμφερόντων. Μέσω της υποδράσης δύναται να υλοποιηθούν πράξεις που συνδέονται με: 

• Την πολιτιστική κληρονομιά, όπως για παράδειγμα μελέτες καταγραφής και ανάδειξης της πολιτιστικής, αγροτικής και λαογραφικής κληρονομιάς και της τοπικής αγροτικής οικονομίας (ηλεκτρονικές εφαρμογές, έντυπες, ψηφιακές και ηλεκτρονικές εκδόσεις), ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων μέσω της προμήθειας μουσικών οργάνων, παραδοσιακών φορεσιών, δημιουργία υποδομών που παρέχουν υπηρεσίες πολιτισμού (π.χ. μουσεία, αρχεία, εκθετήρια, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά /συνεδριακά κέντρα, θέατρα, λυρικές σκηνές, αίθουσες συναυλιών και εκδηλώσεων, ωδεία, θεατρικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια και άλλες παρόμοιες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές υποδομές κ.α δημιουργία εκθετηρίων – συλλογών, πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, βιβλιοθηκών, παρεμβάσεις για τη διατήρηση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια λιοτρίβια, πατητήρια, αποστακτήρια αναβαθμίδες, στέρνες.

 • Την φυσική κληρονομιά, όπως μικρής κλίμακας τεχνικά έργα καθαρισμού, προστασίας ή αποκατάστασης / αναβάθμισης τοπίων και χώρων (βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, επιχωματώσεις, περιφράξεις, δενδροφυτεύσεις με ενδημικά είδη κλπ.), καθώς και η εκπόνηση μελετών σχετικά με τους τοπικούς φυσικούς πόρους (π.χ. καταγραφή ειδών βιοποικιλότητας, βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης) 

• Την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, όπως δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης, διοργάνωση συναντήσεων, ημερίδων, σχεδίαση ενημερωτικού υλικού και υλικού προώθησης. εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενημέρωσης - δημοσιότητας, ψηφιακές εφαρμογές. Προτεραιότητα θα δοθεί σε πράξεις που υλοποιούνται στα μικρά νησιά έως 3.000 κατοίκους και σε περιοχές Natura 2000 ή υψηλής φυσικής αξίας. 

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά έργο (πράξη) των επιλέξιμων δαπανών θα ανέρχεται μέχρι 600.000,00€ ή μέχρι 50.000€ (όταν αφορά την υλοποίηση ενεργειών άυλου χαρακτήρα) και θα καλύπτει δαπάνες που ενδεικτικά θα αφορούν σε: 

 • Κτιριακές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής και περιβάλλοντος χώρου 

• Μηχανολογικός Εξοπλισμός 

• Λοιπός Εξοπλισμός

 • Εξοπλισμός ΑΠΕ 

• Γενικές δαπάνες (π.χ. σύνταξη πρότασης, επιβλέψεις, μελέτες όπως έκδοσης άδειας δόμησης) 

 • Μελέτες εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων και σημάτων ποιότητας και λοιπές μελέτες που σχετίζονται με την εκτέλεση της πράξης 

• Ανάπτυξη λογισμικού • Διαμόρφωση Χώρων 

• Προβολή προώθηση • Σχεδιασμός και παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού • Δημιουργία ντοκιμαντέρ 

• Διεξαγωγή ημερίδων εκδηλώσεων ενημέρωσης και προβολής 

 • Μίσθωση χώρων και εξοπλισμού 

• Εξοπλισμός και οπτικοακουστικά μέσα 

• Παραγωγή-αγορά εκθεσιακού υλικού 

• Έρευνα / καταγραφή πολιτιστικών, λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων 

 • Κατασκευή – αγορά παραδοσιακών φορεσιών • Κατασκευή – αγορά παραδοσιακών μουσικών οργάνων Ποσοστό Επιχορήγησης έως 100% για πράξεις που δεν εμπίπτουν στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και δεν παράγουν έσοδα 

Πηγή : https://www.grafida.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...