21 Μαρ 2018

Ανδρος: Νέο επεισόδιο για τη θέση του ΧΥΤΥ

Άνδρος, το νησί των «εφοπλιστών», η «Μικρά Αγγλία» ελέω της κινηματογραφικής ταινίας του Βούλγαρη ή ακόμη και το νησί με τους περισσότερους ναυτικούς στις Κυκλάδες… Η μήπως θα θέλατε να την πούμε «το νησί των σκουπιδιών». 

Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ταλαιπωρείται από μία εσωστρέφεια όσον αφορά την χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ… 

Από το 2012 που έκλεισε ο παλιός ΧΑΔΑ που έφτασε η χάρη έως το Ευρωκοινοβούλιο και τα απορρίμματα έως τη Κρήτη γιατί πολύ απλά παρασύρθηκαν από τις βροχές, το νησί των Βορείων Κυκλάδων δεν μπορεί να βρει ηρεμία.. 

Η δεματοποίηση (όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη) απέτυχε, τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε έναν χρόνο που δεν αντέχει άλλο και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) των απορριμμάτων στην θέση Πλούσκα σε λίγο θα θυμίζει ιστορία. Η χρηματοδότηση των επτά εκατομμυρίων για την κατασκευή του ΧΥΤΥ θα εξαφανιστεί και τι θα μείνει το τέλος; Η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο στην εξεύρεση λύσης… 

 Ποιο είναι το πρόβλημα; Από τη μία λένε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΠΕΣΠΑ) Νοτίου Αιγαίου δεν συνεδριάζει για το θέμα, οπότε χάνεται χρόνος κι από την άλλη έχουμε το ζήτημα του χώρου όπου όπως καταγγέλλεται δεν είναι ο ιδανικός. 

Το αστείο βέβαια είναι ότι από το ΠΕΣΠΑ απλά λένε «ο φάκελος που υπάρχει για το συγκεκριμένο έργο φτάνει ακόμη και το ενάμισι μέτρο (!!!)»… Και τώρα; 
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Δήμος είναι έτοιμος να περάσει στην αντεπίθεση. Απειλεί να στραφεί νομικά κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κατηγορώντας τη για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία αδειοδότησης του έργου και, όπως υποστηρίζει, για μεροληπτική αντιμετώπιση του έργου υπέρ ομάδας αντιδρώντων κατοίκων. 

Η αντίδραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν άμεση, καθώς λίγες ημέρες μετά ορίστηκε ημερομηνία σύγκλησης του συμβουλίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε προ δεκαπενθημέρου ο δήμος, παραθέτει το μακρύ ιστορικό της υπόθεσης, καθώς η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΥ ξεκίνησε... το 2012. 

Όπως υποστηρίζει, ο δήμος έχει κάνει ό,τι του έχει ζητηθεί (επιπρόσθετη υδρολογική μελέτη, διεξοδική αρχαιολογική έρευνα) και εξακολουθεί να μην έχει πάρει το «πράσινο φως» για το έργο, με κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα ένταξής του προς χρηματοδότηση.

 «Η μεσολάβηση απαράδεκτα μεγάλου χρονικού διαστήματος από την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου ΧΥΤΥ (έτος 2012) μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις επιπλέον ενέργειες και μελέτες τις οποίες υλοποίησε ο δήμος σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχει ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να επιβαρύνονται δυσβάσταχτα οι δημότες», υποστηρίζει ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης. «Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Άνδρου με οποιαδήποτε επίκληση αναμονής νέων στοιχείων, γνωμοδοτήσεων (π.χ. ΙΓΜΕ) αποτελεί πλέον πασιφανώς μεροληπτική αντιμετώπιση της διοίκησης κατά της νήσου Άνδρου και υπέρ της ομάδας μερικών αντιδρώντων. 

Αποτελεί επίσης παράβαση της αρχής της ισοπολιτείας σε βάρος των Ανδριωτών, παράβαση των κανόνων της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τα ανωτέρω οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα της καταχρηστικής άσκησης των αρμοδιοτήτων και εγείρουν νομικές συνέπειες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», καταλήγει το υπόμνημα του δημάρχου. Η αντίδραση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν άμεση. 

Μερικές ημέρες αργότερα όρισε ημερομηνία σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (29 Μαρτίου) ειδικά για την περίπτωση της Άνδρου «λόγω της πληθώρας αιτήσεων για παράσταση στο συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα». 

Στο συμβούλιο αναμένεται... ομοβροντία κατά του έργου, καθώς έχουν ζητήσει να παρασταθούν (τουλάχιστον) 26 αντιδρώντες και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (και γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας) Γιάννης Καπάκης. 

 Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση και αναβολή θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ (και παραπέμπει το έργο στις ελληνικές καλένδες), η λύση μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στη διατήρηση μεν της προτεινόμενης χωροθέτησης αλλά με επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας κατά την κατασκευή, ώστε να καλυφθούν οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. 

Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...