21 Μαρ 2018

Ποια είναι η Σέριφος που πραγματικά θέλουμε?

γράφει ο  Μιλτιάδης Πελοποννήσιος 
πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων
Πλησιάζοντας στη λήξη της θητείας των δημοτικών αρχών και με δεδομένη την έντονη φημολογία και ονοματολογία η οποία κατά περιστάσεις περιλαμβάνει κ το δικό μου όνομα από ότι πληροφορούμαι σχετικά με τις δημοτικές εξελίξεις - κάτι αρκετά τιμητικό ,οφείλω να ομολογήσω- αποφάσισα να αδράξω την ευκαιρία και χωρίς καμία διάθεση να ασχοληθώ με επίδοξους κυνηγούς του «θρόνου του Κύκλωπα»(χαρακτηριστική ονομασία που αποδίδω στον πολυπόθητο για πολλούς δημαρχιακό θώκο λόγω της μονόφθαλμης και μονοδιάστατης αντίληψης που δυστυχώς χαρακτηρίζει πολλές φορές υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες του νησιού μας )να μοιραστώ μερικές σκέψεις ως απλός πολίτης ελπίζοντας πως θα πάψουμε να κοιτάμε το δάχτυλο κ θα καταφέρουμε επιτέλους να αντικρύσουμε το δάσος. 

Μία από τις ποιο γνωστές ετυμολογικές προσεγγίσεις για το όνομα της Σερίφου αναφέρεται στην «στέρφα γη» ως χαρακτηριστικό του άγονου εδάφους του νησιού μας. Στον αντίποδα ένα από τα προσωνύμια που την ακολουθούν στο πέρασμα των χρόνων είναι αυτό της «Σιδηράς κυρίας» χαρακτηριστικό της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας κ του ορυκτού της πλούτου. Μπαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα δανειστώ τους δύο αυτούς χαρακτηρισμούς συνθέτοντας μεταφορικά το πραγματικό δίλλημα μπροστά στο οποίο όλοι μας θα κληθούμε να δώσουμε απάντηση μπροστά από τις κάλπες : « Σέριφος στέρφα γη ή σιδηρά κυρία?» 

Ποια είναι η Σέριφος που πραγματικά θέλουμε? Μία Σέριφος χαμένων ευκαιριών ,ανύπαρκτης προοπτικής για τους κατοίκους της που σπαταλάει τις δυνατότητες της χωρίς σχεδιασμό κ τις αφήνει να μαραθούν αναξιοποίητες μετατρέποντας τον εαυτό της σε πραγματική στέρφα γη ή μία Σέριφος δημιουργική, πρωτοπόρος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους γειτονικούς νησιωτικούς δήμους, μία Σέριφος κόσμημα στο στέμμα των Κυκλάδων , μία πραγματική Σιδηρά κυρία ικανή να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα? 

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς την άμεση και ουσιαστική συνδρομή των πολιτών. Η ευημερία της τοπικής κοινωνίας είναι προϊόν της αμοιβαίας συνεργασίας και των επιλογών όλων μας. Το χθες δεν είναι δικό μας για να το διορθώσουμε, αλλά το αύριο είναι δικό μας για να το κερδίσουμε ή να το χάσουμε. 

Το μέλλον δεν είναι ένα δώρο που χαρίζεται απλόχερα, αντίθετα είναι ένα επίτευγμα που χτίζεται καθημερινά. Μια διαρκής διαδικασία που ξεκινάει με μία μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία. Μία συζήτηση που δεν αποκλείει κανένα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γύρω μας και πως τα ρεύματα του σήμερα διαμορφώνουν τις μελλοντικές τάσεις. Κάθε όραμα αναπτύσσεται σταδιακά και όλοι οι μεγάλοι στόχοι χρειάζονται χρόνο για να σχεδιαστούν κ να προετοιμαστούν. Για να καταφέρει όμως ένα όραμα να αποκτήσει περιεχόμενο χρειάζεται ένα σαφές μείγμα πολιτικής. 

Ένα μείγμα που απαντά και συνδυάζει τις προκλήσεις του σήμερα και ξεπερνά παραδοσιακές γραμμές προσαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές στις τοπικές ανάγκες. Ένα μείγμα πολιτικής το οποίο για να χαραχθεί πρέπει πρώτα να απαντήσει σε τρία βασικά ερωτήματα: ποιοι είμαστε-ποια είναι η θέση μας-που θέλουμε να πάμε. 

Το ποιο πρόσωπο είναι κατά εκλογική περίσταση ικανότερο να το κάνει πράξη νομίζω ότι είμαστε όλοι ικανοί να το αντιλαμβανόμαστε άσχετα αν η τελική επιλογή μας μπορεί να διαφέρει από αυτό . Η σημαντική διαφορά στη δεδομένη φάση είναι πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής και οι τύχες μας είναι στα χέρια μας. Μονόδρομος οφείλει να είναι για όλους μας η επιλογή στο δικαίωμα για μια νέα αρχή, μία επανεκκίνηση. Γιατί η Σέριφος δεν μπορεί να περιμένει… 

Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...