22 Μαρ 2018

Μύκονος: Από την Ελιά στο Ελαιόλαδο

Τον Οκτώβριο που μας πέρασε είχα τη χαρά να πάω στο λιοτρίβι τις δικές μου ελιές και να δω να ρέει μ’ εκείνη την αθόρυβη και απρόσκοπτη ροή, την ανυπέρβλητα ολόφρεσκια αίσθηση, καταπράσινο, φωτεινό και μυρωδάτο, το ελαιόλαδο της δικιάς μου παραγωγής. Το πρώτο μου! Το όλον …Εικοσιτέσσερα Λίτρα κι όμως η αίσθηση και η χαρά εντός μου ήταν της τάξης των Εικοσιτεσσάρων Τόνων. Τόσο καλά! Έκανα αμέσως τον λογαριασμό: ένα εδώ, ένα εκεί, ένα… 

Να χαρούν μαζί μου οι φίλοι, να χαρούν οι δικοί. Εξαιρετικό, παρθένο, το δικό μου ελαιόλαδο. Το λάδι μου. Τα Εικοσιτέσσερα Λίτρα. Βρήκα και …ανακύκλωσα μπουκάλια, σκούρα πράσινα για την περίσταση. Έφτιαξε και η Φρατζέσκα μια ετικέτα. 

Τέτοια χαρά!Είδα τα δεντράκια μου κάθε χρόνο να αυξάνονται. Σε μπόι και σε αριθμό. Στην αρχή με την ελάχιστη περιποίηση και στη συνέχεια με λίγη παραπάνω φροντίδα. Όχι πολλά πράγματα, πλην όμως τα απαραίτητα.

 Η ελιά μας ταιριάζει σαν καλλιέργεια σε σχέση με τις συνθήκες που σήμερα επικρατούν στο νησί. Θέλει λίγα πράγματα το καλοκαίρι, λίγα περισσότερα όταν ανοίγει ο καιρός και από Οκτώβρη κι ύστερα λίγα παραπάνω… συγκομιδή, κλαδέματα, λιπάνσεις. Να δεις που του χρόνου θα κοντέψω τα σαράντα λίτρα. 

Θα μείνει και για τη φάβα και για τη σαλάτα και για τ’ αβγά στο τηγάνι μη σου πω. Θα χρειαστώ νέα ετικέτα. Ακούει η Φρατζέσκα; Χρωστάω πολλά στον ΕΡ.Ο.Σ., τον Σύλλογο των ερασιτεχνών οίνο και έλαιο-καλλιεργητών της Μυκόνου. 

Στην εμπνευσμένη επί 15 χρόνια εμμονή και επιμονή ανθρώπων που εργάστηκαν για το καλό του Συλλόγου, το δικό μας καλό και την ενημέρωση για τις βήμα το βήμα απαραίτητες φροντίδες. Γιατί εμείς τί ξέραμε; 

Μισά και μισοκούταλα όλα, κάτι από δω, κάτι από κει κάτι από παραπέρα… Δεν γίνεται έτσι. Η φροντίδα της γης πλέον στις μέρες μας θέλει τάξη και γνώσεις. Θέλει γνώση μοιρασμένη, μια συνεχή και σε ετήσια βάση ενημέρωση. 

Γι αυτό κι εμείς στον ΕΡ.Ο.Σ. είπαμε από φέτος να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και το φρεσκάρισμα των γνώσεών μας πάνω στην Ελιά. Να καλέσουμε περισσότερο κόσμο, να ακούσουμε, να λύσουμε απορίες, να μπούμε στο χωράφι με άλλο αέρα. 

Ήδη αλλάζουν άρδην οι συνθήκες στη Μύκονο. Από του χρόνου, ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε δικό μας λιοτρίβι. Το πρώτο στη νεώτερη ιστορία (απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε) δημοσίας χρήσεως λιοτρίβι στο νησί. 

Μεγάλη υπόθεση είναι αυτή. Θα σημάνει πολλαπλασιασμό της παραγωγής μας. Υπερδιπλασιασμό τουλάχιστον! Θα σημάνει όμως και καλύτερη ποιότητα. Γιατί οι ελιές μας δεν θα ταξιδεύουν για να μας δώσουν λάδι. 

Ούτε στα άλλα νησιά που ως τώρα μας εξυπηρετούσαν, ούτε στα λιοτρίβια της Αττικής. Θα πηγαίνουν στην ώρα τους στο λιοτρίβι, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς επιπλέον οξειδώσεις και επιβαρυντικές οσμές. 

Θα δεις, το συντομότερο ανεκδοτο: «Ελαιόλαδο Μυκόνου», θα βγει μια μέρα δυναμικά στην Αγορά του νησιού και τότε πραγματικά θα γελάσουμε με την καρδιά μας. Ως τότε ας φροντίσουμε βήμα-βήμα να εξοπλιστούμε με γνώση, καταναλωτές, επαγγελματίες και καταναλωτές, 

 Για την Ελιά και το Ελαιόλαδο στη Μύκονο 
 –Ποιες ποικιλίες, πως και γιατί; 
-Ποιες αντέχουν στις ασθένειες και στην ξηρασία. 
-Τί ζητά η ελιά; 
Τα πρέπει και τα μη! 
-Πως παράγω καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο; 

 Ο Ερασιτεχνικός Οινοελαιουργικός Σύλλογος Μυκονίων διοργάνωσε το  Σάββατο 17 Μαρτίου 2017 ένα ακόμα σημαντικό αφιέρωμα στην καλλιέργεια της Ελιάς και στην ποιοτική παραγωγή Ελαιολάδου.

 Η εξαγγελία, αλλά και η πρόβλεψη κονδυλίου στον Δημοτικό προϋπολογισμό για ίδρυση του πρώτου Ελαιοτριβείου στη Μύκονο, ένας στόχος που πέτυχε ο ΕΡ.Ο.Σ. μας χαροποίησε όλους. Παράλληλα αυξάνει την υποχρέωσή μας να εντείνουμε την σχετική ενημερωτική δραστηριότητα. 

Εισηγητές ήταν σημαντικοί γνώστες του αντικειμένου από τον χώρο της Ελαιοκομίας και της Ελαιουργίας:

 – ο φυτωριούχος Γιώργος Κωστελένος, ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα φυτώρια στη χώρα μας (Φυτώρια Κωστελένος – Kostelenos Nurseries) στον Πόρο. Μελετητής της ελιάς και βαθύς γνώστης της ιστορίας της, έχει μελετήσει και ταυτοποιήσει πολλές ελιές, ενώ έχει στην κατοχή του 80 διαφορετικές Ελληνικές ποικιλίες και 150 από όλο τον κόσμο. Μας μίλησε μεταξύ άλλων για τις ενδεδειγμένες ποικιλίες ελιάς ανάλογα με τις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού μας, για τις αντοχές τους στην ξηρασία και στις ασθένειες ανά ποικιλία, την φύτευση και τις αναγκαίες καλλιεργητικές περιποιήσεις των πρώτων χρόνων. 

 – ο ελαιοκαλλιεργητής και πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Νίκος Κώνστας από τα Καλλύβια Αττικής, ιδιοκτήτης του Πρότυπου Ελαιοτριβείου Κώνστα, επικέντρωσε  την δική του ομιλία κυρίως στο τελικό στάδιο της ετήσιας καλλιέργειας, την προσοχή και την προετοιμασία που είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε λάθη και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή ελαιολάδου. 

 Οι προσκεκλημένοι  επισκεφθηκαν  αρχικά ελαιώνες και μικρές καλλιεργητικές μονάδες του νησιού, συνάντησαν  καλλιεργητές στο χωράφι και είχαν  σειρά επαφών, ώστε να αποκτήσουν εικόνα της καλλιέργειας της ελιάς στη Μύκονο και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει χάρη στην 15χρονη δραστηριότητα του Ερ.Ο.Σ.

 Η εκδήλωση ήταν  ανοικτή και έίχε  ελεύθερη είσοδο. Εκτός από τις εισηγήσεις θα δόθηκε χρόνος στον διάλογο, ώστε μέσα από τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων να ενημερωθούμε όλοι καλύτερα και να βελτιώσουμε τις καλλιεργητικές μας πρακτικές.

 Άλλωστε είτε σαν καταναλωτές, είτε σαν επαγγελματίες ενδιαφερόμαστε όλοι να ενημερωθούμε για το ελαιόλαδο, την καλλιέργεια και την αναγνώριση της ποιότητάς του. Πηγή : https://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...