21 Μαρ 2018

Στήριξη ζητούν οι μικρές εφημερίδες των νησιών μας

Απολογισμός προέδρου Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου στην Γενική Συνέλευση

Απολογισμός προέδρου της Ε.ΚΥ.Τ.
Αγαπητοί συνάδελφοι

 Άλλος ένας απολογισμός για μια χρονιά που η παρουσία της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου ήταν αισθητή και γόνιμη στην προσπάθεια προόδου και ανάπτυξης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου των Κυκλάδων. 

Είναι γνωστή η παρατεταμένη κρίση που περνάει ο έντυπος ειδικά τύπος των νησιών μας. Κάθε χρόνο μειώνεται ο αριθμός των εφημερίδων των Κυκλάδων και ευτυχώς υπάρχουν κάποια νέα ηλεκτρονικά μέσα. 

Το χρόνο που πέρασε σταμάτησε την έκδοσή της μια από τις πιο παλιές Κυκλαδικές εφημερίδες τα ΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ του επίτιμου προέδρου μας Μανώλη Λιγνού. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο του ΧΩΡΑΪΤΗ, που επιμελείτο ο άλλος επίτιμος πρόεδρός μας Λάζαρος Θεόφιλος. 

Έκανα μια έρευνα στο αρχείο που διατηρούμε στην Ε.ΚΥ.Τ. και διαπίστωσα ότι αρκετά ακόμα έντυπα διατηρούνται στη ζωή. Θα αναφέρω ονομαστικά αυτά που ανήκουν στην Ε.ΚΥ.Τ. για να τα τιμήσουμε και να ευχηθούμε να συνεχίσουν τον ωραίο αγώνα τους. Εφημερίδες:

 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΑΜΟΡΓΟΣ, ΑΙΓΙΑΛΗ, Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΑΝΩ ΜΕΡΑ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΙΟΣ, ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΝΕΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΝΑΞΟΥ, ΝΑΞΙΑΚΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΔΑΝΑΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Ο ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ, ΝΑΞΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ, Η ΜΑΣΚΑ, ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΠΑΡΙΑΝΗ, ΣΕΡΙΦΟΣ, ΣΙΦΝΟΣ, ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ. Περιοδικά: ΣΥΡΙΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΙΑΝΑ, ΝΑΞΙΑΚΑ, ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΑΣ Η ΚΕΑ, ΑΡΓΟΚΟΙΛΙΩΤΙΣΣΑ.

 Μπορεί να μου διαφεύγουν μερικά ακόμα. Ο λόγος για τον οποίο έκλεισαν αρκετά έντυπα της Άνδρου, της Τήνου, της Κύθνου, της Μυκόνου κ.α. είναι αποκλειστικά οικονομικός και ειδικά η διακοπή της ατέλειας του ταχυδρομείου και η φορολόγηση των Συλλόγων.

 Προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποιο κίνητρο στα μέλη μας που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συνεχίσουν την έκδοση της εφημερίδας ή του περιοδικού. Το μόνο που καταφέραμε είναι να πετύχουμε μια καλή έκπτωση για τα μέλη μας και τα αυτοκίνητά τους στα καράβια των εταιριών Blue Star και Hellenic Sea Ways, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά. 

Η έκπτωση με απόφαση των δύο εταιριών συνεχίζεται και για το τρέχον έτος. 

Αντίθετα η εταιρία που εξυπηρετεί τις Δυτικές Κυκλάδες δεν μας δέχτηκε ούτε καν να συζητήσουμε τα προβλήματα της υποβαθμισμένης συγκοινωνίας των νησιών αυτών. 

Καλέσαμε με επιστολές τους δημάρχους των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων να ξεκινήσουμε από κοινού μια προσπάθεια εξίσωσης των ανά ναυτικό μίλι επιδοτήσεων, προκειμένου να ενδιαφερθούν οι μεγάλες εταιρίες για τη γραμμή, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση, εκτός από το Δήμο Σίφνου, που πήρε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Εκεί σταμάτησε το θέμα.Το χρόνο που πέρασε κάναμε μια επιτυχημένη επίσκεψη στη Νάξο. 

Με τη βοήθεια των Ναξίων μελών μας και των τοπικών αρχών του νησιού, ιδιαίτερα του Δήμου Νάξου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Τοπικής Κοινότητας της Απειράνθου διοργανώθηκε μια ενημερωτική ξενάγηση στο νησί και μια ενδιαφέρουσα συνεδριακή εκδήλωση στην αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλλης». 

Τις εισηγήσεις του συνεδρίου τις τυπώσαμε σε ένα καλαίσθητο φυλλάδιο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μας μένουν τρία ακόμα νησιά να επισκεφθούμε η Άνδρος, η Τήνος και το Κουφονήσι. Το νέο συμβούλιο, που προέκυψε  από τις  αρχαιρεσίες, θ’ αποφασίσει για τη νέα συνάντηση. 

 Θα ήθελα τελειώνοντας να σας ευχαριστήσω και προσωπικά για τη στήριξη που μου παρείχατε αυτά τα τέσσερα χρόνια, που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. Θεωρώ αυτές τις δυο θητείες τόσο σημαντικές όσο και τις άλλες δύο που ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων. 

Γιατί είναι πράγματι τιμητικό, αλλά και πολύ ωραίο να είσαι στην υπηρεσία αυτών των νησιών. Να νιώθεις την αγωνία των κατοίκων τους, να αγωνίζεσαι για τα προβλήματά τους, να συμμετέχεις στις παραδοσιακές γιορτές τους, να απολαμβάνεις την ομορφιά τους.

 Και θα τελειώσω με ένα απόσπασμα της ομιλίας στη Νάξο του κ. Παναγιώτη Καρανίκα διευθυντή της καθημερινής εφημερίδας ¨ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ¨ «Μα για φανταστείτε: 

Τι χαρά θα έχει ο παραλήπτης των δικών σας εφημερίδων που λένε τα νέα από τα νησιά και τα νησάκια. Ποιος παντρεύτηκε, ποιος έφυγε από τη ζωή, ποιος πέρασε στο Πανεπιστήμιο, ποιος δρόμος έγινε, ποιο πρόβλημα υπάρχει. 

Όταν ο ταχυδρόμος έρχεται και φέρνει τα νέα του νησιού ανάμεσα σε λογαριασμούς από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εφορία, νερό, δόσεις, δάνεια και τα λοιπά, αυτό το εφημεριδάκι από το νησί του, έχει πλέον την ίδια αξία με το γράμμα που λάμβαναν την δεκαετία του 60 οι γονείς από τα παιδιά τους που ήταν στο εξωτερικό, μετανάστες…» Στέφανος Λέπουρας 

Πηγή : https://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...