19 Φεβ 2018

Σέριφος ..Καπετανία 2018 το μεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς

φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Σε αυτή τη μερίδα γης στη μέση του πελάγους, οι Απόκριες παραμένουν ακόμη μια ανεπιτήδευτη, γνήσια μυστηριακή εμπειρία.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού είναι αυτοί που δίνουν τον ρυθμό στα αποκριάτικα δρώμενα, με ενθουσιασμό και ζωντάνια, χωρίς καμία σκηνοθεσία οι σύλλογοι του νησιού με πρωτοστάτη την Ανδρομέδα τον σύλλογο γυναικών Σερίφου αλλά και την στήριξη του Δήμου αποτελούν την επίσημη κεντρική οργάνωση. 
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα επισκέπτες και ντόπιοι συμμετέχουν σε ένα αυθόρμητο διονυσιακό γλέντι, που συνδυάζει αρχέγονα έθιμα , σατυρικούς θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς με θέμα την επανάσταση του 1821 με κοτσάκια  και Σερφιώτικα τραγούδια , σε ένα αιγαιοπελαγίτικο φόντο. οι επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν σε ένα γνήσιο λαϊκό νησιώτικο πανηγύρι. 
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Την Καπετανία Η γιορτή στη Σέριφο  κορυφώθηκε την Κυριακή μια μέρα πριν την  νηστεία της Σαρακοστής. 
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Την Κυριακή στήνεται στην κεντρική πλατεία της Χώρας το μεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς. Είναι σαν να βρίσκεσαι στις Κυκλάδες τον Δεκαπενταύγουστο! το οποίο μετακινείται σε όλο το νησί ξεκινώντας από το Λιμάνι του νησιού και απλώνεται σε όλες τις περιοχές της Σερίφου 
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Οι Σερφιώτες  φορούν τις παραδοσιακές πλουμιστές στολές τους, που φυλούν με ευλάβεια στα σεντούκια όλη τη χρονιά.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Η πλατεία γεμίζει χρώματα και λουσάτα υφάσματα και το γλέντι ξεκινά με τοπικά τραγούδια και νησιώτικους ήχους από τα σουραυλότουμπα αλλα και τα βιολια και τα λαούτα των τακιμιών της μεγάλης παρέας
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Για πολλούς το σουραυλι είναι ένα όργανο άγνωστο, σε πολλούς ακόμα φαίνεται κουραστική κι ο ήχος του μονότονονος. 
Ας εξηγηθούμε λοιπόν:
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Το σουραυλι  και το τουμπάκι δεν είναι όργανα μουσικής δωματίου, ούτε θα τα ακούσουμε σε συναυλιακούς χώρους.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Το σουραυλι  και το τουμπάκι δεν έχουν πλούσια μουσική γκάμα, ούτε θα μας εντυπωσιάσουν με τις απεριόριστες εκφραστικές τους δυνατότητες. Τουναντίον, όλη η μουσική που ξεχύνεται απ’ αυτά θα στηριχθεί στις πέντε νότες, τις πέντε τρύπες του καλαμιού.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Απ’ αυτές τις τρύπες, αλλά και από το ρυθμικό κτύπημα του τουμπελεκιού, θα βγούν οι ήχοι που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο για το γλέντι και το ξεφάντωμα. 
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Μόνο αν χορέψει κανείς και σεληνιασθεί με τους ήχους της, γνωρίσει συναναστραφεί με τους οργανοπαίκτες της θα αντιληφθεί ότι το σουράυλι  δεν παράγει μόνο μουσικούς ήχους.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
 Το σουραυλι  είναι ένα σύμβολο. Το αρχέγονο αυτό μουσικό όργανο των κτηνοτρόφων (γιατί αυτοί το παίζαν με τις ώρες καθώς βόσκαν τα προβατά τους) είναι το σύμβολο της διονυσιακής ζωής. Κανείς οργανοπαίχτης σουραυλιού δεν είναι επαγγελματίας μουσικός.
φωτο Αννα Γουβιανάκη 
Όλοι τους είναι άνθρωποι της βιοπάλης, οι περισσότεροι ζουν στη φύση, αγρότες, κτηνοτρόφοι, που διακρίνονται για τη μεγαλοκαρδία τους, τη θυμοσοφία τους και την κριτική τους στάση απέναντι στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία
Εμπιστευθήκαμε την φωτογραφική ματιά της Αννας Γουβιανάκη ευχόμαστε σε όλους καλή Σαρακοστή και του χρόνου με υγεία
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...