10 Ιαν 2018

Ο Δήμαρχος Σερίφου «κλείνει» απολογιστικά την χρονιά που πέρασε και θέτει τις προτεραιότητες για το 2018

H στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό, η πανελλαδική προβολή της ιστορίας του νησιού αλλά και το ψυχρό κλίμα σε επίπεδο αιρετών χαρακτήρισαν το 2017 στο Δήμο Σερίφου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Αντώνη Αντωνάκη.

 Μιλώντας στην Κοινή Γνώμη ο Δήμαρχος Σερίφου έκανε μία συνολική αναφορά στα πεπραγμένα στους τομείς των υποδομών, του αθλητισμού, της υγείας, του τουρισμού και του πολιτισμού, επισημαίνοντας τις κακές συγκυρίες που δε βοήθησαν τους αρμόδιους να επικεντρωθούν όσο θα έπρεπε στο παραγωγικό έργο του Δήμου.  

Καταγγελίες που προκάλεσαν αναταραχή και καθυστερήσεις

 “Δύσκολη χρονιά” χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Σερίφου το 2017, λόγω προσωπικών δυσκολιών που προέκυψαν μετά το ατύχημα που είχε το καλοκαίρι, αλλά κυρίως λόγω κάποιων καταγγελιών οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα στο Δήμο, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη Δημοτική Αρχή απ’ το ουσιαστικό και παραγωγικό της έργο. 

 “Αυτός ήταν και ο στόχος των καταγγελιών, πρώτον να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο Δήμο, δεύτερον να αποτρέψουν οποιονδήποτε νέο να ασχοληθεί με τα κοινά και τρίτον να καλλιεργηθεί μια αίσθηση φόβου στους υπαλλήλους”, σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Σερίφου υποστηρίζεται από δύο μόνο διοικητικούς υπαλλήλους, οπότε η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος λειτούργησε αποτρεπτικά στη δημιουργία παραγωγικού έργου. 

“Φανταστείτε να σκέπτονται ακόμα και οι υπάλληλοι ότι θα ήταν καλύτερα σ' έναν άλλο Δήμο με πιο πολύ κόσμο και πιο ήρεμη κατάσταση”, πρόσθεσε ο Αντ. Αντωνάκης, τονίζοντας όμως ότι παρά τις όποιες αντιξοότητες η Δημοτική Αρχή προσπάθησε και έκανε παρεμβάσεις και σημαντικές τομές σε πολλούς τομείς. 

 Αλλαγή νομικού πλαισίου για τους αθλητικούς χώρους

 “Στο κομμάτι του αθλητισμού έγινε μια πολλή μεγάλη προσπάθεια” παραδέχθηκε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος σε μία σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά και υπουργικά στελέχη, με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να σφραγιστεί το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου του νησιού, το οποίο αποτελούσε και το μοναδικό χώρο άθλησης. “Φτάσαμε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χορήγησης αδειών χρήσης αγωνιστικών χώρων.

Για πρώτη φορά η κεντρική κυβέρνηση άκουσε τους Δήμους και το καλοκαίρι άλλαξε η νομοθεσία και μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, αντί της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως συνέβαινε μέχρι τώρα”, είπε.

 Για το θέμα τόνισε τον μεγάλο αγώνα που δόθηκε και το πόσο σημαντικό είναι για ένα μικρό Δήμο να ακούγεται, αλλά και την ευελιξία που προσφέρει το νέο καθεστώς, καθώς στην περίπτωση του Δήμου Σερίφου ήταν η μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα που είχε προκύψει. Τέλος πρόσθεσε ότι με την αρωγή μιας χορηγίας τοπικού συλλόγου δημιουργήθηκε ακόμα ένα γήπεδο 5x5.  

Παρεμβάσεις σε υποδομές και υγεία 

 Μιλώντας για τον τομέα της υγείας ο κ. Αντωνάκης έκανε μια μικρή αναδρομή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σερίφου ήδη από το 2013 στις τότε ενέργειες της ΠΕΔ Κυκλάδων και την προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στους Δήμους για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων τους.

“Έχουμε αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο ώστε το ιατρείο μας να είναι στελεχωμένο με τρεις γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η σημαντική έλλειψη είναι ο παιδίατρος και αυτός θα είναι ο στόχος μας για τη χρονιά αυτή”, παραδέχθηκε, επισημαίνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παροχή κινήτρων στον παιδίατρο που θα αποφασίσει να έρθει στο νησί της Σερίφου με παροχή στέγης και επιδόματος. 

 Στον τομέα των υποδομών ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην επέκταση του δικτύου ύδρευσης από το κεντρικό λιμάνι στο Μεγάλο Λιβάδι και την προσθήκη μίας μεταλλικής δεξαμενής 600 κυβικών, ώστε το 2018 να μπορέσει να υδροδοτηθεί το νότιο τμήμα του νησιού. 

“Προσπαθούμε να λύσουμε με αυτό τον τρόπο την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται κάθε χρόνο στις ανάγκες ύδρευσης”, ανάφερε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε την ολοκλήρωση ακόμα μίας δεξαμενής στο νότιο τμήμα του νησιού και του parking στον κεντρικό οικισμό της Χώρας. Τέλος, ο κ. Αντωνάκης έκανε μια λιτή αναφορά στους νέους χώρους στάθμευσης στο κεντρικό λιμάνι του νησιού και μία παρέμβαση στον τομέα της οδικής ασφάλειας, προσθέτοντας μπάρες σ’ ένα τμήμα του οδικού δικτύου. 

 Συντονισμένες προσπάθειες σε πολιτισμό και τουρισμό 

 Αναφερόμενες στις πολιτιστικές ενέργειες του Δήμου Σερίφου για το 2017, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτεταμένα σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την αιματηρή εξέγερση των μεταλλωρύχων στη Σέριφο στις 21 Αυγούστου 1916. 

“Γίνεται μία προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή αυτό το γεγονός να γίνει παγκοσμίως γνωστό, στην οποία πρωτοστατεί ο Θοδωρής Λιβάνιος, δημοτικός σύμβουλος Σερίφου και υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου”, πρόσθεσε ο κ. Αντωνάκης αναφερόμενος σε πάνω από 15 ομιλίες και παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα.

 “Ταυτόχρονα υποβάλλαμε και περιμένουμε την αξιολόγηση στο πρόγραμμα για την αποκατάσταση του κτιρίου του Διοικητηρίου στο Μεγάλο Λιβάδι, ένα έργο, που αν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018, όπως ελπίζουμε, θα μιλάμε για την αποκατάσταση ενός κτιρίου μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας”, παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νεοκλασσικό κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων.

 Για τον τουριστικό τομέα, ο Δήμαρχος μίλησε για τη συντονισμένη προσπάθεια από των τεσσάρων νησιών της Σίφνου, της Σερίφου, της Μήλου και της Κιμώλου στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, λέγοντας ότι “ο Δήμος Σερίφου είναι υποστηρικτής της όλης προσπάθειας και μάλιστα φιλοξενήσαμε την 3η Σύσκεψη Τουριστικών Φορέων Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου, Σερίφου για να υπάρξει ένας συντονισμός για περαιτέρω εξέλιξη της δράσης”.

 Επάρκεια νερού και αποκατάσταση του Διοικητηρίου για το 2018 

 Ένταξη σε χρηματοδότηση του έργου του Διοικητηρίου στο Μεγάλο Λιβάδι και επέκταση του δικτύου ύδρευσης είναι τα δύο έργα στα οποία θα δώσει έμφαση η Δημοτική Αρχή Σερίφου του 2018. Όπως είπε και ο κ. Αντωνάκης, είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, ενώ δεν έκρυψε ότι θα επιθυμούσε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. 

“Πρόκειται για παλιό κτίριο και πολύ συχνά ο χρόνος επιδρά αρνητικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Θεωρώ ότι η αποκατάστασή του θα συμβάλλει συνολικά στην προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή να κάνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός ότι η καθιέρωση του 8ωρου στην Ελλάδα ξεκίνησε απ' τη Σέριφο και τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου του 1916”. 

 Αναφορικά με το κομμάτι της ύδρευσης ο Δήμαρχος μίλησε για επάρκεια νερού σε όλο το νησί το καλοκαίρι του 2018 ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το κακό κλίμα που επικράτησε την προηγούμενη χρονιά ζητώντας συναίνεση στο κομμάτι των αιρετών για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...