27 Δεκ 2017

Πρώτοι στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην κορυφή είχε βρεθεί ξανά και λόγω της πλήρους αξιοποίησης των πόρων του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007 – 2013. 

Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 τις χρονιές 2015, 2016, 2017, ενώ το ποσοστό της για τη χρονιά που φεύγει αγγίζει το 25%, με δεύτερη τη Φιλανδία με 21,4%, ενώ ακολουθούν Σουηδία και Εσθονία με 19,3% και 18,1% αντίστοιχα. 

Σημειώνεται επίσης ότι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 το ποσοστό απορρόφησης της χώρας ήταν μόλις 17%, δηλαδή 8 μονάδες κάτω από το τωρινό. Η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει αποφέρει στην οικονομία περί τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 2,5 χρόνια.  

Η επιτυχία σε αριθμούς και σε λοιπά αναπτυξιακά προγράμματα 

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το 2017 προσλήφθηκαν έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, 108.000 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση στους παιδικούς σταθμούς ενώ δαπανήθηκαν 95 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών της χώρας. 

Παράλληλα το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2015, υπερέβη το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το 2017, ενώ αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2019. Αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις Εσθονία (1η θέση) και Βουλγαρία (3η θέση) με έργα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου & Νοτίου Αιγαίου που ανήλθαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, ενώ σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο φέτος αποπληρώνονται 550 επενδυτικά σχέδια παλιών αντίστοιχων με τους επενδυτές να εισπράττουν 230 εκατομμύρια ευρώ. 

Αντίστοιχα στο νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός σχεδίων, περίπου τα μισά εκ των οποίων και ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας & μεταποίησης καθώς και την αγροδιατροφή & τις νέες τεχνολογίες. 

Από αυτά τα σχέδια περίπου το 60% αιτείται φοροαπαλλαγής, ενώ πραγματοποιήθηκε και σημαντική αποκέντρωση με μόλις το 11% αυτών να αφορά το νομό Αττικής.

 Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και δρομολόγηση νέων έργων

 Ποσό ρεκόρ για την περίοδο της κρίσης και που προκύπτει από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με συνολικό όφελος στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία το 2017 και εισροή άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον την επόμενη τριετία δρομολογείται με την ΕΤΕπ ένα πρόγραμμα νέων έργων ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας. 

 Τέλος όσον αφορά τις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν αναφέρονται ο νέος νόμος – πλαίσιο για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς, η προτεραιότητα για την ενίσχυση της βιομηχανίας με κίνητρα για την εγκατάσταση των νέων αλλά και τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα με χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, καθώς και ο ειδικός νόμος για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...