4 Δεκ 2017

Συμφωνία με τους Θεσμούς, ανοιχτό το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

Έκλεισε πριν από δύο μέρες η τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς στο Χίλτον, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. Η παρουσίαση της συμφωνίας θα γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας. 

 Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έγινε η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε κάποια πράγματα στα εργασιακά, όπως παραδείγματος χάριν στις περιπτώσεις πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, πλειστηριασμών δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρώτη προτεραιότητα με τον εξής μαθηματικό τύπο: 2.75 χ τον κατώτατο μισθό, για έξι μήνες. 

Αυτό σημαίνει ότι αν βγει στο σφυρί μια εταιρεία, οι εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα χρήματα έναντι των δεδουλευμένων τους και μετά ακολουθούν οι τράπεζες και το δημόσιο.

 Σε ότι αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, την παραμονή στο χαμηλό συντελεστή στα 32 νησιά δηλαδή και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τις αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι το ζήτημα θα κλείσει πριν το τέλος του μήνα. Τονίζουν ακόμη ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2018. 

Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ένα ποσό, να αλλάξει στοχευμένα σε αυτά τα 32 νησιά. Νομοσχέδια με συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ' αξιολόγηση. Όσον αφορά στην δ' αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή. 

 Τα νέα οικογενειακά επιδόματα 

 Εντω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς για τα οικογενειακά επιδόματα. 

 Συγκεκριμένα, τα νέα οικογενειακά επιδόματα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου μετά τη συνάντησή της με τους Θεσμούς στο Χίλτον, διαμορφώνονται ως εξής:

 1 παιδί: 70 ευρώ αντί 40 ευρώ 

 2 παιδιά: 140 ευρώ αντί 80 ευρώ 

 3 παιδιά: 280 ευρώ αντί 245 ευρώ 

 Μετά το τρίτο, θα προστίθενται 140 ευρώ 

 Το κονδύλι των οικογενειακών επιδομάτων αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40% σε σχέση με το τωρινό κονδύλι των 650 εκατ. ευρώ), ενώ ουσιαστικά προχωρούν σε αναδιανομή του επιδόματος, κόβοντας δικαιούχους τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, οι οποίοι έπαιρναν ως τώρα 500 ευρώ ανά τέκνο σε ετήσια βάση και δίνοντας τα χρήματα σε οικογένειες με 1 και 2 παιδιά. 

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό καταργείται το ειδικό τριτεκνικό-πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο, ενώ τίθενται χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για τρίτεκνους-πολύτεκνους με εισοδήματα από 34.000-45.000 ευρώ:

0 ευρώ αντί 1.500 ευρώ ανά έτος για οικογένεια με 3 παιδιά. 

 Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. 

 Από την αναδιανομή ακόμη και τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα 20.000 ευρώ χάνουν 250 ευρώ το χρόνο, με την απόφαση εν τέλει να αποτελεί χτύπημα στη μεσαία τάξη. 

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα: Οικογένεια με 3 παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ Ως τώρα: 205 ευρώ/μήνα ή 2.450 ευρώ / έτος Νέο σύστημα: 187,50 ευρώ/ μήνα ή 2.251 ευρώ / έτος

 Να σημειωθεί ότι από το κοινωνικό πακέτο των 315 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 260 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς με σκοπό να μπορέσουν να φιλοξενήσουν 10.000 παιδιά επιπλέον. 

 Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας. Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας. 

Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...