15 Νοε 2017

Δυτική Αττική: Φονικές πλημμύρες βύθισαν τη χώρα στο πένθος

Δεκαπέντε νεκρούς, δέκα άνδρες και μια γυναίκα, 17 τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν από τα ξημερώματα της Τετάρτης τη δυτική Αττική, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. 

 Η ανάσυρση νεκρής ηλικιωμένης γυναίκας νωρίς το πρωί από το υπόγειο διαμέρισμά της στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα, αποτέλεσε απλά την αρχή της τραγωδίας, με τα θύματα να αυξάνονται ώρα με την ώρα. Από τους 15 νεκρούς, οι 13 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μάνδρας, η οποία υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμαΚάποια από τα θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε υπόγεια, άλλα εντός σπιτιών ή μαγαζιών, ορισμένα σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, και άλλα παρασύρθηκαν από τα νερά στο δρόμο, κατά κύριο λόγο στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θηβών. Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, προφανώς παρασυρμένες από τα νερά της βροχής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν περίπου στις 4:30 το πρωί, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων την ώρα εκείνη βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους. Οσον αφορά τους τραυματίες, μεταξύ των 17 ατόμων που μεταφέρθηκαν συνολικά στο Θριάσιο νοσοκομείο της Ελευσίνας, σοβαρότερη κρίνεται η κατάσταση μιας γυναίκας, η οποία και διασωληνώθηκε.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

 Εκτός της Μάνδρας, για την οποία η δήμαρχος τόνισε «δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο», σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές της Νέας Περάμου και της Μαγούλας, έπειτα από σχετική πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι η Πυροσβεστική έλαβε στις περιοχές Μάνδρας και Μεγάρων, μέχρι νωρίς το απόγευμα, 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς από σπίτια και οχήματα. Επί τόπου επιχειρούσαν 155 πυροσβέστες με 53 οχήματα, ενώ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και οχημάτων της Περιφέρειας και των δήμων. 

Κλειστά σχολεία

 Τα σχολεία σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν παρέμειναν κλειστά, ενώ αύριο το ίδιο θα συμβεί και για 20 σχολεία του Δήμου Αθηναίων. 

 Προκαταρκτική έρευνα

 Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις φονικές πλημμύρες διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος. Θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν χρειαστεί θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα αδικήματα που ερευνώνται είναι και πολεοδομικές παραβάσεις. Αλλωστε, παρά τη δεδομένη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, ρόλο στην τραγική εξέλιξη διαδραμάτισαν και τα μπαζωμένα ρέματα και οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες

Εθνικό πένθος 

 Αργά το απόγευμα, και με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της. Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα μετέβη το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο. 

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου καθώς και από εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής και του στρατού. 

 Την οδύνη του για τα θύματα εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, ενώ αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα. 
 Πηγή : http://www.kathimerini.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...