14 Νοε 2017

Γεωστρατηγικού χαρακτήρα η επένδυση στο Νεώριο Σύρου

Γεωστρατηγικού χαρακτήρα παράμετροι, οικονομική διπλωματία δια χειρός μάλιστα του ιδίου του Πρέσβη των ΗΠΑ, ένας Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας με εξαιρετικά επιθετικό επιχειρηματικό «μενταλιτέ», αλλά και η έμπρακτη – ως ώρας τουλάχιστον – προθυμία της κυβέρνησης να συμβάλει στο εγχείρημα, κάνει πολλούς να θεωρούν πως οι δυνάμεις του σύμπαντος όντως έχουν συνωμοτήσει, προκειμένου να «χτιστούν» και πάλι πλοία στις δεξαμενές του ναυπηγείου της Σύρου.

Ωστόσο το επώδυνο «ματσακόνι» για τους απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους του Νεώριου και όχι μόνο, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έστω και off the record επιμένουν πως το deal πρέπει και θα κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. 

 Ούτε καν σκελετοί στα ντουλάπια… 

 Και τούτο διότι το λεγόμενο due diligence, που ήδη εκτελεί η KPMG, δηλαδή αφενός η καταγραφή και αφετέρου η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, προσκρούει σε ένα σκόπελο που μόνο με υπερβάσεις κυρίως από την πλευρά του Δημοσίου και ειδικότερα του ΥΠΟΙΚ μπορεί να ξεπεραστεί.

 Αναλυτικότερα οι λογιστές της KPMG σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αδυνατούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για τα προηγούμενα 5 χρόνια διότι πολύ απλά αυτά δεν υπάρχουν. 

Κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως θα πρέπει να στηθεί το λογιστήριο της επιχείρησης από την αρχή με ότι αυτό σημαίνει για τον χρόνο και το επιπλέον κόστος που θα απαιτηθεί. Στρατός ελεγκτών στη Σύρο 

 Για τον λόγο αυτό έχει κριθεί απαραίτητο κλιμάκιο των ελεγκτών να εγκατασταθεί στην βάση της Νεώριο στην Ερμούπολη και να εργαστεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας σε ανοιχτή γραμμή με τους μηχανισμούς του Υπουργείου, ώστε να συμφωνηθούν τα νούμερα με την πλευρά του Δημοσίου και τις πιστώτριες τράπεζες και κυρίως με την Alpha Bank. 

 Ένα επιπλέον πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στο παραπάνω έχει να κάνει με την ΔΕΗ, η οποία έχει εδώ και μήνες διακόψει την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων, με τις ίδιες πήγες πάντως να υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος του οργανισμού Μ. Παναγιωτάκης έχει δώσει το πράσινο φως προκειμένου να δοθεί ρεύμα ώστε να μπορέσουν να εργαστούν οι τεχνοκράτες. Τι σημαίνει SPV 

 Αν όλα πάνε καλά τότε η pre-package (προκαταρκτική) συμφωνία του σημερινού μεγαλομετόχου Ν. Ταβουλάρη με το Δημόσιο τις τράπεζες και τον αγοραστή Π. Ξενοκώστα της ONEX Technologies, θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα και ειδικότερα του άρθρου 106.

 Εκείνη την στιγμή είναι που ουσιαστικά θα καταστεί δυνατό να μεταβιβαστεί το ενεργητικό και το παθητικό της Νεώριο σε ένα «όχημα ειδικού σκοπού» (special purposevehicle, SPV) και να λειτουργήσει εκ νέου το ναυπηγείο. Επί της ουσίας SPV είναι μια νέα εταιρεία που δημιουργείται όπως μαρτυρά και το όνομά της για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, ενδεχομένως και για ορισμένο χρονικό διάστημα. 

Το επιχειρηματικό αυτό σχήμα πέρα από τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει εκδίδει ομόλογα (δανείζεται κεφάλαια) και τα αξιοποιεί όπως το δεσμεύει το καταστατικό του, παρέχοντας έτσι διασφαλίσεις στους ομολογιούχους του με στόχο προφανώς προσυμφωνημένες αποδόσεις. 

Σημειώνεται πως το μοντέλο εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις διεθνώς, ενώ είναι ευέλικτο όπως για παράδειγμα μπορεί οι δανειστές να μεταβληθούν εφόσον προβλέπεται σε μετόχους (μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο).  

Πηγή :  Αντώνης Τάντουλος – bankwars.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...