9 Νοε 2017

Κίμωλος :“Πρέπει να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε ό,τι δε μας δίνεται”

Ο Δήμαρχος Κιμώλου κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης μιλάει στην “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ .gr” για την μεγάλη τουριστική κίνηση στο νησί το καλοκαίρι που πέρασε και για τα προβλήματα του νησιού. “Έχοντας αφήσει πίσω το ζωογόνο για τα μικρά νησιά καλοκαίρι, συνομιλούμε με το Δήμαρχο Κιμώλου κ. Κωνσταντίνο Βεντούρη, για τα έργα και τις ημέρες του νησιού το φετινό χειμώνα. Με αισιοδοξία και ειλικρίνεια, αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και τα προνόμια του να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου όταν η πολιτεία σε ξεχνάει. 

 Ποιος είναι ο απολογισμός της καλοκαιρινής σεζόν για την Κίμωλο;

 “Η καλύτερη που έχει γίνει για το νησί της Κιμώλου μέχρι τώρα, με πολύ υψηλή επισκεψιμότητα. Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ η ακτοπλοϊκή σύνδεση με όλα τα συμβατικά και γρήγορα πλοία που δρομολογήθηκαν φέτος το καλοκαίρι για το νησί μας. Αλλά το οφείλουμε κυρίως στο ότι η Κίμωλος είναι ένα νησί παρθένο, προστατευμένο και προσεγμένο από τους κατοίκους του. Αυτό είναι αρεστό στον κόσμο που αποζητά ήσυχες διακοπές, γραφικό περιβάλλον με φυσική ομορφιά το οποίο δεν έχει ακουμπήσει ακόμα ο μαζικός τουρισμός. Βέβαια βλέπουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα σήμερα όπου το νησί βαδίζει σε χειμερινούς ρυθμούς. Το καλό για μας τους μόνιμους κατοίκους είναι έρχεται μεν η σειρά μας να χαρούμε τις ομορφιές του τόπου μας, έχοντας σα δεδομένο όμως ότι όταν έρχεται ο χειμώνας και πέφτει η αυλαία αρχίζουν και τα προβλήματα.” 

 Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε το χειμώνα; 

 “Πρώτον και κύριον το πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αραιώνουν τα πλοία, απαιτείται πολύς χρόνος για να ταξιδέψει κάποιος απ’ τον Πειραιά στην Κίμωλο, τα γνωστά προβλήματα απομόνωσης λόγω καιρικών και όχι μόνο συνθηκών. Οφείλω όμως να πως φέτος λειτουργεί καλά ο τομέας της παιδείας. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, τα σχολεία μας είναι στελεχωμένα. Στον τομέα της υγείας τα γνωστά προβλήματα. Μ’ έναν αγροτικό γιατρό ο οποίος εξυπηρετεί 600 κατοίκους το χειμώνα αλλά ένα σύνολο 5000 κατοίκων και επισκεπτών το καλοκαίρι, είπαμε στο τέλος του καλοκαιριού ότι θα χρειαστούμε γιατρό για το γιατρό!” 

 Έγινε από πλευράς σας κάποια κίνηση για δεύτερο γιατρό τους καλοκαιρινούς μήνες;

 “Το θέμα δεν έγκειται εκεί. Υπάρχει μια ανυπέρβλητη δυσκολία αυτή της μη συμμετοχής των ίδιων των γιατρών για αυτές τις θέσεις. Παρ’ όλα τα κίνητρα, δωρεάν στέγη από εμάς, επίδομα από το Κράτος και την Περιφέρεια, δυστυχώς δεν επιλέγουν τα νησιά μας. Και βέβαια σε αυτό παίζει ρόλο ότι δεν υπάρχει ένας έμπειρος γιατρός δίπλα στον αγροτικό.” 

Βγήκε όμως σήμερα μια ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη ιατρών από το Ναυτίλο…

 “Ακριβώς. Κάνουμε τέτοιες δράσεις, διάφορες εθελοντικές ομάδες όπως η Σύμπλευση, ο Ναυτίλος, ο Διγενής Ακρίτας πραγματοποιούν τουλάχιστον 2 με 3 επισκέψεις το χρόνο στο νησί μας. Μέχρι στιγμής δέχονται πάντα την πρόσκλησή μας και έχουν βοηθήσει στον τομέα της υγείας, σε έργα υποδομής, προσφέρουν αγαθά στα σχολεία και στηρίζουν τους μόνιμους κατοίκους σε μια νεκρή περίοδο.” 

 Θα ήθελα να επιστρέψω στο κομμάτι της ακτοπλοϊκής σύνδεσης η οποία είναι οριακή το χειμώνα. Αυτή τη στιγμή η Κίμωλος πως εξυπηρετείται; 

 “Αυτή τη στιγμή η Κίμωλος είναι με τρία δρομολόγια από τον Πειραιά με συμβατικό πλοίο. Αν ο καιρός το επιτρέπει είναι υπάρχει η εναλλακτική της Μήλου που διαθέτει αεροδρόμιο. Η έλλειψη ενδοκυκλαδικών δρομολογίων όμως μας απομονώνει από τα υπόλοιπα νησιά του νομού μας και κυρίως από την πρωτεύουσα μας. Το πιο απλό πράγμα, ένας κάτοικος της Κιμώλου που χρειάζεται να πάει σε μια διοικητική υπηρεσία στη Σύρο, πως θα μετακινηθεί; Δεν υπάρχει απάντηση.” 

 Αναφερθήκατε στην παρθένα ομορφιά της Κιμώλου. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η Κίμωλος είναι ξεχασμένη από την Πολιτεία; 

 “Δεν καθόμαστε πια να ασχοληθούμε με το τι θα κάνει η πολιτεία για μας. Το τι θα κάνουμε εμείς για το νησί μας αφορά τους εαυτούς μας. Είμαστε πολλές οικογένειες που επιλέξαμε να ζήσουμε στο νησί και αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε. Οι κάτοικοι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δε γίνεται διαφορετικά. Δε μπορούμε να περιμένουμε τους άλλους προσπαθούμε μόνοι μας, με τις δράσεις και τις ενέργειές μας. Και τώρα το χειμώνα προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες που να μπορέσουν να βοηθήσουν οικονομικά και να ανασυγκροτήσουν τον ενεργό πληθυσμό. Το παλεύουμε, υπάρχει θέληση να παραμείνουμε στο νησί μας.”

 Υπάρχουν κάποια έργα εν εξελίξει, όπως αυτό της αφαλάτωσης, της ανακύκλωσης και της αποκατάστασης των επαρχιακών δρόμων. Που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; 

 “Ένα σημαντικό πρόβλημα που είχε το νησί όλα αυτά τα χρόνια ήταν η έλλειψη πόσιμου νερού. Μόνο η μεταφορά πόσιμου νερού με τα υδροφόρα πλοία, ήταν ένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο 12,80 ευρώ το κυβικό και ήδη. Το ζήτημα είναι όμως ότι στο νησί μας βρίσκονται εδώ και τέσσερα χρόνια οι μονάδες αφαλάτωσης, και δυστυχώς έπρεπε να περάσει όλο αυτό το διάστημα για τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Έχει γίνει ήδη η αξιολόγηση και η δημοπρασία. Υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία των ενστάσεων και των εγκρίσεων από τις οικονομικές επιτροπές προκειμένου να γίνει η σύμβαση και ο στόχος μας είναι από αρχές του χρόνου να ξεκινήσει το έργο που έχει διάρκεια υλοποίησης 6 μηνών, οπότε μέχρι τον Ιούνιο η Κίμωλος πλέον να έχει παραγωγή από μονάδα αφαλάτωσης δικιά της.” 

 Οι δικοί σας στόχοι για το φετινό χειμώνα; 

 “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μελέτες που βρίσκονται στα χέρια των τεχνικών υπηρεσιών στη Σύρο. Υπάρχει μια μελέτη αποκατάστασης δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης η οποία είναι πολύ μεγάλη για το νησί. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό των στερεών αποβλήτων, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι τις καθυστερήσεις. Μιλάμε για τεράστιους όγκους. Ανεξαρτήτως από το εάν θα ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ή όχι εμείς θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε από φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα της ανακύκλωσης για να αποσυμφορήσουμε το χώρο του ΧΥΤΑ. Παραμένει δυστυχώς το επαρχιακό δίκτυο στο δρόμο Πράσων – Ψάθης. Είναι χαρακτηρισμένο από το 1956 με ΦΕΚ, το μοναδικό στο νησί μας. Χωρίς να επιρρίπτω καμία ευθύνη στην τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας, θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει φτιαχτεί εδώ και χρόνια. Ένας δρόμος κατά το ήμισυ ίσως και λιγότερο διανοιγμένος και ασφαλτωμένος. Υπάρχει τέλος το λιμενικό έργο στη θέση Καλαμίτσι το οποίο έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση ώστε να μπορούμε μέσα σε επτά λεπτά να περνάμε από την Κίμωλο στη Μήλο, με μια κοντινή διαδρομή σε σχέση με την τωρινή σύνδεση των δύο λιμανιών. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι ειδικά για τους χειμερινούς μήνες για τους κατοίκους μας.” 

 Τι μήνυμα έχετε να δώσετε; 

 “Απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους Δημάρχους και σε όλους τους νησιώτες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε. Πρέπει κι εμείς να αρχίσουμε να κινούμαστε, να βγούμε μπροστά και να διεκδικούμε ό,τι δε μας δίνεται.” 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...