15 Νοε 2017

Προμήθεια συμπληρωματικής μονάδας αφαλάτωσης για την Ερμούπολη από τη ΔΕΥΑΣ

Την αποτροπή επανάληψης των σοβαρών προβλημάτων έλλειψης νερού και διακοπών υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές της Σύρου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν την καλοκαιρινή περίοδο του 2017, προχωρά η ΔΕΥΑ Σύρου, δρομολογώντας ήδη την προμήθεια συμπληρωματικής μονάδας αφαλάτωσης στο εργοστάσιο της Ερμούπολης, προκειμένου η εγκατάστασή της να πραγματοποιηθεί πριν το προσεχές καλοκαίρι. 

 Αμέσως μετά τον απαραίτητο προγραμματισμό στον προϋπολογισμό του 2018 εντός του μήνα, το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, θα “τρέξει” το σύνολο των απαραίτητων ενεργειών για την προμήθεια της μικρής μονάδας αφαλάτωσης 500 κυβικών, η λειτουργία της οποίας θα έρθει ενισχυτικά στη σημερινή παραγωγή, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που αναμένεται πως θα προκύψουν εκ νέου, την καλοκαιρινή σεζόν.

 Η υπόθεση της μη επαρκούς υδροδότησης του συνόλου των περιοχών του νησιού λόγω της τεράστιας ζήτησης και κατανάλωσης νερού που καταγράφηκε από την παρουσία επισκεπτών στο νησί, αποτέλεσε ως γεγονός μία ισχυρή προειδοποίηση προς τη ΔΕΥΑΣ και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Αρχή μετά και την είσπραξη της εύλογης δυσαρέσκειας και των παραπόνων αρκετών δημοτών, να δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς μία σοβαρή και αποτελεσματική λύση. 

 Στο πλαίσιο της επικοινωνίας με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ, Γιώργο Παπαμανώλη κατέστη σαφές πως, η συγκεκριμένη ενέργεια προωθείται με δεδομένη τη δυνατότητα ανάληψης του κόστους προμήθειας και λειτουργίας της μονάδας από τη Δημοτική Επιχείρηση προκειμένου να κυλήσει ομαλά η υδροδότηση το επόμενο καλοκαίρι, ενώ όπως γνωστοποίησε η προσπάθεια του Δήμου δεν περιορίζεται στην επιτακτικές ανάγκες, αλλά αναπτύσσεται περαιτέρω, ώστε η Σύρος να μπορέσει να κατοχυρώσει δύο ακόμη μονάδες 1.000 κυβικών η κάθε μία. 

 Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, τα σοβαρά προβλήματα που υπήρξαν το καλοκαίρι του 2017 προκάλεσαν τη μη εξυπηρέτηση για αρκετές ημέρες των δημοτών σε περιοχές όπως ενδεικτικά η Αληθινή, το Δήλι, τα Καμίνια, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η πόλη, στην οποία λειτουργεί ο κύριος όγκος ξενοδοχείων και καταλυμάτων. 

 Ωστόσο, όπως είχε επισημανθεί και από την πλευρά των αρμοδίων της ΔΕΥΑΣ και από τα αιρετά μέλη της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης η αναζήτηση λύσεων αποτελούσε μονόδρομο, αφού η εκ περιτροπής υδροδότηση άλλων περιοχών κάθε άλλο παρά ανακουφίζει από το μεγάλο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, είχε αναφερθεί πως η Σύρος καθώς επιδιώκει την τουριστική ανάπτυξη, δεν μπορεί να μην δρομολογεί υποθέσεις της, που αφορούν στις υποδομές της προς εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων κι επισκεπτών. 

 Προμελέτη για δύο μεγάλες μονάδες και διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Υπ. Ναυτιλίας 

 Ειδικότερα, με φόντο τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης του νησιού και λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας την καλοκαιρινή περίοδο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ επεσήμανε την ανάγκη εξασφάλισης λύσεων και για τις ανάγκες που θα προκύψουν μελλοντικά, παράλληλα με την τουριστική πρόοδο για το νησί. 

 Ως εκ τούτου και προτού μιλήσει για την άμεση επιλογή της ΔΕΥΑΣ σχετικά με την προμήθεια μίας συμπληρωματικής μονάδας 500 κυβικών, έκανε γνωστές τις δημοτικές ενέργειες διεκδίκησης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την προμήθεια δύο μεγαλύτερων μονάδων. 

 “Έχουμε κάνει μία προμελέτη για δύο μονάδες των 1.000 κυβικών η κάθε μία. Μαζί με τα εργολαβικά και τον ΦΠΑ το ποσό προϋπολογίζεται στα 2 εκατ. ευρώ” ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαμανώλης, εξηγώντας πως, σταθερά γίνεται λόγος για την περιοχή της Ερμούπολης και τη δρομολόγηση λύσεων που θα εξασφαλίζουν πρωτίστως το κέντρο και την πόλη, αφού η κύρια αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης καταγράφεται στα γεωγραφικά όρια αυτής. “Μιλάμε για μονάδες αφαλάτωσης καινούργιες για την Ερμούπολη αφού η αύξηση της κατανάλωσης προκύπτει στην Ερμούπολη αφενός”, σημειώνοντας παράλληλα όμως, πως, η όποια αύξηση αναγκών σε εκτός πόλης περιοχές και χωριά, καλύπτεται λόγω του τρόπου λειτουργίας του δικτύου. 

“Αφετέρου επειδή συγκοινωνούν τα δίκτυα, αν χρειαστεί θα μπορούν να προωθήσουν νερό με τις αντλίες από τη μία περιοχή στην άλλη και να ισομοιραστεί η κατανάλωση σε σχέση με την παραγωγή” διευκρίνισε κατηγορηματικά. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, επεσήμανε πως ο Δήμος και ειδικότερα η ΔΕΥΑΣ έχει προωθήσει στο αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας τη σχετική προμελέτη. 

“Αυτή η προμελέτη που κάναμε έχει προωθηθεί αρμόδια στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για να ζητήσουμε χρηματοδότηση” υπογράμμισε ο ίδιος, εξηγώντας πως, προ της συγκεκριμένης κίνησης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός επικοινώνησε το αίτημα της Σύρου και προς τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό. “Επίσης, είχε αναφερθεί το αίτημα και από τον Δήμαρχο προς τον κ. Σαντορινιό όταν ήταν στη Σύρο προ 20ημέρου περίπου και ακολούθησε η αποστολή του γραπτού αιτήματός μας” επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, ευελπιστώντας πως άμεσα θα υπάρξει ανταπόκριση, με σκοπό την προετοιμασία της Σύρου ως προς το κομμάτι των υποδομών της για τα επόμενα έτη.

 “Η μεγάλη επένδυση των 2 εκατ. ευρώ έχει σκοπό να μας καλύψει αυξημένες ανάγκες, βλέποντας πάντα μακροπρόθεσμα τις ανάγκες του νησιού. Δεν θα έχουμε ανάγκη τα 500 κυβικά την ημέρα παραπάνω, αλλά βλέποντας μακριά, διεκδικούμε πόρους για να κάνουμε και αυτό” ανέφερε ως προς το κομμάτι της προσπάθειας εξασφάλισης των δύο μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης.

 Λύση “γέφυρα” πριν την καλοκαιρινή σεζόν.

 Εφικτή η εγκατάσταση μονάδας 500 κυβικών Παράλληλα, η ΔΕΥΑΣ για τις άμεσες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου του 2018 δρομολογεί ήδη την προμήθεια συμπληρωματικής μονάδας, με τον κ. Παπαμανώλη να καθιστά σαφές πως, αυτό το βήμα θα αποτελέσει τη “γέφυρα” στις ανάγκες του νησιού, για το διάστημα ανάμεσα στις σημερινές δυνατότητες παραγωγής νερού μέχρι και την απόκτηση των δύο μεγάλων μονάδων συνολικής παραγωγής 2.000 κυβικών. 

 “Επειδή ακόμη από το Υπουργείο δεν έχουμε κάποια απάντηση, είμαστε σε ετοιμότητα για να εγκαταστήσουμε μία μικρή μονάδα 500 κυβικών ως “γέφυρα” που θα καλύψει το κενό” δήλωσε, διευκρινίζοντας όμως πως, “ακόμη και να είχαμε σήμερα μία απάντηση, δεν προλαβαίνει να υλοποιηθεί το έργο το καλοκαίρι για τις δύο μεγάλες μονάδες”.

 Οπότε, επεσήμανε πως, “έχουμε ετοιμότητα επ΄ ευκαιρία της κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα περάσει τέλος του μήνα από τη Δημοτική Επιχείρηση (σσ. ΔΕΥΑΣ) για το έτος 2018. Θα έχουμε πρόβλεψη για μία μικρή συμπληρωματική μονάδα”. 

 Καλύπτεται το κόστος από τη ΔΕΥΑΣ 

 Σε ερώτηση αν το κόστος για την προμήθεια της μικρής μονάδας δύναται να καλυφθεί συνολικά από τη ΔΕΥΑΣ, χωρίς να προκύψει επιπλέον επιβάρυνση για τους δημότες, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε καταφατικός στην απάντησή του.

 “Η πρόβλεψη συνολικά είναι περίπου στις 500 χιλ. ευρώ. Δεν είναι λίγα χρήματα. Υπάρχει όμως η δυνατότητα” ανέφερε σχετικά, φωτογραφίζοντας πως, καθώς “θα έχει μία εγγύηση καλής λειτουργίας” και άρα, ένα ανάλογο διάστημα λειτουργίας περίπου έξι μηνών, υπογράμμισε πως, “θα ζητήσουμε να εξοφληθεί αφού πιστοποιηθεί η καλή λειτουργία μετά δηλαδή από ένα εξάμηνο και να μην είναι όλο το ποσόν με την παραλαβή”. 

 Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε πως, έγιναν αλλαγές και στα δύο μεγάλα δάνεια της ΔΕΥΑΣ ως προς τον χρόνο της αποπληρωμής τους με σκοπό το άμεσο οικονομικό όφελος και τη ρευστότητα της Δημοτικής Επιχείρησης, ώστε όπως επανέλαβε στις σημερινές δηλώσεις του, “το όφελος που είχαμε συζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταση του δανείου να επιστραφεί στον κόσμο μέσω επενδύσεων”

 Άμεση λειτουργία λόγω τοποθέτησης στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις 

 Στα ανωτέρω ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κλήθηκε να προσθέσει ενημερωτικά αν η εγκατάσταση της μικρής συμπληρωματικής μονάδας θα γίνει οπωσδήποτε και δεσμευτικά πριν από το καλοκαίρι του 2018. “Θα περάσει από τον προϋπολογισμό τέλος του μήνα από το διοικητικό συμβούλιο και μόλις έχουμε τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2018 θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία προμήθειας” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως η εγκατάστασή της “εννοείται είναι εφικτή πριν το καλοκαίρι”. 

Ο λόγος της δυνατότητας άμεσης λειτουργίας της μάλιστα για την παραγωγή νερού που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που αναμένεται να προκύψουν και την επόμενη σεζόν, όπως δήλωσε, οφείλεται στο ότι “δεν θα χρειαστεί κάποιο οικοδομικό έργο που θα απαιτήσει παραπάνω χρόνο” αφού “η τοποθέτησή της θα γίνει μέσα στο υφιστάμενο κτίριο αλλιώς δεν θα προλαβαίναμε τη θερινή περίοδο”.

 Προετοιμασία για γεμάτες δεξαμενές 

 Πέραν των ανωτέρω ενεργειών, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλησε να επισημάνει πως η ΔΕΥΑΣ θα “τρέξει” - εγκαίρως - εργασίες για την εξασφάλιση νερού στις δεξαμενές της αφαλάτωσης, με σκοπό τη μη διόγκωση του προβλήματος της αυξημένης ζήτησης κατανάλωσης στην περίπτωση που προκύψουν εκ νέου διακοπές ρεύματος και άρα, παύση λειτουργίας της αφαλάτωσης, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, που κόστισαν σε επίπεδο αποθέματος. 

 “Θα γίνουν κι άλλοι χειρισμοί κατάλληλης προετοιμασίας έτσι ώστε οι ταμιευτήρες νερού, δηλαδή οι δεξαμενές να είναι γεμάτες την άνοιξη, ώστε να καλύψουν τις αυξομειώσεις που είχαν προκύψει με τη ζήτηση” πρόσθεσε σχετικά, υπενθυμίζοντας πως οι διακοπές ρεύματος στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν του τρέχοντος έτους, “μας οδήγησαν στον Ιούλιο με σχεδόν άδειες αυτές τις δεξαμενές”

. “Αυτό θέλουμε να το προλάβουμε και από τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο να υπάρχει η σχετική διαχείριση και προετοιμασία και σε συνδυασμό με τη μικρή μονάδα που θα προμηθευτούμε να καλυφθούν οι ανάγκες” υποστήριξε κατηγορηματικά. 

 Ανεκτή αύξηση λειτουργικού κόστους. 

Καμία επιβάρυνση των δημοτών Με φόντο τα υπέρογκα ποσά που απαιτεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης, ο κ. Παπαμανώλης κλήθηκε να απαντήσει αν η προσθήκη της μικρής συμπληρωματικής μονάδας θα σημάνει αύξηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο θα σημάνει επιβάρυνση των δημοτών.

 “Κάποια κομμάτια εξοπλισμού θα είναι από τα υφιστάμενα, όπως οι αντλίες για παράδειγμα ενώ θα χρησιμοποιούμε και το στοκ που έχουμε από μεμβράνες που αλλάζουμε ούτως ή άλλως. Οπότε, κάποια αύξηση στην κατανάλωση του ρεύματος θα υπάρχει, αλλά αυτή δεν είναι αναλογική για μία μονάδα παραπάνω. Υπάρχουν οικονομίες κλίμακος, αφού θα χρησιμοποιηθεί η ίδια η εγκατάσταση” ανέφερε διευκρινιστικά, καθιστώντας σαφές πως η λειτουργία της εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων δεν θα επιφορτίσει οικονομικά με υψηλά ποσά τη ΔΕΥΑΣ. 

 “Σκοπός αυτός είναι να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές” συμπλήρωσε παρακάτω, λέγοντας επιπλέον πως, “ούτε οι παραπάνω μονάδες (σσ. οι δύο των 1.000 κυβικών έκαστη) θα επιφέρουν αύξηση του κόστους παραγωγής”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, αν αποκτηθούν αυτές, “θα μπουν σε “οπισθοφυλακή” κάποιες από τις παλαιές μονάδες” αφού δεν σημαίνει πως η περίοδος αιχμής για τη Σύρο τουλάχιστον την παρούσα φάση απαιτεί επιπλέον 2.000 κυβικά νερού ημερησίως. 

“Όταν βάλουμε τα 2.000 κυβικά συνολικά δεν θα έχουμε ανάγκη αυτά τα 2.000 κυβικά. Οπότε ένα μέρος αφορά και αντικατάσταση των παλαιών μονάδων και αναλόγως των αναγκών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίοδο αυξημένης ζήτησης όλες οι μονάδες. Άρα, δεν θα διπλασιαστεί η θα τριπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας” επανέλαβε κατηγορηματικά. 

 “Σκοπός να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του καλοκαιριού” 

 Στο περιθώριο των δηλώσεών του, ρωτήθηκε αν έχει προκύψει αίτημα δημότη ή ομάδας δημοτών από τις περιοχές που ταλαιπωρήθηκαν το καλοκαίρι από τη μη υδροδότηση για διάστημα αρκετών ημερών σχετικά με την οικονομική ελάφρυνσή τους. “Αυτό που θα μπορούσε ένας δημότης να ζητήσει είναι κάποια μείωση στο πάγιο. 

Βέβαια το πάγιο με ύψος 10 ευρώ μηνιαίως, σημαίνει ότι για συγκεκριμένες ώρες, το όφελος που θα προέκυπτε, θα ήταν πολύ μικρό, συγκριτικά με την ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος” σημείωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποιο σχετικό αίτημα. 

“Αν μειώσουμε το πάγιο τον μήνα Αύγουστο στους καταναλωτές για δύο ευρώ, θα καταλάβει κάτι ο κόσμος; Όχι βέβαια. Δεν θα αμβλυνθεί η ταλαιπωρία του. Το θέμα μας είναι να μην γίνουν ξανά όλα αυτά” υποστήριξε ο Γιώργος Παπαμανώλης, λέγοντας τέλος, πως στη ΔΕΥΑΣ, πολιτικό προσωπικό, διευθυντής και υπάλληλοι “είμαστε σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε τί γίνεται και διεκδικούμε πιστώσεις. 

Έχουμε ένα Plan b για να καλύψουμε το κενό μέχρι να έχουμε την έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και προχωράμε στην προμήθεια της συμπληρωματικής μικρής μονάδας των 500 κυβικών”. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...