21 Νοε 2017

Ο κεφαλόδεσμος από την αρχαιότητα… μέχρι τις μέρες μας

Το μαντήλι από την αρχαιότητα είχε κάποια αόρατη μαγική δύναμη, ιδιότητες θεραπευτικές ή και αποτροπής του κακού. Προφύλασσε από τις καιρικές συνθήκες, από το αίσθημα της ντροπής, βοηθούσε στην εκδήλωση συναισθημάτων (γιορτή, γάμος, πένθος) αλλά και για να διακριθούν οι κοινωνικές τάξεις (ιερατικές, στρατιωτικές στολές κλπ.). Διαμορφώθηκε όπως και η φορεσιά ανάλογα με την ηλικία, την οικονομική ζωή και κοινωνική τάξη. 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΔΕΣΜΟΥ: 

Μια πρωτότυπη εσπερίδα με εισηγήσεις και μουσικές εκπλήξεις στο Δήμο Κρωπίας ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 18:30, ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΡΩΠΙΑΣ 

Μια πρωτότυπη εκδήλωση για την ιστορία του κεφαλόδεσμου (παραδοσιακού γυναικείου μαντηλιού που δένεται στο κεφάλι) με εισηγήσεις και μουσικές εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις 18:30 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας. 

Την εκδήλωση διοργανώσε το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Κρωπίας. 

 Το Πρόγραμμα της Εσπερίδας της 19ης Νοεμβρίου 2017 

 Προσέλευση : 18.00-18.30 

Έναρξη–Καλωσόρισμα: 18.30 

Χαιρετισμός Δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση

 Εισηγήσεις : 18.40-20.45 

1.Μιράντα Γεωργάκη,φιλόλογος, μέλος ΕΚΤ&Π, «Το μαντήλι στην Αρχαιότητα 3000π.Χ.-146 π.Χ.» 

2.Αγγελική Τσεβά ,εικαστικός καλλιτέχνης, «Ιεροί και φιλοσοφικοί συμβολισμοί της τετράγωνης μαντήλας με αναφορά στον Μεσογείτικο Κεφαλόδεσμο και όχι μόνο».

 3.Αθηνά Λαδοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας Συλλόγου Τριγλιανών Ραφήνας, «Ο κεφαλόδεσμος της Μ.Ασίας» 

4.Έλλη Καζάκου, χοροδιδάσκαλος - Κατερίνα Βάλβη, ενδυματολόγος «Κεφαλοδέσιμο μαντηλιού περιοχής Πωγωνίου Ηπείρου», Σύλλογος Ηπειρωτών Κορωπίου . 

5.Άννα Παπαλέξη, γραμματέας Πανθεσσαλικού Συλλόγου Λαυρίου και Ισαβέλλα Παπαλέξη, μέλος, «Ο κεφαλόδεσμος της Θεσσαλίας». 

6.Γεωργία Βουτσινά, φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης, ιδρύτρια του Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρεωτικής « Θ. Κολοκοτρώνης», «Μαντήλι καλαματιανό» . 

7.Δημήτριος Μακρής ,ερευνητής τοπικής ιστορίας Ραφήνας-Πικερμίου, Πρόεδρος ΕΚΤ&Π, «Έθιμα του Μαντηλιού σε Κύμη-Σέριφο-Κρήτη» . 

8.Θοδωρής Λιβάνιος ,τοπικός ερευνητής Σερίφου, «Ο κεφαλόδεσμος στη Σέριφο και ο συμβολισμός του». 

9.Σύλλογος Κρητών Μεσογείων «Ο Ψηλορείτης», κρητική μουσική με τον Γιάννη Βλάσση. 

10.Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κορωπίου «ο Εύξεινος Πόντος», το ποντιακό γυναικείο τετράγωνο μαντίλι με την ονομασία «Λετσέκ». 

11.Μαρτίνα Σίμου, χοροδιδάσκαλος, υπεύθυνη ιματιοθήκης Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου «Το δεινοθήριο», «Ο Μεσογείτικος Κεφαλόδεσμος». 

12.Μαρία Βυτινίδου, σχεδιάστρια μόδας και ιδιοκτήτρια της Σχολής Μόδας AthensFashionClub, «Το μαντήλι σύγχρονο και φορέσιμο στο σήμερα». 

 Μουσικό Σύνολο: Διονύσης Θεοδόσης στο κλαρίνο, ο Βασίλης Αθανασιάς στο βιολί και ο Δημήτρης Ράπτης στο λαούτο και στα φωνητικά 

Συντονίζουν: Βάσω Κιούση, ιδρύτρια ΕΚΤ&Π , 

Μαρία Μακρή, αντιπρόεδρος ΕΚΤ&Π


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...