17 Οκτ 2017

Δ. Καπούνης: Το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισε τη δημιουργία της μονάδας βιοαερίου στη Νάξο (video)

Δεν προχώρησαν τα σχέδια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου για την εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου στο νησί αφού στάθηκε εμπόδιο το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης.

 Το θέμα της εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στη Νάξο ήταν ανάμεσα σε αυτά που τέθηκαν στη Φώφη Γεννηματά κατά την επίσκεψη της στα γραφεία της Ένωσης και στο πλαίσιο της ενημέρωσης που της έκανε το Δ.Σ. για τα προβλήματα του Συνεταιρισμού. 

 "Θέλαμε να φτιάξουμε μια μονάδα βιοαερίου που θα ήταν για τα απόβλητα του τυροκομείου, από σταβλικές εγκαταστάσεις, από χαλασμένη πατάτα και μαζί με αυτά για όλα τα ελαιοτριβεία του νησιού, τα δημοτικά σφαγεία και ότι άλλο "σάπιο" υπήρχε στο νησί" σημείωσε ο κ. Καπούνης και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή, το τυροκομείο έχει απόβλητα 40 τόνους τυρόγαλο και 20 τόνους νεροπλήματα την ημέρα, τα οποία είναι τοξικά. 

 "Πήγαμε στον κ. Τσιρώνη και του θέσαμε το θέμα της εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στο νησί, μας είπε "ναι προχωρήστε" και στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο ΥΠΕΚΑ όπου μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να πάρουμε τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να γίνει σε ζώνη αγροτικής γης. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμάτευσε θετικά και έτσι ξαναπήγαμε στο ΥΠΕΚΑ για να περάσει το νομοσχέδιο κατ' εξαίρεση, αλλά το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν μπορεί να εγκατασταθεί μονάδα βιοαερίου και να αλλάξει η χρήση, σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Κι εκεί μείναμε στάσιμοι... 

Δεν πέρασε, δεν εγκρίθηκε γιατί το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να γίνει η μονάδα αυτή" υπογράμμισε ο κ. Καπούνης. 

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, στη συνέχεια εκπρόσωποι της ΕΑΣ ξαναπήγαν στον αρμόδιο υπουργό και του εξέθεσαν εκ νέου τα επιχειρήματα τους για την αναγκαιότητα της δημιουργίας της μονάδας βιοαερίου και του επεσήμαναν ότι εάν δεν γίνει εδώ, τα χρήματα θα απορροφηθούν από άλλη χώρα. "Απάντηση ...καμία" είπε ο κ. Καπούνης και συμπλήρωσε ότι ήταν ένα μείζωνος σημασίας για το νησί θέμα από το οποίο "μείναμε εκτός χρηματοδότησης". "Επιβαρύνεται το περιβάλλον... Όλα αυτά τα απόβλητα καταλήγουν στα ζώα και στα ρέματα" σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ στην ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γκούφας. 

 "Ο παραγωγός της Ένωσης χάνει πάνω από 700.000 ευρώ από την εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως αλλά το κόστος (2,5 εκατ. ευρώ) είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί να γίνει η μονάδα με χρήματα δικά μας" σημείωσε ο κ. Καπούνης. Ο νομικός σύμβουλος της ΕΑΣ Γιώργος Καραμανής εξέφρασε την απογοήτευση του τονίζοντας ότι "τη στιγμή που όλη η Ευρώπη κάνει οικονομία ενέργειας εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μια μονάδα ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που θα έλυνε το πρόβλημα των αποβλήτων του νησιού". 

 "Η Ένωση πληρώνει ετησίως 550.000 ευρώ σε ενέργεια (ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο). Αυτά τα χρήματα θα τα γλιτώναμε και θα έμπαιναν στις τσέπες των παραγωγών, κάτι που δεν έγινε. Προβλέπω ότι σύντομα θα δούμε κάποιον άλλον επενδυτή να το κάνει και να είμαστε όλοι εμείς υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για να του δίνουμε τα απόβλητα" τόνισε τέλος ο κ. Καπούνης. 
 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...