17 Οκτ 2017

Το σενάριο της κινηματογραφικής επένδυσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης ενημέρωσε ο Steven Bernstein, σχετικά με την πολυσυζητημένη πρόθεση κινηματογραφικών επενδύσεων στη Σύρο. 

 Κατόπιν της μεγάλη διάστασης που επικοινωνιακά έχει δοθεί στην κινηματογραφική επενδυτική προοπτική για τη Σύρο, με μεγάλη καθυστέρηση ενημερώθηκε το θεμέλιο διοικητικό όργανο του νησιού, το δημοτικό συμβούλιο, από τον άνθρωπο που πρωτοστατεί αυτής της ενέργειας. Με την κίνηση αυτή, επιχειρήθηκε να κατοχυρωθεί μία συνεργασία με τον Δήμο Σύρου-Ερμουπόλης, από τον οποία ήδη έχουν ζητηθεί οι δωρεάν παραχωρήσεις δημοτικών χώρων για την επιχειρηματική ανάπτυξη της ιδέας του κ. Bernstein. 

 Ο Αμερικανός κινηματογραφιστής μίλησε γενικόλογα για την παροχή κινηματογραφικής εκπαίδευσης, υπό μορφή σεμιναρίων, τα οποία θα πραγματοιούνται σε δημοτικές και άλλες υποδομές, που ήδη υπάρχουν στο νησί, ενώ όσον αφορά στη δημιουργία κινηματογραφικών studio και παραγωγής ταινιών, το έθεσε ως όραμα, πιθανά υλοποιήσιμο σε βάθος 10ετίας.

 Για τα προαναφερόμενα, έθεσε ως προαπαιτούμενο το δεδομένο παροχής από την κυβέρνηση φορολογικών ελαφρύνσεων, προκειμένου να υπάρξει υλοποίηση των προαναφερόμενων, καθώς σημείωσε ότι υπάρχει εν μέρει κάλυψη της απαιτούμενης φορολογικής νομοθεσίας. Σχετικά με τις προοπτικές της επένδυσης, έκανε μία γενικόλογη αναφορά σε εργατικό δυναμικό που θα απασχοληθεί, μειώνοντας δραστικά την ανεργία, μίλησε για προώθηση του τουρισμού και όφελος των τοπικών επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αρετή στο να φέρνεις απλά μία ταινία σε έναν τόπο». 

 Αίτημα παρουσίασης των κύριων στοιχείων της επένδυσης 

 Βασικά ερωτήματα σχετικά με την προωθούμενη επένδυση, έθεσε στον Steven Bernstein, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, αφού σημείωσε ότι το νησί είναι φιλικό σε επενδύσεις, οπότε καλοδέχεται την επενδυτική πρόθεση που εκδηλώνεται μέσω αυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

 Σημείωσε ότι στο μέτρο των θεσμικών αρμοδιοτήτων του ο Δήμος θα σταθεί υποβοηθητικά απέναντι στην προσπάθεια, καλώντας όμως τον Αμερικανό κινηματογραφιστή να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές την σχεδιαζόμενη επένδυση. Καθώς η παρουσίαση των κύριων στοιχείων που υποστηρίζουν ένα επενδυτικό εγχείρημα, αφορά σε συγκεκριμένα τεχνοκρατικά στοιχεία, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επενδυτικής προοπτικής και τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ο κ. Μαραγκός έθεσε ειδικά ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για τις φάσεις εκτέλεσης της επένδυσης, το χρηματικό ύψος της και τις κτιριακές υποδομές που απαιτούνται γι’ αυτήν. 

 Ζητούμενο η ειδική φορολογική αντιμετώπιση

 Ως απάντηση, υποστηρίχθηκε από τον Steven Bernstein ότι η πρόθεση προς υλοποίηση εξαρτάται από την τοπική κοινωνία, αλλά και την τοπική και κεντρική διοίκηση. 

 Σημείωσε δε ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών επικεντρώνεται στο κέρδος και όχι στην τέχνη, με αποτέλεσμα να ζητείται τόπος με την παροχή των καλύτερων οικονομικών δυνατοτήτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία ενδιαφέροντος με την Μάλτα, την Ολλανδία, την Βουλγαρία και την Αγγλία.

 Βάσει των ανωτέρω, επανήλθε στο βασικό ζητούμενο, το οποίο έθεσε από την αρχή της ενημέρωσης, που είναι η μεταβολή της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία θεωρείται το πρώτο και βασικό βήμα για την πραγματοποίηση της επενδυτικής πρόθεσης. 

 Εάν αυτό ισχύσει θα ακολουθήσει το πρόγραμμα κατάρτισης, για το οποίο διευκρίνισε ότι για την φετινή χρονιά δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση του, οπότε από τη νέα χρονιά αναμένεται η συγκέντρωση ενδιαφερόμενων σπουδαστών.

 Στη γενικόλογη απάντηση του και καθώς πρόκειται για μία καθαρά ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, δεν έδωσε κανένα στοιχείο εάν πρόκειται για μία συγκεκριμένη εταιρεία, για την έδρα της ή τον νόμιμο εκπρόσωπο της, για τα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης και τις υποδομές που θα την υποστηρίξουν.

 Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υπάρχουσες δομές

 Κατά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, ο Steven Bernstein, αυτό που κατέστησε σαφές, ήταν ότι το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην πραγματοποίηση των μαθημάτων της σχολής, καθώς υποστήριξε ότι ήδη καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον.

 Ο ίδιος ενημέρωσε ότι για τους σπουδαστές της σχολής, η παρακολούθηση θα είναι δωρεάν για τους Έλληνες, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους, ενώ οι αλλοδαποί σπουδαστές θα χρεώνονται με «μεγάλα χρηματικά ποσά» και η εκπαίδευση θα γίνεται από «κορυφαίους επαγγελματίες του κινηματογράφου». 

 Σε ότι αφορά στην υποδομή η οποία προτίθεται να δημιουργηθεί για την υλοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού σχεδίου, ο κ. Bernstein δεν έκανε λόγο για καμία ανάλογη προοπτική αλλά για χρήση των υποδομών που διαθέτουν φορείς του νησιού. 

 Συγκεκριμένα, έδειξε την προτίμηση του για το θέατρο Απόλλων, ως χώρο που θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει, όπως και άλλες ήδη έτοιμες εγκαταστάσεις, οπότε όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν χρειάζεται να περιμένουμε να γίνει το studio». Άλλωστε ήδη και τα πρώτα δωρεάν σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε για λογαριασμό του κ. Bernstein, την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το θέατρο Απόλλων και το Πνευματικό Κέντρο. 

 Σε βάθος χρόνου το studio 

 Ο Steven Bernstein αναφέρθηκε σε ανάλογες δραστηριότητες, τις οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «διευκόλυνε», σε περιοχές όπως το Βανκούβερ του Καναδά, το Μεξικό και η Τζώρτζια των ΗΠΑ κ.λ.π., για τις οποίες πρόταξε το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων, με αποτέλεσμα να προκύψουν οφέλη από τις κινηματογραφικές παραγωγές. Όπως είπε για τα ανάλογα project, σαν αυτό της Σύρου, που «τρέχει» ο κ. Bernstein, σε διάφορες χώρες, είπε «Έρχομαι απλά να συμβουλέψω, να βοηθήσω και να διευκολύνω». Εάν υλοποιηθούν όλα τα προαναφερόμενα σε σχέση με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία έκρινε ως τα πρώτα βήματα, στη συνέχεια, σε βάθος 10ετίας, τοποθέτησε οραματικά τη δυνατότητα δημιουργίας studio, για την υλοποίηση του οποίου, όπως είπε, υπάρχουν τρεις επενδυτές. 

 Ζητούμενο, όπως εμφατικά επανέλαβε, είναι η παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, ώστε εάν αυτό επιτευχθεί θα προχωρήσει η ανάπτυξη υποδομών και η δημιουργία δραστηριοτήτων σχετικά με την εκπαίδευση και την παραγωγή ταινιών. Ειδική αναφορά έκανε και στο ναυπηγείο, για το οποίο είπε ότι χρειάζεται η συνύπαρξη του με τον κινηματογράφο, καθώς απαιτείται βαρύς εξοπλισμός για το studio, χρειάζονται οι γερανοί, όπως και τα εργατικά χέρια.

 Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...