13 Σεπ 2017

Ενημερωτικά φυλλάδια διένειμαν τροχονόμοι σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων

Σε εφαρμογή τέθηκε δέσμη μέτρων προστασίας μαθητών και σχολικών συγκροτημάτων Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά μοίρασαν στις (11.09.2017) το πρωί αστυνομικοί σε γονείς και μικρούς μαθητές κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

 Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

 Για το σκοπό αυτό μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα των Υπηρεσιών Τροχαίας στην περιοχή αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου είναι η εφαρμογή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων που προβλέπει:

 • διευκόλυνση της κυκλοφορίας από ρυθμιστές τροχονόμους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε σχολικά συγκροτήματα, για την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα • ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσης του μεταφορικού τους έργου

 • διοργάνωση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία • επισήμανση ελλείψεων σήμανσης στο οδικό περιβάλλον των σχολείων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση τους

 • διενέργεια τακτικών – συστηματικών έλεγχων στα κυλικεία των σχολείων και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νομιμότητα λειτουργίας τους, στην τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στη διάθεση μη επιτρεπόμενων ειδών 

• επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων καθώς και των χώρων συγκέντρωσης ανηλίκων (χώροι άθλησης, κτλ.), από πεζές και εποχούμενες περιπολίες, με σκοπό την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, έντονη θα είναι και η παρουσία και δραστηριοποίηση των αστυνομικών που στελεχώνουν το θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

 • ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις, με σκοπό παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους μαθητές και εξασφάλιση ασφαλούς διαμονής τους, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών

 • συνεργασία των Διοικητών Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Τροχαίας και Ασφαλείας με τους Διευθυντές των σχολείων και τους Προέδρους των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών.

 Παράλληλα, από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των ειδικών μέτρων τροχαίας, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία. 

 Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας υπενθυμίζει στους γονείς ότι εκείνοι είναι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί. 
 Γι αυτό:

 • Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του. 

• Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά. 

• Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους. 

• Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. 
Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

 • Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. 

• Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. • Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. 
Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά. • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο. 

• Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς. «Η οδική συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας» και αποτελεί βασική προτεραιότητα που απαιτεί τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων. 

Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...