20 Σεπ 2017

Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών

Γ. Χατζημάρκος: «Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και να βοηθήσουμε τη χώρα να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις άλλων φορέων και οργανισμών» Σε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννη Τσιρώνη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του υπουργού, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. 

 Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων και ειδικότερα των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών, τα οποία η χώρα δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Η συνδρομή των Περιφερειών, που ο υπουργός ζήτησε στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για την χώρα, να αποκτήσει διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στην χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. 

 Ενώ το θέμα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, άπτεται αποκλειστικά των αρμοδιοτήτων των Δήμων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προ του κινδύνου να καταβάλει η χώρα τα υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα και προκειμένου να αποτρέψει την επιβολή των ποινών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε τη συνδρομή των Περιφερειών στις οποίες μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης, ούτως ώστε, μέχρι την άνοιξη του 2019, η Ελλάδα να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 

 Οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, για μια ακόμη φορά δήλωσαν παρόντες, σε ένα μεγάλο και κρίσιμο για τη χώρα ζήτημα και δήλωσαν ότι ευχαρίστως θα συνδράμουν, για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί απέναντι στις υποχρεώσεις της προς της Ε.Ε. Η χθεσινή συνάντηση είχε αντικείμενο τα τεχνικά ζητήματα για την διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών ανά την Ελλάδα, μέσω των οποίων θα προκύψουν οι ανάδοχοι μελετητές για να εκπονήσουν τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων.

 Η χρηματοδότηση των μελετών αυτών, δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί εξ ολοκλήρου από πλευράς κυβέρνησης, πλην όμως κάθε Περιφέρεια δήλωσε παρούσα και πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια, ακόμη και μέσω της ταμειακής διευκόλυνσης με δικούς της πόρους. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης, θεώρησε την συνδρομή των Περιφερειών, ως τη μοναδική ελπίδα της χώρας, για να αποκτήσει σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων.

 Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε:

 «Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και να σηκώσουμε βάρος και ευθύνη, πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά, προκείμενου να βάλουμε πλάτη στη χώρα μας και να τη βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις άλλων φορέων και οργανισμών. Το δικό μας αίσθημα ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις της χώρας και απέναντι στην ανάγκη να μπει τάξη και κανονιστικό πλαίσιο, δεν μας επιτρέπει δεύτερες σκέψεις. Λειτουργούμε υπεύθυνα και αναλαμβάνουμε βάρος που ουδέποτε μας αναλογούσε». 
 Πηγή : http://www.grafida.net/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...