18 Σεπ 2017

Χωρίς προβλήματα ρύπανσης η Άνδρος. Με δωρέα επισκευάστηκε το φουσκωτό και ενισχύθηκε το Λιμενικό.

Το δημοσίευμα και τα ερωτήματα που έθεσε ο συντάκτης μας για τη ρύπανση στην περίπτωση του ναυαγίου του Cabrera στον Καμπανό έτυχαν της προσοχής των αρμοδίων. Έτσι αρμόδια πηγή του Λιμενικού επικοινώνησε μαζί μας διευκρινίζοντας πως στην Άνδρο δεν υπάρχουν προβλήματα ρύπανσης από το ναυάγιο. Ειδικότερα εξήγησε πως από το ναυάγιο χύθηκαν στη θάλασσα μερικές δεκάδες τόνους ελαφρού μαζούτ.

 Η μεγάλη τρικυμία που υπήρχε στην περιοχή του Καμπανού εκείνες τις μέρες διέσπασε και σκόρπισε μακριά μεγάλο μέρος αυτής της περιορισμένης ποσότητας. Όσο έφτασε στις ακτές καθαρίστηκε επιμελώς από την εταιρεία αντιρύπανσης με φυσικό τρόπο. Με φυσικό τρόπο περισυνέλεξαν και το περισσότερο μαζούτ από την θάλασσα. Και μας τόνισε πως δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά. Ο δήμαρχος, όπως είπαν, είχε καλέσει ειδικό περιβαλλοντολόγο, ο οποίος είχε ζητήσει να μην γίνει χρήση χημικών. 

Γιατί τα χημικά, όπως εξήγησε, έχουν την ιδιότητα να σπρώχνουν το πετρέλαιο στον βυθό όπου καταστρέφει τα πάντα και εμποδίζει την αναζωογόνηση του επί χρόνια. Το λιμενικό που συντόνιζε και επέβλεπε την όλη επιχείρηση ήταν από πάνω όλο τον καιρό ώστε να γίνει σωστά η ειχείρηση. 

 Στην περίπτωση του Σαρωνικού δεν υπήρχε τρικυμία. Το μαζούτ άπλωσε με τον ελαφρό άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα χωρίς να το διασπάσουν ή να το πάνε μακριά. Έτσι οι χιλιάδες τόνοι πετρελαίου εγκλωβίστηκαν στον Σαρωνικό και ο ελαφρός νοτιάς το έσπρωξε στις ακτές με ότι συνέπειες έχει αυτό για το οικοσύστημα του κόλπου και των παραλιών της Αθήνας. Στην Άνδρο αντλήθηκε το μαζούτ αό την θάλασσα όπου ήταν δυνατό. Και η ρύπανση όλων των παραλιών έγινε με το φυσικό τρόπο και έχει καθαριστεί σε ποσοστό 99%. Ακόμα μας είπαν πως το φορτίο του πλοίου υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δεν ήταν τοξικό. Ήδη έχει ανελκυστεί το μεγαλύτερο μέρος του. Το υπόλοιπο υπογράφτηκε συμβόλαιο να ανελκυστεί στο επόμενο διάστημα και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί συμβόλαιο για την ανέλκυση και του πλοίου, που θα φύγει οριστικά από την Άνδρο. 

Όπως συνέβη και τον περασμένο χρόνο και με το Good Faith που είχε ναυαγήσει στα Πέζα.Τέλος να σημειώσουμε πως ήρθε πάλι στο νησί το ταχύτατο φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού, που είχαμε, με ολοκαίνουρια μπαλόνια και ανακατασκευασμένο πλήρως. Είναι σε πλήρη επιχειρησιακή χρήση ώστε να προσφέρει και στις διακομιδές ασθενών λόγω της ταχύτητας του, αλλά και να περιπολεί γύρω από το νησί. Τα χρήματα που ξοδέυτηκαν για την ανακατασκευή του ήταν πάνω από 10.000 ευρώ και τα έδωσε όλα ανώνυμος Ανδριώτης ευεργέτης. 

«Εν Άνδρω» 

Πηγή : «Εν Άνδρω» 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...