11 Αυγ 2017

Σύρος: Ενωμένοι οι φορείς για την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του Παν/μίου Αιγαίου - Τεχνική σύσκεψη στον δήμο

Χαρακτήρα προετοιμασίας, ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρύτανη του Παν/μίου Αιγαίου κ. Γκρίτζαλη στη Σύρο, είχε η διευρυμένη πολύωρη τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκεστις  9/8/2017 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκού, με αντικείμενο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε με αναλυτικό τρόπο (ταυτότητα, περιγραφή, τεχνικά χαρακτηριστικά) το σύνολο των δημοτικών ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει ήδη παραχωρήσει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και ακινήτων, τα οποία προτίθεται να παραχωρήσει άμεσα για την κάλυψη λειτουργικών και εκπαιδευτικών αναγκών.

Ειδικότερα, στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα εξής ακίνητα:
 α) το δημοτικό - πλέον - ακίνητο (μετά την ψήφιση του Ν. 4484/2017) στο συγκρότημα των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου (ακίνητα του πρ. Elysee), εμβαδού 250 τ.μ., καθώς και άλλων ακινήτων επί του ιδίου συγκροτήματος, τα οποία ομοίως προτίθεται να διεκδικήσει ο Δήμος από το Ελληνικό Δημόσιο,

β) το ισόγειο δημοτικό ακίνητο επί του κτιρίου του Βιομηχανικού Μουσείου, εμβαδού 800 τ.μ.

 και γ) τα κτίρια του συγκροτήματος δημοτικών ακινήτων «Κορνηλάκη», τα οποία γειτνιάζουν με το προαναφερόμενο ακίνητο και για τα οποία ήδη οι σχετικές μελέτες και οι φάκελοι έχουν σταλεί για έλεγχο προς την Τεχνική Υπηρεσία του Παν/μίου Αιγαίου.
Επίσης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης εξωραϊσμού, συντήρησης και αποκατάστασης των συγκεκριμένων υποδομών, καθώς και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού από εθνικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.

syskepsi panepistimio ioylios 2017 2
Κοινός σκοπός η περαιτέρω στήριξη του πανεπιστημίου
Τη στήριξη και την αποφασιστικότητα τους να συνταχθούν πλήρως με κάθε πρωτοβουλία περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας στη Σύρο εμφανίστηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που παρέστησαν στη σύσκεψη.
Ιδιαίτερα, ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος πραγματοποίησε ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και ενέργειες δικαίωσης της Σύρου, σύμφωνα με τον Ν. 4484/2017, τον οποίο ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, βάσει του οποίου η Σύγκλητος θα έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα (όπως ακριβώς προτάσσει και ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) για την επιλογή της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο δήμαρχος κ. Μαραγκός, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την απροσχημάτιστη και διαπιστωμένη βούληση του Δήμου για την αποτελεσματική κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του τοπικού πανεπιστημιακού τμήματος, «με πράξεις και όχι λόγια» όπως ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι την απόλυτη πρωτοβουλία για την επιλογή των προτεινόμενων δημοτικών ακινήτων θα έχει το ίδιο το Παν/μιο Αιγαίου και η Τεχνική Υπηρεσία του.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του Δήμου - ως καθ’ ύλην και κατ’ ουσίαν αρμόδιος για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τοπικής εμβέλειας - θα πρέπει να έχουν βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καλύπτοντας τις διαπιστωμένες και σημαντικές ανάγκες του τοπικού πανεπιστημιακού τμήματος. Επιπλέον, στάθηκαν στην μακροπρόθεσμη προοπτική δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου Παν/μιακού συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τα ακίνητα του Βιομηχανικού Μουσείου, τα ακίνητα «Κορνηλάκη», αλλά και τμήμα του Στρατοπέδου, το οποίο θα γειτνιάζει με τις αναφερόμενες κτιριακές υποδομές.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου, «η προοπτική δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη κατασκευή ξενοδοχειακής υποδομής στον χώρο του Στρατοπέδου, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες αναπτυξιακές ωφέλειες και συνέργειες, επ’ ωφελεία τόσο του Παν/μίου όσο και της τοπικής κοινωνίας».

syskepsi panepistimio ioylios 2017 3
Ποιοι συμμετείχαν
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος, οι εκπρόσωποι του ΤΜΣΠΣ Παν/μίου Αιγαίου Επίκουροι Καθηγητές κ.κ. Βοσινάκης και Κουτσαμπάσης, οι εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου ΤΜΣΠΣ κα Κοσμά και κ. Κουλαφτάκης, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΤΜΣΠΣ του Παν/μίου Αιγαίου κα Χαμαϊδή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δούναβης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βακόνδιος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γιαλόγλου και Καϊλής, η δημοτική σύμβουλος κα Καζαντζάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κ. Παγίδας, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών κα Χαραλαμπίδη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Αλεξανδρίδης, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΝΑΤ κ. Μηλιός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών του Ιστορικού Κέντρου Ερμούπολης ΕΡΜΗΣ κ. Φρέρης και υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας.
Στη σύσκεψη διαβάστηκε επιστολή του απόντος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, καθώς και έγγραφο του προέδρου του ΤΜΣΠΣ κ. Αζαριάδη, στο οποίο παρουσίασε αναλυτικά τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες του Τμήματος (χρήσεις, εμβαδά, δυναμικότητα χώρων), προκειμένου να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η διοικητική, εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Τμήματος.


Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...