24 Αυγ 2017

Πεταλίδες με το ρύζι

Με το γαϊδουράκι πηγαινοέρχονταν παλιά στην Σέριφο  και, όπως καταλαβαίνετε, το μεσημεριανό φαγητό το έφτιαχναν πρόχειρα στο χωράφι η στο κελί γιατί δεν ήταν εύκολο να σταματούν τη δουλειά,

Αυγά, τυρί, ελιές, λίγα βραστά αγριόχορτα, κανένα παξιμάδι ή ζυμωτό ψωμί, αν είχε προλάβει η κυρά να φτιάξει, και ελαιόλαδο. Αυτό ήταν το γεύμα τους. 

Μερικές φορές άναβαν φωτιά με τα θαλασσόξυλα και ψήνανε και καμιά πατάτα ή μια ολιά (λίγο) κρέας.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και αυτή η συνταγή, λίγο ρύζι πάντα υπήρχε. 

Όσο οι μεγάλοι δούλευαν, τα παιδιά μάζευαν πεταλίδες από τα βράχια και ξύλα που είχε ξεβράσει η θάλασσα. Άναβαν φωτιά και έπεφτε το τσικάλι (κατσαρόλα) πάνω στα ξύλα. Όλοι χόρταιναν! Γέμιζαν και την ψυχή και την κοιλιά τους. 

 Πεταλίδες με το ρύζι, 

Ζωμός, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, θαλασσινά Παλιά, αυτή την εποχή οι άνθρωποι κατέβαιναν από τα χωριά στην θάλασσα για να προετοιμάσουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες.  Τα χωριουδάκια που ζούσαν, σκαρφαλωμένα σε λοφάκια κοντά σε   παραλίες  απλωνόταν μπροστά τους Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε, όλοι ασχολιόντουσαν με τη γη. 



Αυτό ήταν το γεύμα τους. 

Όλοι χόρταιναν! Γέμιζαν και την ψυχή και την κοιλιά τους.

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό τις πεταλίδες. Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από τις πεταλίδες μας και τις βουτάμε μέσα σε 6 φλ. βραστό νερό για μισή ώρα. Σουρώνουμε τις πεταλίδες και τις πετάμε. Κρατάμε μόνο το ζωμό τους.Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο. 

Προσθέτουμε το ρύζι και σιγά-σιγά το ζωμό. Αλατίζουμε - όχι πολύ αλάτι γιατί έχουμε και το ζουμί που είναι από τις πεταλίδες ήδη αλατισμένο. Τρία λεπτά πριν κλείσουμε την φωτιά ρίχνουμε τις πεταλίδες, το λεμόνι και το πιπέρι. Κλείνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα πανί για 5 λεπτάκια ακόμη! 

 Η Συνταγή

1κιλό Πεταλίδες -1/2 κιλό για ζωμό και 1/2 κιλό για το ρύζι
2 φλυτζάνια ρύζι τύπου καρολίνα 
4 φλυτζάνια ζωμό απο πεταλίδες 
1 μεγάλο ξερό κρεμύδι 
Ελαιόλαδο 
Αλάτι- Πιπέρι
Λεμόνι

 Οι πεταλίδες πρέπει να είναι μαζεμένες από πολύ καθαρά νερά! Όπως επίσης πρέπει να τις μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με θαλασσινό νερό .

 Θα ‘θελα τώρα να ‘μουνα στο βράχο. Να πιάσω τον opinel και τσίκι τσικ, τσικ… να αλίευα 60 πατελίδες. Ορισμένως 60 πατελίδες! Να τις έβαζα στη σειρά. 

Με τάξη μεγέθους. Με αρχή τις πιο μικρές και αθώες, ως τις πιο μεγάλες και ψαχνομένες. Τις πιο μικρές θα τις πετούσα πίσω, στη θάλασσα… να ‘χουν να λένε. Με τις υπόλοιπες θα σκάρωνα ένα πατελιδοπίλαφο και θα σας καλούσα σε γεύμα. 
Κρασί έχω, μη φέρετε.
 Καλή καρδιά μόνο. 
Αυτό! 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...