24 Αυγ 2017

Η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη: «Να μην παρασυρθούμε από τις υποσχέσεις»

Να μην παρασυρθούν από τις πανηγυρικές δηλώσεις και τις υποσχέσεις καλεί τους εργαζόμενους του Νεωρίου, αλλά και όλους τους Συριανούς η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο νησί και την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος Αμερικανών επενδυτών για το ναυπηγείο. 

 Όπως υποστηρίζει η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πρέπει «να δουν πίσω από τις γραμμές» και να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για «ξεπούλημα στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης», η οποία θα χτιστεί «πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», καθώς κανένας επενδυτής στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία δεν θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των αναγκών τους. 

 Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

 Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη G. Pyatt στη Σύρο φανερώνουν πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα αμερικανικά μονοπώλια προκειμένου να αξιοποιήσουν το Νεώριο και να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός νευραλγικού σημείου, υψηλής στρατηγικής σημασίας, στην καρδιά του Αιγαίου. 

Οι εργαζόμενοι της Σύρου πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νεωρίου εντάσσεται στο πλαίσιο των οξυμένων και επικίνδυνων ανταγωνισμών που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς και ενέργειας μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά. 

Κανείς δεν πρέπει ξεχνά, άλλωστε, πως το ΝΑΤΟ περιπολεί μόνιμα στο Αιγαίο, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Πρωτίστως οι εργαζόμενοι στο Νεώριο, αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων και των λαϊκών στο νησί δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις πανηγυρικές δηλώσεις και τις υποσχέσεις. 

Η αλήθεια είναι ότι το ξεπούλημα βιομηχανικών υποδομών της χώρας, λιμανιών και αεροδρομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιδιώκουν να γίνει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Αυτοί που σας καλούν να επιλέξετε το ποιος θα είναι ο καλύτερος «σωτήρας» Αμερικανός, Ρώσος ή κινέζος επενδυτής μόνο τα δικά σας συμφέροντα δεν υπηρετούν. Κανένας δεν πρόκειται να σας δώσει την καταβολή των δεδουλευμένων σας, αν εσείς δεν τα διεκδικήστε. 

Κανένας από αυτούς δεν θα σας εξασφαλίσει σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας, αν οι ίδιοι δεν ενώσετε τη φωνή σας και παλέψετε για το δίκιο σας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή που όλο το προηγούμενο διάστημα με στάσεις εργασίας και απεργίες στον κλάδο διεκδικούν: 

*Την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (όπως αυτές κηρύχθηκαν υποχρεωτικές με Υπουργική Απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009 - 2010 και *την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις ΣΣΕ μέχρι και το 2010).

 Οι επενδυτές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία δεν θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των αναγκών τους. Τσάμπα εργάτες θέλουν, από το αίμα και τον ιδρώτα των μεταλλεργατών και την άγρια εκμετάλλευση θέλουν να θησαυρίσουν. 

Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου πρέπει να απορρίψουν όλα τα σε βάρος τους σενάρια. Και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να διεκδικήσουν αγωνιστικά: 

*Για να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. *Για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα.

 *Για να επανέλθουν οι ΣΣΕ. Το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Σύρου επιβάλλει να παλέψουμε για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, για κατασκευή και επισκευή πλοίων, αλλά και κατασκευή και άλλων προϊόντων που μπορούν να ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό και να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως τη συχνή συγκοινωνία με τα νησιά, τη μεταφορά αγαθών, τουριστική αναψυχή φτηνή και ποιοτική κλπ. 

Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την εργατική εξουσία που όλη η ναυπηγική βιομηχανία θα γίνει κοινωνική ιδιοκτησία και θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...