25 Αυγ 2017

Συνάντηση υφυπουργού Εργασίας με την ΚΕΔΕ Ασφαλιστικές διατάξεις για τους αιρετούς των ΟΤΑ

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διεξάγεται με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με ασφαλιστικές διατάξεις που σχετίζονται και με τους ΟΤΑ, από το υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση μετείχαν και οι πρώην Δήμαρχοι οι πρώην Δήμαρχοι Μαντουδίου Γ. Τριάντης, Αμαρυνθίων Π. Μιχαήλ, Δωδώνης Ι. Μπούκος καθώς στη συζήτηση ετέθη και το θέμα που αντιμετωπίζουν δεκάδες πρώην Δήμαρχοι με αφορμή την απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – ΕΤΕΑ να προχωρήσει στην ανάκληση των επικουρικών συντάξεων που τους έχουν χορηγηθεί και του εφάπαξ βοηθήματος.

 Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε στον υφυπουργό πως οι αιρετοί αυτοί είχαν κληθεί, μετά από πρόσκληση του ίδιου του φορέα, να εξαγοράσουν με εφάπαξ καταβολή ή με δόσεις, συγκεκριμένη περίοδο αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

 «Με τον κ. Πετρόπουλο είχαμε μία ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση για θέματα ασφαλιστικής φύσεως των αιρετών, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του σχετικού πολυνομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Στο πλαίσιο της συζήτησης του έθεσα και το θέμα που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πρώην Δημάρχους, με αφορμή την απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης να ανακληθούν οι επικουρικές συντάξεις που έχουν χορηγηθεί και πιθανώς τα εφάπαξ βοηθήματα.

 Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημά τους να μην εφαρμοστεί η απόφαση η οποία θα τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πρόκειται για συμπολίτες μας με σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Κατέβαλλαν με συνέπεια τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο και τώρα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν, χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τις αποφάσεις της Διοίκησης του ταμείου.

 Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η κυβέρνηση οφείλει να επιδιώξει να βρει έναν κοινό βηματισμό με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, προκειμένου η προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών να βασίζεται στην έννοια της δικαιοσύνης. Το κεντρικό κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους φορείς της διοίκησης με ισότιμο τρόπο. Δεν γίνεται μονίμως να σφυροκοπείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο.

Η έννοια της Δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζεται ισότιμα και όχι κατά το δοκούν. Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Πατούλης έδωσε στον κ. Πετρόπουλο και τη σχετική απόφαση που έλαβε ομόφωνα για το θέμα το ΔΣ της ΚΕΔΕ σύμφωνα με την οποία ζητούνται τα εξής:

 Α. Συντάξεις και εφ’ άπαξ που κατεβλήθησαν σε τέως Δημάρχους που θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης με βάση σχετικές αποφάσεις, μες τις οποίες εξαγοράσθηκε χρόνος θητείας Προέδρου Κοινότητας δεν επιστρέφονται.

 Β. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις της παρ. 3 του α. 20 Ν. 3232/2004 να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση Δημάρχων, οι οποίοι δικαιούνται να εξαγοράσουν μία θητεία 4 ετών ως Προέδρων, προκειμένου να θεμελιώσουν και αυτοί δικαίωμα απόληψης εφ’ άπαξ και συντάξεως. Η έννοια της παρ. 3 του α. 20 Ν. 3232/2004 είναι ότι η διάταξη αυτή καλύπτει και τους Δημάρχους, οι οποίοι εξαγοράζουν τη θητεία τους ως Προέδρων Κοινοτήτων ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους εις την υποχρεωτικήν ασφάλισιν του Ταμείου Υπηρεσίαν Δημάρχου.


Γ.Δεν επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά εφ’ άπαξ που έλαβαν τέως Δήμαρχοι που εξαγόρασαν χρόνο προς συμπλήρωση της 8ετίας ως Δημάρχων, ενώ μετέπειτα επέλεξαν να λάβουν κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και όχι τη χορηγία





to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...