19 Ιουλ 2017

Guardian: Η ΒΙΟΜΕ ένα από τα σπουδαιότερα κοινωνικά πειράματα της Ευρώπης

Ως «μερικούς από τους πιο γενναίους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ μου» χαρακτηρίζει αρθρογράφος του Guardian τους εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργούν μόνοι τους το εργοστάσιο τους από το 2011
Στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, η ΒΙΟΜΕ χαρακτηρίζεται ως «ένα από σπουδαία κοινωνικά πειράματα στη σύγχρονη Ευρώπη» και «ένα μάθημα από την Ελλάδα στη Βρετανία του Brexit, τόσο στο πώς δουλεύουμε όσο και στο πως ασκούμε πολιτική».

Ο αρθρογράφος του Guardian παρουσιάζει συνοπτικά το πώς ξεκίνησε η ΒΙΟΜΕ να λειτουργεί στα χέρια των εργατών της. Το 2011 και με την ελληνική κρίση να έχει ήδη ξεσπάσει και την κατασκευάστρια εταιρεία, Φίλκεραμ Τζόνσον να ετοιμάζεται για πτώχευση, οι εργάτες της θυγατρικής της Φίλκεραμ, ΒΙΟΜΕ βρέθηκαν μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας. Αντί να δεχτούν τη μοίρα τους, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Μία ομάδα μεσήλικων ανδρών και γυναικών που είχαν περάσει τις καριέρες τους δεχόμενοι εντολές για το τι θα κάνουν και πότε θα το κάνουν, ξαφνικά πήραν τον έλεγχο του χώρου εργασίας τους και των εργασιακών τους ζωών» σημειώνει ο αρθρογράφος του Guardian.

«Πριν, έκανα μόνο ένα πράγμα και δεν είχα ιδέα τι έκαναν οι υπόλοιποι» θυμάται ο Δημήτρης Κουματσιούλης, εργάτης της ΒΙΟΜΕ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα. «Και τώρα; Είμαστε όλοι ενωμένοι. Και ξεχάσαμε την έννοια του εγώ και υιοθετήσαμε την έννοια του «εμείς» προσθέτει. «Η εναλλακτική οικονομία είναι εφαρμόσιμη» προσθέτει ο Μάκης Αναγνώστου.

Ο αρθογράφος του Guardian, αναλύει επίσης το πώς οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ άλλαξαν ολοκληρωτικά την παραγωγή από την παραγωγή χημικών προϊόντων για τον κατασκευαστικό κλάδο σε προϊόντα γενικού καθαρισμού, τα οποία προωθούν σε μικρά κατάστηματα, ενώ έχουν δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα, το πώς άνοιξαν τις πύλες του εργοστασίου για τους πρόσφυγες και το πώς ένας από αυτούς, κάθε βράδυ, προστατεύει την περιουσία τους, τον χώρο όπου δουλεύουν
Πηγή : https://www.thepressproject.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...