21 Ιουλ 2017

Μετά το σοκ του σεισμού, άμεση η ανταπόκριση αρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων για να μην πληγεί η εικόνα της Κω

Μετά το σοκ από την φονική σεισμική δόνηση η οποία ήταν αιτία να χάσουν δυο τουρίστες την ζωή τους,να τραυματιστούν δεκάδες και να υποστεί σοβαρές ζημιές κυρίως η πόλη της Κω, άμεση είναι η ανταπόκριση των αρχών, των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Ήδη από το πρωί γίνεται αγώνας δρόμου από τις αρχές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το χτύπημα του εγκέλαδου αλλά και από τους tour operators για να περιοριστεί η ζημιά στην εικόνα της Κω.
Το νησί από το πρωί μπήκε ,όσο είναι δυνατόν, σε κανονικούς ρυθμούς με τις επιχειρήσεις να ανοίγουν και την αγορά να προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ. 

Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες καθησυχάζουν τους τουρίστες που βρίσκονται εδώ αλλά και αυτούς που έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο χρονικό διάγραμμα.Καθησυχαστικοί εμφανίζονται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τουριστικοί πράκτορες της Κω μετά τον μεγάλο σεισμό, αν και τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργούν, όπως φαίνεται, προβλήματα στον προγραμματισμό των πρακτόρων.

Μιλώντας με το πρακτορείο Mouratti Tours, που βρίσκεται στη Ρήγα Φεραίου 3 & Υψηλάντη Αλεξάνδρου, μας τόνισε ότι «η επόμενη μέρα μας βρίσκει ψύχραιμους και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, πέραν του λιμανιού».

Στο σημείο αυτό, η κα Μαροπούλου από το τουριστικό γραφείο Tigaki Tours, που βρίσκεται στην περιοχή Τιγκάκη, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι και κάνει λόγο για μεγάλο ζημιά, που δεν επιτρέπει στο Blue Star να προσεγγίσει στο λιμάνι.

 Τα καλά ωστόσο νέα, όπως εξηγεί, και έχουν άμεση συνάρτηση με τον τουρισμό και το εισερχόμενο ρεύμα, αφορούν το αεροδρόμιο, που όπως είπε τέθηκε και πάλι σε λειτουργία.

Προβλήματα ωστόσο παρατηρούνται, όπως εξηγεί η κα Μαροπούλου, στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού εκεί καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων. Για τον λόγο αυτό ημερήσιες εκδρομές πάντα προς την Τουρκία έχουν ακυρωθεί.

Στην περιοχή Τιγκάκι, όπως λέει η κα Μαροπούλου, που δεν έχει δεχτεί τα βέλη του σεισμού, όλα κυλούν ομαλά. 

Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με τη γενικότερη ωστόσο εικόνα να είναι αυτή της ψυχραιμίας και της ομαλότητας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται, το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.

Δεκαπέντε άνδρες της ΕΜΑΚ στο νησί σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ
Στην Κω βρίσκονται από τα ξημερώματα 15 άνδρες της ΕΜΑΚ με δύο σκύλους για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο νησί, που είναι 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

"Απόλυτα φυσιολογική "χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού στην Κώ ο Διευθυντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Ακης Τσελέντης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. "Το γεγονός ομως, πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.
Σύμφωνα με τον κ Τσελέντη κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πρίν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.
Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γιαυτο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεγεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.
Παρακαλούνται οι κάτοικη να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας."

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν, με μονάδες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω.
Ο ένας τραυματίας παρελήφθη ακρωτηριασμένος στο κάτω άκρο δεξιά της κνήμης και με κάταγμα κάτω άκρου, ο δεύτερος φέρει κάταγμα του άνω άκρου δεξιά, ο τρίτος κάταγμα οφθαλμικού κόγχου και ο τέταρτος φέρει κατάγματα.
Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι πανικός και λάθος χειρισμοί οι οποίοι θα βλάψουν το νησί, για ακόμα μια χρονιά.
 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...