28 Ιουλ 2017

Την εξαίρεση των μη αιρετών μελών από την υποχρέωση δήλωσης “πόθεν έσχες” ζητούν οι Δήμοι της χώρας

Την κατηγορηματική θέση τους αναφορικά με την επιβεβλημένη εξαίρεση των μη αιρετών μελών που απαρτίζουν τις δημοτικές Επιτροπές των Δήμων, από την υποχρέωση δήλωσης “πόθεν έσχες” επισημαίνουν κατηγορηματικά οι Δήμοι της χώρας προς τα αρμόδια Υπουργεία μέσω του συλλογικού οργάνου τους, της ΚΕΔΕ, η οποία κι έλαβε προσφάτως, σχετική ομόφωνη απόφαση.
Σε ανάλογη παρέμβαση εντός της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έχει προβεί ήδη και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου σε επίπεδο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για τη διευθέτηση του κρίσιμου ζητήματος, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση Επιτροπών, που απαρτίζονται από πολίτες οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, λαμβάνοντας αποκλειστικά γνωμοδοτικού χαρακτήρα αποφάσεις.
Συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία για πολίτες. Να διορθωθεί η αδικία”
Προβαίνοντας σε έναν πρόλογο της παρέμβασης που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει οργανωμένα σε επόμενη συνεδρίαση, ο Ανδρέας Γιαλόγλου έθιξε προ ημερών στη δημόσια συνεδρίαση το θέμα της υποχρέωσης δήλωσης “πόθεν έσχες” των μη αιρετών προσώπων.
Κληθείς από την εφημερίδα να τοποθετηθεί επί της συγκεκριμένης αναφοράς του, σημείωσε πως, “Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έθιξα το ζήτημα το οποίο απασχολεί μία σειρά ανθρώπων που είναι μέλη Επιτροπών του Δήμου πλην όμως δεν είναι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι”. Όπως αναλυτικά εξήγησε, “Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι εκτός από τη δημοτική πλειοψηφία και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στις Επιτροπές κι επιτελούν το έργο του Δήμου χωρίς οι Επιτροπές αυτές να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα. Έχουν εισηγητικό χαρακτήρα”. Σύμφωνα με όσα κατέστησε σαφή, “Όπως καταλαβαίνουμε φυσικά, δεν έχουν και οικονομικό αντικείμενο” καθώς “το οικονομικό ή το αποφασιστικό σκέλος αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο”. Με δεδομένα τα ανωτέρω, ο κ. Γιαλόγλου πρόσθεσε πως, “Έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος για το “πόθεν έσχες” αλλά και σε συνέχεια των απαντήσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, φαινόταν ότι υπάρχει υποχρέωση και γι αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν δηλώσεις “πόθεν έσχες” με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για το κόστος σύνταξής τους, αλλά κι αφετέρου για την ταλαιπωρία”.
Ωστόσο, εκτός των προαναφερθέντων ο ίδιος εξήγησε πως το κυριότερο ζήτημα εστιάζεται στο ότι, αυτή η υποχρέωση κινείται εκτός του “πνεύματος” του νόμου, που επ΄ ουδενί δεν εστιάζει στον έλεγχο των μη αιρετών προσώπων που δεν λαμβάνουν αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα.
“Το κυριότερο είναι πως το πνεύμα του νόμου για το “πόθεν έσχες” δεν είναι αυτό. Το πνεύμα του νόμου είναι να “βλέπει” αν τυχόν υπάρχουν ζητήματα όπου κάποιος με τις αποφάσεις του, έχει κάποιου είδους οφέλη. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν αποφάσεις, για να έχουν οφέλη” δήλωσε κατηγορηματικά, συνηγορώντας στην απόφαση της ΚΕΔΕ προκειμένου “να διορθωθεί η αδικία”.
“Ορθά γίνεται το διάβημα της ΚΕΔΕ και πρέπει να διορθωθεί αυτή η αδικία κατά την άποψή μου με μία τροπολογία του νόμου” υπογράμμισε σχετικά, ενημερώνοντας μάλιστα πως, καθώς έχει λάβει απόφαση το συλλογικό όργανο των Δήμων, δεν προτίθεται πλέον να φέρει ανάλογη παρέμβαση εντός του δημοτικού συμβουλίου.
“Το θέμα το είχα θέσει ως εκτός ημερησίας ερώτηση – ενημέρωση προϊδεάζοντας ότι στο επόμενο συμβούλιο θα έφερνα έγγραφο διάβημα. Χαιρετίζω όμως την παρέμβαση της ΚΕΔΕ και θεωρώ ότι απ΄ τη στιγμή που πηγαίνει οργανωμένα από το συλλογικό όργανο των Δήμων προς το Υπουργείο, δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε” ανέφερε, ολοκληρώνοντας το θέμα.
Κοινή η στάση των Δήμων της Ελλάδας για το θέμα του “πόθεν έσχες”
Εκ μέρους του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα ακόλουθα: Με ομόφωνο αίτημα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να υπάρξει εξαίρεση από την υποχρέωση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης μη αιρετών μελών και αναπληρωτών τους σε επιτροπές των Δήμων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, σημείωσε ότι είναι αναγκαία η εξαίρεση τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιτροπές. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου θέματος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η σχετική υποχρέωση έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Επιτροπών των δήμων όλης της χώρας.
Όπως υπογράμμισαν η υλοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, έχει ως συνέπεια να σημειώνονται μαζικές παραιτήσεις των μη αιρετών μελών καθώς και των αναπληρωτών τους στις Επιτροπές. Οι συγκεκριμένοι πολίτες υποστηρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προβούν σε κατάθεση της Δήλωσης καθώς δεν έχουν εξοικείωση με την ηλεκτρονική τεχνολογία και επιπλέον δε διαθέτουν χρήματα για να πληρώσουν λογιστή που θα τους την υποβάλει.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρμόδια Αρχή, πλέον υπάγονται στην υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης, όλα τα μέλη όλων των Επιτροπών των Δήμων, είτε αφορούν προμήθειες, παροχή υπηρεσιών ή έργων, παρακολούθηση και παραλαβή αυτών, αξιολόγηση προσφορών και προσφυγές έργων ανεξαρτήτως ποσού (προϋπολογισμού).  Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι που  συμμετέχουν σε σχολικές επιτροπές Δήμων. Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητεί τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε διευκρίνιση ή και τροποποίηση των σχετικών διατάξεων έτσι ώστε αν υπάρχουν επιτροπές των δήμων, που αποτελούνται από μέλη που δεν έχουν την ιδιότητα του δημοτικού υπαλλήλου ή του αιρετού, αυτά να μην έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεων.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...