29 Ιουλ 2017

Υποχώρηση Κ. Γαβρόγλου για Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ατακτη υποχώρηση χθες για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το θέμα της έδρας της κοσμητείας της νέας πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από Κυκλαδίτες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος........
Την ίδια στιγμή, τη δυσφορία των βουλευτών εισέπραξε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτρης Σεβαστάκης, ο οποίος εκλέγεται στη Σάμο, υπέρ της οποίας λειτούργησε η αρχική απόφαση του Κ. Γαβρόγλου.
Ειδικότερα, τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκάλεσε η απόφαση του Κ. Γαβρόγλου, να αγνοήσει την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου η έδρα της πολυτεχνικής σχολής να οριστεί στη Σύρο, και να την τοποθετήσει στη Σάμο. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνιος Συρίγος ζήτησε να αλλάξει η ρύθμιση, χωρίς να αποκλείσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταψήφιζε τη ρύθμιση. «Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος, λιτός και επιγραμματικός. Ωστόσο, σαφέστατος σε ό,τι πω. Εξάλλου, δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, ασχολούμενος με ένα μόνο ζήτημα, ενώ εσείς συζητάτε εφ’ όλης της ύλης. Ούτε, στόχο έχω, πολύ περισσότερο, να δημιουργήσω θέματα ή να προβληθώ ως “τοπάρχης”. Αναφέρομαι σε ένα μόνον άρθρο, το άρθρο 75, το οποίο, κυριολεκτικά, με έχει πικράνει. Υπαρχούσης όχι μόνο μιας, αλλά δύο αποφάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνηγορούν υπέρ της Σύρου και κατοχυρωμένης της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, εκτιμώ ότι πρέπει να οριστεί ως έδρα της υπό ίδρυση πολυτεχνικής σχολής (βήμα, που χαιρετίζουμε) η Σύρα». Και πρόσθεσε: «Παρακαλώ, κύριε υπουργέ, να κινηθείτε πράττοντας τα δέοντα, προς την κατεύθυνση που προανέφερα. Εφόσον γίνει αυτό, επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ επί του άρθρου στην Ολομέλεια». Από την πλευρά του, και ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, επίσης βουλευτής Κυκλάδων, συνέστησε στην ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει εκ νέου τη ρύθμιση, με δεδομένη την απόφαση της Συγκλήτου υπέρ της Σύρου.
Κατόπιν αυτών, ερωτήματα προκάλεσε η στάση του κ. Σεβαστάκη. Ο βουλευτής Σάμου και πανεπιστημιακός, παρότι γνωρίζει και τη συμβολική σημασία της απόφασης της Συγκλήτου ενός αυτοδιοικούμενου ΑΕΙ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανατροπής της, υποστηρίζοντας ότι δικαιολογείται από αντικειμενικά κριτήρια. «Κλείνω με μία κουβέντα. Ούτε τοπικισμοί, αλλά ορθολογισμός ακαδημαϊκός και επίσης όχι διαρροές ή πιέσεις. Είμαστε καθαροί, έχουμε θέσεις και ιεραρχούμε. Δύναμη ιδρύματος, υποδομές, γραμματειακή συγκρότηση, κρίσιμη μάζα φοιτητών», είπε, για να του απαντήσει ο κ. Συρίγος: «Με συγχωρείτε, κύριε πρόεδρε.
Οι αποφάσεις των Συγκλήτων δεν είναι αποτέλεσμα ακαδημαϊκού ορθολογισμού;». Τελικά, αποφασίσθηκε το θέμα να αναπεμφθεί στη Σύγκλητο, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για τρίτη φορά, παρότι το έχει κάνει ήδη δύο φορές.
Τέλος, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αιτιάσεις του κατά του ν/σ, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εκφράσεις όπως “πολιτικό έγκλημα” και “πάμε σε σκοτεινά χρόνια”, υπονομεύουν τη δημοκρατία. Ας μη βιαζόμαστε. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλους αυτούς που θεωρούν ότι πάμε την υπόθεση της Παιδείας ένα βήμα μπροστά, με ακαδημαϊκούς κανόνες, για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την επαναφορά της κανονικοποίησης στα πανεπιστήμια».
Πηγή:  kathimerini.gr
Newsroom MykonosTicker 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...