29 Ιουλ 2017

Αναλυτικά τα μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας 2017-2018

φωτο Νίκος Κοκολάκης 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Βελτίωσης Γενικών Συνθηκών Παραγωγής & Εμπορίας Προϊόντων Μελισσοκομίας, υπογράφηκαν οι παρακάτω υπουργικές αποφάσεις:
Α) η αριθ. 937/81014/26-07-2017 Υ.Α. που αφορά τη δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» με σκοπό τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιολογητικών, των ελέγχων και της διαδικασίας επιχορήγησης για την υλοποίηση της δράσης.
· Το Κέντρο Μελισσοκομίας Πειραιά-Κυκλάδων καλύπτει τις Περιφερειακές ενότητες Πειραιώς και Κυκλάδων.
· Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Κέντρων Μελισσοκομίας είναι η παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στους μελισσοκόμους, ενημέρωση για τα ισχύοντα προγράμματα στο κλάδο της μελισσοκομίας, οργάνωση και διενέργεια προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων και ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων.
Το ύψος επιχορήγησης για την λειτουργία του Κέντρου Μελισσοκομίας Πειραιά-Κυκλάδων ανέρχεται στο ποσό των 72.000 € για το έτος 2017, ενώ το συνολικό ποσό που προβλέπεται για την υλοποίηση της δράσης 1.1 ανέρχεται σε 767.486 €
Β) η αριθ. 938/81027/26-07-2017 που καθορίζει τους εν δυνάμει δικαιούχους και τη διαδικασία επιλογής τους, τις επιλέξιμες δαπάνες, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά συμμετοχής, τους ελέγχους και τα παραστατικά καταβολής της ενίσχυσης και αφορά:
· τη Δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» (αντικατάσταση κυψελών).
Με τη δράση ενισχύεται η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης», η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται μέχρι του ποσού των 30 € και το ποσοστό αντικατάστασης ανέρχεται μέχρι 10% επί του καταγεγραμμένου αριθμού κυψελών διαχείμασης που έχει δηλώσει ο μελισσοκόμος.
Δικαιούχοι της δράσης είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, τουλάχιστον 20 μελισσιών
β) είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ (θεωρημένου) και
γ) έχουν υποβάλει αίτηση – δήλωση για την καταγραφή των έτοιμων για διαχείμαση κυψελών ή έχουν θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο κατά το διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο δηλώνονται οι κυψέλες διαχείμασης.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης-δήλωσης συμμετοχής στη δράση είναι η 31η Ιανουαρίου κάθε ετήσιας προγραμματικής περιόδου. Κατ’ εξαίρεση για το πρώτο έτος εφαρμογής (2017) καθορίζεται η 14η Ιουνίου 2017.
Η δαπάνη για την υλοποίηση της δράσης 3.1 για κάθε ένα από τα έτη 2017 και 2018 ανέρχεται σε 1.690.000 €.
· τη Δράση 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»
Με τη δράση ενισχύεται μέρος της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών των «νομάδων και επαγγελματιών μελισσοκόμων» από τον συνήθη μόνιμο τόπο – «έδρα» της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης σε άλλον ή αντίστροφα καθώς και πιθανές ενδιάμεσες μετακινήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση έως και την 30η Ιουνίου κάθε μελισσοκομικού έτους. Κατ’ εξαίρεση για το πρώτο έτος εφαρμογής (2017) καθορίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2017 έως και την 30η Ιουνίου 2017.
Οι δικαιούχοι της δράσης πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:
α) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 110 παραγωγικών
μελισσοσμηνών.
β) Η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής γεωργικής παραγωγής τους να είναι 5.000 €.
γ) Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) ως επαγγελματίες αγρότες.
δ) Να διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ (θεωρημένο) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ε) Να έχουν υποβάλλει αίτηση-δήλωση συμμετοχής στη δράση 3.2.
Η δαπάνη είναι επιλέξιμη εφόσον μετακινούνται, τουλάχιστον εξήντα (60) παραγωγικές κυψέλες όλες μαζί ή τμηματικά, από τον συνήθη μόνιμο τόπο της
μελισσοκομικής εκμετάλλευσης με τη χρήση:
α) ιδιόκτητων μελισσοκομικών ή αγροτικών αυτοκινήτων (ΦΙΧ), ή
β) φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης (ΦΔΧ), ή/και
γ) οχηματαγωγών πλοίων με την προϋπόθεση ότι τα μελισσοσμήνη αυτά μετακινούνται σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι (20) χιλιομέτρων για την περίπτωση της νησιωτικής Ελλάδας, εκτός των νησιών της Κρήτης και της Εύβοιας.
Ειδικά για την περίπτωση των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους επιλέξιμες είναι μόνο οι μετακινήσεις που πραγματοποιούνται είτε εντός του ίδιου του νησιού είτε σε άλλο μικρό νησί του Αιγαίου Πελάγους.
Η δαπάνη για την υλοποίηση της δράσης 3.2 για κάθε ένα από τα έτη 2017 και 2018 ανέρχεται σε 2.950.000 €.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...