26 Ιουλ 2017

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ακτοπλόοι-ΠΝΟ. Ετοιμάζουν απεργίες

Με τη διοίκηση της ΠΝΟ συναντήθηκε χθες Τρίτη το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε μεταξύ άλλων και η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας για ένα ακόμα χρόνο στα πληρώματα των πλοίων ακτοπλοΐας και των διεθνών γραμμών.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε υπογραφεί το 2016, είχε ισχύ για ένα χρόνο και προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις.
Αίτημα των εκπροσώπων των ακτοπλόων ήταν η υπογραφή της σύμβασης χωρίς αλλαγές στους όρους αμοιβής των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ενώ από τη δική τους πλευρά τα ναυτεργατικά σωματεία έθεσαν το ζήτημα των υπερωριών με τις οποίες επιβαρύνονται οι ναυτικοί.
Τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) μέσω της ανακοίνωσης τους κάνουν λόγο για «την αδιαλλαξία και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «οι εφοπλιστές με τη κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας, παραβιάζουν τις Συμβάσεις Εργασίας».
Όπως σημειώνουν στη συνέχεια, «πολλοί ναυτικοί εργάζονται 14 με 16 ώρες τη μέρα, χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».
«Αγωνιστική διεκδίκηση» πρότεινε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ) ενώ ο πρόεδρός της τόνισε ότι «σε πολλά πλοία αναπτύσσονται φαινόμενα υπερεργασίας, εντατικοποίησης της δουλειάς και καταστρατήγησης της νομοθεσίας».
Να αναφερθεί πως η ΠΕΝΕΝ έχει ήδη προαναγγείλει προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες από από 01/08 έως 03/08 σε συγκεκριμένα πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας για τους ναύτες- μέλη των πληρωμάτων, καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένες εταιρείες κάνουν υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας και χρόνου ανάπαυσης των ναυτικών χωρίς να καταβάλουν υπερωριακή απασχόληση.
Αν κάποιοι από τους ναύτες που εργάζονται στα συγκεκριμένα πλοία αποφασίσουν να απεργήσουν τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα στα δρομολόγια και στις μετακινήσεις των επιβατών καθώς το πλοία δεν θα μπορούν να αναχωρήσουν λόγου ελλιπούς σύνθεσης τους πληρώματος.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...