22 Ιουλ 2017

"Με έργα και όχι λόγια στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου"

Στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου και συριανής αντιπροσωπείας φορέων και Αρχών, με αφορμή την απρόσμενη και ατεκμηρίωτη αλλαγή του σχεδίου Νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ορίζεται η Σάμος και όχι η Σύρος ως έδρα της υπό ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής για τα Τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν σήμερα στη Σύρο, Χίο και Σάμο, είχαμε τη δυνατότητα να εκθέσουμε στον κ. Υπουργό συγκεκριμένα επιχειρήματα και προτάσεις, βάσει των οποίων η Σύρος δικαιωματικά θα έπρεπε να αποτελέσει την έδρα της υπό ίδρυσης εν λόγω Σχολής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, κ. Φ. Αζαριάδης, εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Σύρου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Διπλωματούχων, κ. Σ. Μποφυλάτος, καθώς επίσης οι Βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Αντ. Συρίγος και Ν. Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ιω. Ρούσσος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Ν. Παγίδας.
Το δίκαιο αίτημα της συριανής κοινωνίας υποστηρίχθηκε ομόφωνα από το σύνολο των παρευρισκομένων με συγκεκριμένα επιχειρήματα, δεσμεύσεις και προτάσεις, τις οποίες ο κ. Υπουργός άκουσε με προσοχή και διάθεση συναίνεσης.
Στη σύσκεψη, ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός υποστήριξε, από την πλευρά του, το δίκαιο και εύλογο αίτημα για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, παρουσιάζοντας στον κ. Υπουργό βάσιμα στοιχεία και σαφή επιχειρήματα που αποδεικνύουν τη στήριξη του Δήμου προς το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, μέσω της δωρεάν παραχώρησης τεσσάρων (4) δημοτικών ακινήτων για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ανέλαβε μάλιστα άμεσες δεσμεύσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο μείζον ζήτημα στέγασης των υπηρεσιών του ΤΜΣΠΣ στην Σύρο, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Στην παραχώρηση, εντός των επόμενων ημερών, του ακινήτου πρώην Elysee, επί της Πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου, με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή την 19η Ιουλίου 2017, στο οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 26, το οποίο αφορά στην παραχώρηση κατά κυριότητα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενός ακινήτου επί του συγκροτήματος των παλαιών αποθηκών διαμετακόμισης στο λιμάνι. Η συγκεκριμένη εξαιρετικά θετική εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών του Δήμου μας, προκειμένου να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, παρέχοντας λύσεις στο μείζον ζήτημα στέγασης των υπηρεσιών. Για την εξέλιξη αυτή, νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά την Υφυπουργό Οικονομικών κα Αικ. Παπανάτσιου για την πολιτική βούληση που επέδειξε να παραχωρήσει στην τοπική μας κοινωνία ένα δημόσιο ακίνητο, τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου κ. Παν. Πανάγο για τη στενή συνεργασία που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντ. Συρίγο για την καθοριστική, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξη της προσπάθειάς μας.
  • Στην άμεση έναρξη διαδικασιών για την παραχώρηση τριών ακόμη χώρων επί του ιδίου συγκροτήματος (παλαιές αποθήκες Τελωνείου), συνολικού εμβαδού περίπου 600 τ.μ., ώστε να παραχωρηθούν ομοίως για τη στέγαση των αναγκών του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
  • Στην παραχώρηση των κτιρίων "Κορνηλάκη" (Βιομηχανικό Μουσείο) με πλήρη ωριμότητα (φάκελοι μελετών, αδειοδοτήσεις, τεύχη διαγωνισμού), Π/Υ 3.8 εκ. €, τα οποία, σε συνδυασμό με το ήδη παραχωρηθέν δημοτικό ακίνητο, στο οποίο στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, μπορούν να λειτουργήσουν ως ενιαίο πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος υπερθεμάτισε του επιχειρήματος ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σήμερα φιλοξενεί την έδρα μιας μόνο Σχολής στη Ρόδο, κάτι το οποίο με βάση την αρχή της αναλογικότητας, αφού ήδη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοξενεί τις έδρες τεσσάρων (4) Σχολών, συνιστά άνιση μεταχείριση, καθώς η Σύρος ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δικαιούται της έδρας της υπό ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής, πολύ δε περισσότερο, μετά την ουσιαστική υποστήριξη προς το ΤΜΣΠΣ, την οποία η τοπική μας κοινωνία εμπράκτως έχει αποδείξει, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διαχρονικά αλλά και σήμερα περισσότερο αποφασιστικά από ποτέ, με έργα και όχι με λόγια, αποδεικνύει τη στήριξή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στο νησί μας. Παράλληλα, δέσμευσή μας αποτελεί η συνέχιση, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ήδη ακολουθούμε, της αξιοποίησης και άλλων δημόσιων ακινήτων, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αναξιοποίητα, με στόχο τη δημιουργία αναπτυξιακών και οικονομικών ωφελειών για την τοπική μας κοινωνία.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...