25 Ιουν 2017

Νικούλιας: Οικογενειακά, νοικοκυρεμένα και σεριφιώτικα

Λαδερά με λαχανικά απ' το μποστάνι, τυριά χειροποίητα, ψάρια σπαρταριστά. Αυτό είναι καλοκαίρι στο Αιγαίο!
Η θέση: Περίπου 2,5 ώρες με το πλοίο από το Πειραιά, η όμορφη Σέριφος που δεν έχει ακόμα αλωθεί από τον τουρισμό, έχει πολλές ήσυχες παραλίες και μικρά, αυθεντικά ταβερνάκια. Σε μια τέτοια γραφική παραλία στα βόρεια του νησιού, στον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται ο Νικούλιας, περίπου 12 χιλιόμετρα από τη Χώρα και το Λιβάδι (λιμάνι).
Η ατμόσφαιρα: Οι ντόπιοι το αγαπούν αυτό το ταβερνάκι και το συστήνουν με κλειστά μάτια. Κι έτσι ανάμεσα στους επισκέπτες του νησιού που κάθονται στην κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω από τη θάλασσα βεράντα του, θα δείτε κι αρκετούς Σεριφιώτες. Ο χώρος είναι όσο πιο απλός γίνεται, καθαρός και συγυρισμένος.
Το φαγητό: «Εκτρέφουμε δικά μας κατσικάκια, αρνιά, κουνέλια και κότες, στο μικρό μας αγρόκτημα εδώ στο Πλατύ Γιαλό», μας λέει ο Άρης Μονοβάσιος, ο γιος του Νικούλια που έχει την οικογενειακή ταβέρνα από το 1985. «Καλλιεργούμε επίσης στο περιβόλι μας ντομάτες, αμπελοφάσουλα, πατάτες και άλλα ζαρζαβατικά, τα οποία βέβαια δεν μας καθιστούν αυτάρκεις στις αυξημένες ανάγκες του Αυγούστου. Έχουμε όμως και τα δικά μας τυριά και μέλι από τα μελίσσια μας». Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα ταβερνάκι στις διακοπές του; Νοστιμιά. Κι αυτή υπάρχει.
Το παστίτσιο που δοκιμάσαμε ήταν όπως πρέπει, πλούσιο και κρεμώδες, το ιμάμ ένα γλύκισμα, οι μαραθοτηγανίτες να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Αναλόγως με την εποχή λιγοστεύουν ή αυξάνονται τα μαγειρευτά τους, κι έτσι κάποιες μέρες ετοιμάζουν κατσικάκι κοκκινιστό, αρνάκι λεμονάτο ή και ρεβιθάδα. Πάντα όμως υπάρχει φρέσκο κρέας για σχάρα και σπαρταριστό ψάρι που συνήθως φτάνει διά θαλάσσης με τα ψαροκάικα.
Ο λογαριασμός: 15€/άτομο, χωρίς τα ποτά.
Η κάβα: Κάνουν και δικό τους κρασί! Σε όποιον όμως δεν αρέσουν τα βαριά, χωριάτικα κρασιά, το κατάστημα διαθέτει και μπίρες.
Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά από το Πάσχα μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Στο Φλάσκο, σε ένα ύψωμα επάνω από τον κεντρικό δρόμο πριν στρίψετε για Πλατύ Γιαλό, υπάρχει το μικρό οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά, το οποίο είναι επισκέψιμο και ανοιχτό για γευσιγνωσίες κρασιών κατόπιν συνεννόησης. (τηλ. Επικοινωνίας: 22810- 51.216, 6977-27.59.93).
Νικούλιας,
Πλατύς Γιαλός, Σέριφος,
Τηλ. 22810-52.174.
Πηγή : http://www.kathimerini.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...