24 Μαΐ 2017

«Φολέγανδρος η μαύρη τρύπα των ανείσπρακτων οφειλών»

Ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού «Φολέγανδρος – Η δύναμη στους πολίτες»

Η δημοτική αρχή έρχεται για πρώτη φορά (θορυβημένη προφανώς από τον επικείμενο διαχειριστικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο) να βεβαιώσει για το 2016 την ύπαρξη ποσού 411.484,57 ευρώ από οφειλές για τέλη ύδρευσης.
Από αυτά, ανείσπρακτα εμφανίζει τα 303.302,33 ευρώ, συν 116.115,60 ευρώ από ενοίκια από το ακίνητο που μισθώνει ο δήμος, συν 135.000 ευρώ (χοντρικά) από άλλα τέλη (π.χ. πλατείες) και φόρους. Σύνολο τουλάχιστον 500.000 ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές. Για έναν τόσο μικρό δήμο όπως η Φολέγανδρος το ποσόν αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο, όπως θα δούμε.
Σε ερώτηση που καταθέσαμε αν αυτό είναι το σύνολο των οφειλών και ποια έτη αφορούν, δυστυχώς η απάντηση ήταν επίμονα αόριστη. Σημειωτέον, οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί παραγράφονται μετά την παρέλευση 5ετίας. Για παράδειγμα, οφειλές που δημιουργήθηκαν επί Κοινότητας Φολεγάνδρου και δεν έχουν βεβαιωθεί, είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ! Το ίδιο ισχύει και για τις μη βεβαιωμένες οφειλές του 2011 και ούτω καθεξής.
Τα παραπάνω στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Οικονομική Επιτροπή (12.5.2017) και στο Δημοτικό Συμβούλιο (18.5.2017), δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτό που επί σειρά ετών υποθέτουμε. Ότι δηλαδή ο Δήμος Φολεγάνδρου:
– για χρόνια δεν βεβαίωνε οφειλές από ανταποδοτικά και άλλα τέλη,
– συστηματικά δεν εισπράττει οφειλές από τέλη, ενοίκια ή φόρους.
Με λίγα λόγια προκύπτει ότι από γεννέσεώς του ο Δήμος Φολεγάνδρου:
– απλά διαχειρίζεται τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (δηλαδή την κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών),
– δεν φροντίζει για τα έσοδά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι:
– εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια αναζητούμε 40.000 χιλιάδες ευρώ για να ολοκληρωθεί (κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής) η μελέτη του βιολογικού καθαρισμού της Χώρας (όταν γειτονικά νησιά με πολύ μικρότερη κίνηση έχουν ήδη υλοποιήσει τα σχετικά έργα).
– η αλλαγή των κουφωμάτων (τα παιδιά κάνουν μάθημα μέσα στα νερά τον χειμώνα) στο Γυμνάσιο / Λύκειο Φολεγάνδρου έχει γίνει πίστα χρόνιας πολιτικής αντιπαράθεσης, με την Περιφέρεια να εγκρίνει τελικά πριν από λίγους μήνες τη χορήγηση 15.000 ευρώ και τον Σύλλογο Γονέων να προσπαθεί να συμβάλει με δικά του μέσα (το έργο ωστόσο δεν έχει αρχίσει).
Ως αποτέλεσμα:
– Ο Δήμος Φολεγάνδρου δεν έχει «ρευστό» ώστε να εκπονήσει μελέτες για κομβικά έργα, όπως βιολογικός καθαρισμός, αποχέτευση σε όποιους οικισμούς δεν διαθέτουν, επαρκή συντήρηση ή και μερική αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, διαχείριση απορριμάτων κ.ά., ή για άλλα μικρότερης κλίμακας αλλά εξίσου σημαντικά, όπως είναι η κατασκευή –επιτέλους– δημόσιων αποχωρητηρίων στη Χώρα, ή να βοηθήσει στο έργο της επισκευής και συντήρησης του κηρυγμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγίας μας, έργο επείγον και επιτακτικό που δυσκολεύεται να προχωρήσει λόγω έλλειψης πόρων, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το μνημείο και σήμα κατατεθέν της Φολεγάνδρου εντός και εκτός Ελλάδος,
– Η ανυπαρξία μελετών τον εμποδίζει να ενταχθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε προγράμματα χρηματοδότησης.
Δεν μπορούμε παρά να υποθέτουμε ότι η ύπαρξη τέτοιων οφειλόμενων ποσών καθώς και η επί σειρά ετών μη βεβαίωση οφειλών αποτελεί πολύ συγκεκριμένη πολιτική επιλογή με μικροπολιτικά οφέλη διαρκείας για τη δημοτική αρχή. Επιζήμια ωστόσο για την τοπική κοινωνία και το μέλλον του νησιού μας.
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Πηγή : https://cyclades24.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...