21 Μαρ 2017

Συρμαλένιος: Ο ΕΦΚΑ καταργεί (;) γραφεία κοινωνικής ασφάλισης στα νησιά


Προειδοποιητικές βολές προς την Υπουργό Εργασίας απευθύνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, αναφορικά με τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ στα νησιά των Κυκλάδων, εκφράζοντας την ανησυχία των νησιωτών κατοίκων και βουλευτών, για την κατάργησή τους, στέλνοντας με εύσχημο τρόπο μήνυμα ότι τυχόν επαλήθευση των ανησυχιών δεν θα γίνει αποδεκτή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται σε δημοσιεύματα σχετικά με το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ μετά την ενοποίηση των υπηρεσιών των ταμείων, σύμφωνα με τα οποία τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης που λειτουργούν σήμερα ως διάδοχοι των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων (Μήλος, Άνδρος, Σέριφος), αλλά και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος, φαίνεται να καταργούνται, αφού δεν εμφανίζονται καθόλου στο νέο οργανισμό, ενώ εντάσσονται οργανικά σε Διευθύνσεις και Τμήματα του ΕΦΚΑ που εδρεύουν είτε σε άλλα νησιά του νομού είτε στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κο Συρμαλένιο εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί οι πολίτες των συγκεκριμένων νησιών, θα υποχρεώνονται σε έξοδα και στην ταλαιπωρία της μετακίνησης τους, για να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ασφαλιστικά ζητήματα που τους αφορούν.

Ο ίδιος, δε, τονίζει με νόημα πως «αν τελικά συμβεί αυτό, θα είναι ένα ακόμα πλήγμα κατά της νησιωτικότητας, την ώρα που η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού στη Νίσυρο άρχισε επιτέλους να εξαγγέλλει θετικά μέτρα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Έφη Αχτσιόγλου να ξεκαθαρίσει εάν έχουν βάση τα δημοσιεύματα σχετικά με την κατάργηση γραφείων κοινωνικής ασφάλισης στα νησιά, ενώ της προτείνει εναλλακτικά να μετατρέψει τα γραφεία σε τμήματα ενισχύοντάς τα παράλληλα οριακά με προσωπικό, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις των αρμοδιοτήτων που απαιτούνται για να μην κλείσουν.

«Αν τελικά τα Γραφεία παραμείνουν, κάτι που εμείς οι νησιώτες βουλευτές απαιτούμε, θα κρατήσουν και θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες τους, για να μην μετακινείται στο εξής κανένας κάτοικος των νησιών, εντείνοντας την ανισοτιμία τους σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας;», καταλήγει ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Οργανισμός του ΕΦΚΑ

Με την εφαρμογή του ν. 4387/16ιδρύθηκε και λειτουργεί από 1/1/2017 ο φορέας που ενοποίησε όλα τα επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΦΚΑ
.

Τις μέρες αυτές ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Οργανισμός του ΕΦΚΑ και έχει τεθεί σε διαβούλευση στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων που ενοποιούνται. Από το οργανόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει στη δημοσιότητα, έχουν προκληθεί σοβαρές ανησυχίες σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων (Μήλος, Άνδρος, Σέριφος ), αλλά και γενικότερα και σε άλλες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, διότι τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης που λειτουργούν μέχρι σήμερα και μάλιστα ως διάδοχοι των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ που καταργήθηκαν από το 2012 και μετά, φαίνεται να καταργούνται, αφού δεν εμφανίζονται καθόλου στο νέο Οργανισμό, ενώ εντάσσονται οργανικά σε Διευθύνσεις και Τμήματα του ΕΦΚΑ που εδρεύουν είτε σε άλλα νησιά του νομού, είτε στην Αττική, με αποτέλεσμα οι πολίτες των συγκεκριμένων νησιών, να υποχρεώνονται σε έξοδα και στην ταλαιπωρία της μετακίνησης τους, για να αντιμετωπίσουν πολλά από τα ασφαλιστικά ζητήματα που τους αφορούν.

Επειδή, αν τελικά συμβεί αυτό, θα είναι ένα ακόμα πλήγμα κατά της νησιωτικότητας, την ώρα που η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού στη Νίσυρο άρχισε επιτέλους να εξαγγέλλει θετικά μέτρα, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα καταργηθούν τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης στα νησιά με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους τους αλλά και για τους λιγοστούς εργαζόμενους σε αυτά;

2. Αν τελικά τα Γραφεία παραμείνουν, κάτι που εμείς οι νησιώτες βουλευτές απαιτούμε, θα κρατήσουν και θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες τους, για να μην μετακινείται στο εξής κανένας κάτοικος των νησιών, εντείνοντας την ανισοτιμία τους σε σχέση με τους λοιπούς πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας; Γιατί δεν μετατρέπετε τα Γραφεία σε Τμήματα, ενισχύοντας τα οριακά με προσωπικό, για να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις των αρμοδιοτήτων που απαιτούνται;

O Ερωτών Βουλευτής
Συρμαλένιος Νικόλαος



Πηγή : http://www.skai.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...