27 Μαρ 2017

Δήλος: Αστεγοι οι εποχικοί φύλακες στο νησί;

Ξεκινάμε από τα καλά …νέα. Εκδήλωση αφιερωμένη στη Δήλο έχει προγραμματίσει ο Διαλεκτικός Όμιλος Κηφισιάς απόψε Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 19.00 στο Δημαρχείο της Κηφισιάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί: Προβολή της βραβευμένης ταινίας “Δήλος 2015” του κ. Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, καθώς και  Ομιλία του καθηγητή της Ιστορίας της Επιστήμης κ. Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου με θέμα “Δήλος”, η καρδιά της Αρχαίας Ελλάδας. Μάλιστα το παρών αναμένεται να δώσει και ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Χωματάς που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εν λόγω ταινία και φέρει τον τίτλο του Πρεσβευτή του νησιού.
SOS που θα μείνουμε…
Κι εδώ τελειώνουν τα καλά… Κι αυτό γιατί υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την στελέχωση των υπαλλήλων σε ετήσια βάση που απασχολούνται στο νησί και δη σε θέσεις φυλάκων και εργατών και οι οποίοι δεν μπορούν να μένουν στα ξύλινα καταλύματα που υπάρχουν στο νησί, ενώ και το κόστος διαβίωσης στη Μύκονο για έναν εποχικό υπάλληλο μοιάζει ως όνειρο θερινής νυκτός… Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας liberal.gr με την υπογραφή της Αντιγόνης Καρατάσου όπου μάλιστα παραθέτει και την περσινή απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου που είχε απορρίψει την περσινή δαπάνη 153 χιλιάδων για μεταφορά εργαζομένων και υλικών από το ένα νησί στο άλλο, για τυπικούς λόγους (!!!)
Ας δούμε το δημοσίευμα…
Τριάντα ημερήσιοι φύλακες, νυχτοφύλακες και εργάτες πρόκειται να προσληφθούν στα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου με επτάμηνες συμβάσεις για τη Δήλο. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την καθιέρωση του θερινού (διπλού) εισιτηρίου από 1ης Απριλίου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το θερινό ωράριο, με τις διπλές βάρδιες. Αυτό όμως ίσως φέτος να είναι το μικρότερο πρόβλημα για τη Δήλο. Οι φύλακες, όπως και οι νυχτοφύλακες, κατοικούν σε ξύλινους οικίσκους σε μέρος του νησιού όπου δεν υπάρχουν αρχαιότητες. Η κατάσταση των οικίσκων αυτών, με το πέρασμα πολλών χρόνων από την κατασκευή τους, είναι πλέον κάκιστη και πρέπει να αντικατασταθούν. Οι αρμόδιοι όμως δεν έχουν καταφέρει να δρομολογήσουν την αντικατάσταση, αν και γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ζουν μέσα στους σκορπιούς και τα φίδια, που αφθονούν στη Δήλο.
Είναι αμφίβολο αν θα θελήσουν οι εποχικοί εργάτες να διαμείνουν εκεί με τέτοιες συνθήκες. Οι μόνιμοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ζητούν να επιλυθεί, αλλά κανείς δεν τους ακούει. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αδύνατον για κάποιον, με τον μισθό του εποχικού, να νοικιάσει σπίτι στην πανάκριβη Μύκονο. Ακόμα και αν είναι Μυκονιάτης, και έχει σπίτι, δεν είναι δυνατόν να ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού στην μεταφορά με πλοιάριο μέχρι τη Δήλο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει απορρίψει την περσινή δαπάνη 153 χιλιάδων για μεταφορά εργαζομένων και υλικών από το ένα νησί στο άλλο, για τυπικούς λόγους. Έτσι, φέτος δεν έχει μέχρι στιγμής συναφθεί κάποια συμφωνία, επομένως η μεταφορά είναι στον αέρα.
Τι θα γίνει λοιπόν; Θα εμφανιστούν πρόθυμοι να εργαστούν κάτω από τέτοιες συνθήκες; Και θα καθίσουν όλη τη σαιζόν; Αλλά ακόμα και αυτό να γίνει, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, τι κάνει το υπουργείο Πολιτισμού για να μην κάνουν οι εργαζόμενοί του παρέα με τα φίδια; Είναι ευχαριστημένο από την κατάσταση;
Η Δήλος, η ιερή νήσος των αρχαίων, και ένας αναπεπταμένος όσο και σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος σήμερα, έχει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλα ταύτα, δεν διαθέτει αναψυκτήριο, ούτε και πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, για να πουλά αντίγραφα αρχαίων, βιβλία και άλλα σχετικά με το νησί αντικείμενα. Η έλλειψη του πρώτου δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς οι επισκέπτες πρέπει να έχουν μαζί τους ακόμα και νερό, που τόσο χρειάζεται σε έναν τόσο ανοιχτό χώρο. Η έλλειψη του δεύτερου κοστίζει πολλά χρήματα στο κράτος. Αλλά, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν
Πηγή : http://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...