21 Μαρ 2017

Το Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου διαθέσιμο στο κοινό.

Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου, μια ελεύθερα προσβάσιμη και δωρεάν διαθέσιμη διαδικτυακή ψηφιακή βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει εφημερίδες, φωτογραφίες, βίντεο, αφίσες, μουσική καθώς και κάθε λογής αντικείμενα σχετικά με το νησί της Κιμώλου.
Ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για το νησί μας που επιδιώκει να γίνει η τράπεζα που θα συλλέγει, θα συντηρεί και θα προστατεύει κάθε αρχείο σχετικό με την Κίμωλο.
Μια προσπάθεια δομημένη εξ αρχής με γνώμονα την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, κάθε ενδιαφερομένου στα ιστορικά αρχεία της Κιμώλου. Μια συλλογική προσπάθεια χτισμένη με εργαλεία τα οποία διατίθενται δωρεάν καθώς το καθένα από αυτά είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και βασισμένη στην εθελοντική εργασία κάθε ενδιαφερόμενου.
Στην ιστοσελίδα http://archive.odigitria.net/ μπορείτε να περιηγηθείτε στο Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου, υλοποιήθηκε πάνω στην εξειδικευμένη πλατφόρμα Omeka η οποία διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η υλοποίηση έγινε εθελοντικά από μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου τα οποία είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις.
Το αρχείο που έχει στα χέρια του ο Σύνδεσμος είναι αρκετά μεγάλο και όπως είναι λογικό η διαδικασία ψηφιοποίησης του θα πάρει αρκετό χρόνο. Ο συνεχής εμπλουτισμός του αρχείου προϋποθέτει την συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου, προϋποθέτει την συλλογική προσπάθεια όλων μας. Για αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε ένα φόρουμ, μια διαδικτυακή κοινότητα επικοινωνίας στην διεύθυνση http://forum.odigitria.net ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση και την συνεχή ενημέρωση του Ψηφιακού Αρχείου καθώς επίσης να διατηρούνται πληροφορίες και οδηγίες για το πώς λειτουργεί και ενημερώνεται το Ψηφιακό Αρχείο. Το φόρουμ υλοποιήθηκε πάνω στην πλατφόρμα Simple Machines Forum(SMF) η οποία διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Παραδίδουμε στην κοινωνία της Κιμώλου ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας μαζί με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επεκταθεί και να φιλοξενήσει το σύνολο της ιστορικής μνήμης του νησιού μας, μέσα από την συλλογική προσπάθεια και εθελοντική προσφορά κάθε Κιμωλιάτη και Κιμωλιάτισσας, κάνοντας πράξη την πάγια θέση μας πως μέσω της συλλογικής προσπάθειας και προσφοράς, της συνεχής και συστηματικής συμμετοχής, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα πάντα.
Καλούμε λοιπόν κάθε Κιμωλιάτη και Κιμωλιάτισσα να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή στέλνοντας τα στοιχεία του μέσω e-mailστην διεύθυνση archive@odigitria.net ώστε να του αποσταλούν τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες.
Καλούμε τον καθένα που έχει στην κατοχή του κάθε μορφής αρχείου, έντυπο υλικό, φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου σχετικά με την Κίμωλου, σε κάθε μορφή να μας τα αποστείλει με σκοπό να ψηφιοποιηθούν και να συμπεριληφθούν στο Αρχείο
Πηγή : https://mileikanea.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...