26 Μαρ 2017

Σέριφος. 25η Μαρτίου: μέρα μνήμης και περισυλλογής

φωτο πατέρας Δανιήλ

Στις χιλιετηρίδες που χρειάστηκε ο άνθρωπος για να φτάσει από το μηδέν στο ένα πρώτο κτίσμα ήταν ο βωμός Ορθρινά στήλες καπνού υψώνονταν ευχαρηστήρια θυσία στον γνωστό παντοδύναμο για την μέρα που άρχιζε .

ΗΣερφιώτικη γη από σίδερο και γρανίτη η πιο άγρια στην αρμάδα  των Κυκλάδων διαπότισε με δέος την σκέψη των κατοίκων που με ξερολιθιά φτιάξανε τους πρώτους οίκους Θεού επιλέγοντας τα προικισμένα από την φύση σημεία

φωτο πατέρας Δανιήλ

 Όσο ημερεύε ο στοχασμός η πίστη άνοιγε φεγγίτες στον ουρανό αλλάζοντας διαδοχικά μορφές μέχρις ότου ορθώθηκε σε ναό γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ..Οι 116 Εκκλησιές της Σερίφου ο αείμνηστος Θ.Κ.Σγουρδαίος 

 Στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός ναός, της Ευαγγελίστριας, υπήρχε παλαιότερα μικρός ναϊσκος, αφιερωμένος στον Άγιο Σώζοντα, ο οποίος συμπεριελήφθη ως παρεκκλήσιο στο νέο ναό.

φωτο πατέρας Δανιήλ  Ναός της Ευαγγελίστριας, κάτω Χώρα

Μετά από 72 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ξεκίνησε η ανέγερση της Ευαγγελίστριας, άρχισε το 1893 και ολοκληρώθηκε το 1907 οπότε στις 31 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια. 

Αρκετό οικοδομικό υλικό – πελεκημένες πέτρες – χρησιμοποιήθηκαν  από τα ερείπια του ναού της Αγίας Τριάδος, ο οποίος λέγεται, ότι υπήρχε στο Τσιγκούρι, κοντά στο σπίτι της οικογένειας Κόντε, (τώρα ιδιοκτησίας κληρονόμων Ευστρατίου Μαγουλά), μαρτυρία Χαραλάμπου Ν. Λευϊτικού.

Παραδίδεται ότι προκειμένου να αποπερατωθεί ο ναός, συστήθηκε ερανική επιτροπή, η οποία ταξίδεψε στις Σεριφιακές παροικίες της Αιγύπτου και της Πόλης.

Στην Πόλη πήγε ο Γεώργιος Ποτηριάδης (Αντρουλάκης) και στην Αίγυπτο, ο νέος τότε ιερέας Ιωάννης Κοτσίκος

φωτο Αιμιλία Μπακούρου

Την  αγάπη του απλού Σερφιώτη για την ορθοδοξία και την πατρίδα του περιγράφει η Ευτυχία Λιάτα στο έργο της η Σέριφος κατά την Τουρκοκρατία και μάλιστα αναφέρει από όλα τα κυκλαδονήσια η Σέριφος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αμιγές ορθόδοξο νησί ένεκα του ότι δεν εγκαταστάθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα   Τούρκοι επειδή η Σέριφος δεν ήταν πλούσιο νησί και εισέπρατταν μόνο τους φόρους ,αλλά ούτε και οι Σερφιώτες ενστερνίστηκαν τον καθολικισμό  όπως άλλα κυκλαδονήσια

 Κάθε άνθρωπος κουβαλάει μία προίκα. Κι αυτή η προίκα προέρχεται από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Η δικιά μου προίκα είναι τα παιδικά χρόνια  που έζησα στην Σέριφο, τα πρώτα δεκα χρόνια της ζωής μου. Αυτό το κουβαλάω συνέχεια μαζί μου, στην καθημερινότητά μου. Άλλες φορές συνειδητά κι άλλες ασυνείδητα. Επίσης αισθάνομαι τυχερός διότι είχα ζήσει αυτόν τον παλιό κόσμο, ο οποίος χάθηκε στη συνέχεια αν και είχε χιλιάδες χρόνια πορεία πίσω του. Για παράδειγμα, οι συνθήκες παραγωγής, η σχέση με τα ζώα, ο τρόπος που καλλιεργούσαν τη γη, η έννοια της κοινότητας ήταν σαν να διάβαζες τον Ησίοδο. Ευχομαι στον καθένα σας τούτες τις δύσκολες  ώρες καλή δύναμη και καλή λευτεριά 

Σε μια ηλιόλουστη Σέριφο  έγιναν  χθες το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με την παρέλαση μαθητών και μαθητριών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης , ενώπιον των τοπικών Αρχών.Έγινε περιφορά της εικόνας της Θεοτόκου και κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων του νησιού στην Κάτω Χώρα.

Από εμάς Χρόνια Πολλά στον Βαγγέλη και στην Ευαγγελία που γιόρταζαν χθες  καθώς και σε όλους εσάς. Και του χρόνου με υγεία να εορτάσουμε αυτή την μέρα!

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...