17 Φεβ 2017

Ψήφισμα του Δήμου Πάρου,κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στα ορεινά σημεία του νησιού

 Σε κορύφωση βρίσκεται η αντίδραση των Παριανών κατοίκων και όχι μόνο, σχετικά με την υπόθεση της εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών, στα ορεινότερα σημεία του νησιού, αλλοιώνοντας σημαντικά, ωστόσο, το τοπίο, αλλά και το περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται, πως πρόκειται για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2014, με την οποία εγκρίθηκαν εκ νέου οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο‐Νάξο‐Τήνο‐ Πάρο, συνολικής ισχύος 281,5 MW (αρχικά με 95 ανεμογεννήτριες ύψους 100m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.
Τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και οι Δήμοι, καθώς και οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών, έχουν προσφύγει δικαστικώς κατά αυτής της απόφασης, προκειμένου να προασπίσουν την εικόνα, αλλά και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των περιοχών τους.
Στο νησί της Πάρου, ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει ενημερώσεις της Δημοτικής Επιτροπής για τις ανεμογεννήτριες, προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου, σχετικά με το ζήτημα, ενόψει της εκδίκασης, η οποία αναμένεται στο επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, ο Δήμος Πάρου προχώρησε στη δημιουργία ψηφίσματος, το οποίος εκτός από τα ΜΜΕ, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών και υπογραφής ψηφισμάτων, Avaaz.org, μέσω της οποίας επιχειρείται η διάδοση, μέσω και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του ψηφίσματος και η συγκέντρωση ψήφων στήριξης στο σκοπό αυτό.
Κατηγορίες για μη ορθή αποτύπωση
Παράλληλα, ο Δήμος Πάρου δημοσιοποίησε την αποτύπωση, με φωτορεαλιστικό τρόπο, της εικόνας που θα δημιουργηθεί από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, την οποία και ανέλαβε η ίδια η εταιρεία, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ωστόσο, σε συνέχεια αυτών των φωτογραφιών, δημιουργήθηκαν από πλευράς των παριανών φορέων, αντίστοιχες φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάζουν την “πραγματική” αλλοίωση, την οποία θα επιφέρει η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, καθώς όπως υποστηρίζουν, η αποτύπωση της εταιρείας είναι παραπλανητική.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση την οποία έφερε στο φως ο Δήμος Πάρου “στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρουσιάζεται με φωτορεαλιστικό τρόπο, από την ίδια την εταιρία, το μέγεθος της αλλοίωσης που θα υποστεί το νησί από την επένδυση που θέλει να κάνει τοποθετώντας ανεμογεννήτριες ύψους 100μ. Με βάση την νομοθεσία ήταν υποχρεωμένη να παρουσιάσει αυτές τις φωτογραφίες για να πάρει τις άδειες. Με πρώτη ματιά μπορεί να διαπιστώσει κάποιος το νησί φωτογραφημένο ημέρα με χαμηλή ορατότητα έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να ‘’χάνονται’’ στο θαμπό φόντο. Τα σημεία που θα εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα είναι φωτογραφημένα από τη μεγαλύτερη το δυνατόν απόσταση και όχι μέσα από τους οικισμούς ή από το κεντρικό οδικό δίκτυο, όπως θα έπρεπε, και έτσι λόγο της απόστασης φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακό το μέγεθός τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν παρουσιάζονται στη σωστή κλίμακα, δηλαδή στις φωτογραφίες δεν φαίνεται το πραγματικό μέγεθός τους σε σχέση με το μέγεθος των βουνών και των κτηρίων που τυχόν υπάρχουν κοντά”.
Στη φωτορεαλιστική αποτύπωση που εκπόνησαν τοπικοί φορείς, έχουν ληφθεί φωτογραφίες από σημεία, τα οποία βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά σε κατοικίες και κτίρια, που επηρεάζονται άμεσα από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Στο αποτέλεσμα της δεύτερης αποτύπωσης, φαίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό η παρέμβαση στο φυσικό τοπίο και περιβάλλον, καθώς και η υποβάθμιση της φυσικής ομορφιάς των περιοχών, από την ύπαρξη των τεράστιων, ύψους 100μ. ανεμογεννητριών.
Ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του νησιωτικού περιβάλλοντος”
Στο ψήφισμα, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος Πάρου και καλούνται οι κάτοικοι, οι φορείς και οι φίλοι της Πάρου να προσυπογράψουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σημειώνεται, πως σε συνέχεια της ενημέρωσης για τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας κατά της κατασκευής νέων αιολικών πάρκων στο νησί της Πάρου, γνωστοποιείται, ότι ορίστηκε νέα δικάσιμος της Αίτησης Ακύρωσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και των τεσσάρων Δήμων (Άνδρου, Νάξου, Τήνου, Πάρου), κατά της με αρ. πρωτ., οικ. 177360 της 18ης Δεκεμβρίου 2014 (ΑΔΑ: ΒΔΛ20-ΝΦΔ) «Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων», για το ενιαίο επενδυτικό έργο αιολικών πάρκων στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τηνΤετάρτη, 24.05.2017.
Ενδιάμεσα, παρέχεται από το Δήμο Πάρου ενημέρωση, πως στον επίσημο ιστοχώρο του έχει αναρτηθεί επίσης πληροφοριακό υλικό και αφίσες για κάθε ενδιαφερόμενο, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η διαμαρτυρία του Δήμου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο “Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Πάρου”, αναφέρει τα εξής:
“Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, οι φορείς, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρεια, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:
  • Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
  • Ακυρώνει τα ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά.
  • Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το διεθνώς αναγνωρισμένο ιδιαίτερο νησιωτικό μας περιβάλλον.
  • Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
  • Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
  • Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης.
  • Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας, εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών μας.
  • Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
  • Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην
  • οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.
  • Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης
  • (κοινωνία‐περιβάλλον‐ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους”.
Κλείνοντας, ο Δήμος Πάρου σημειώνει πως “ο αγώνας μας θα καθορίσει τις τύχες μας”, καλώντας “όλους τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους φίλους της Πάρου να προσυπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας και να σταθούν πλάι μας στον αγώνα μας για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας”.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...