16 Σεπ 2016

Κριτική του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ

Στις κατευθύνσεις των απαγορεύσεων και των περιορισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ κινείται, σύμφωνα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες, το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Υπό το πρίσμα της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και των συνεχών μειώσεων των ΚΑΠ, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει είτε με ημίμετρα είτε με απαράδεκτες ρυθμίσεις στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ επιχειρεί με «μπαλώματα» να καλύψει δυσλειτουργίες αλλά και τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Σημειώνουν ότι στο πρόβλημα των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό στις Περιφέρειες, η κυβέρνηση λειτουργεί εξακολουθώντας να διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των προσλήψεων και τους σχετικούς περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις ακριβοπληρωμένων στελεχών, ειδικών γραμματέων, γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών.

Ενδεικτικά αναφέρουν το άρθρο 23 του σχεδίου νόμου «Αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας ΟΤΑ , ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις». Σε νησιωτικές περιοχές η περιφερειακή αρχή «μπορεί "να «φορτώνει" σε υπαλλήλους της αντικείμενα και άλλων περιφερειακών ενοτήτων, χωρίς τη συναίνεσή τους, διατηρώντας μάλιστα τον ίδιο επιτρεπόμενο αριθμό μετακινήσεων εκτός έδρας!» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες). Δηλαδή, με το άρθρο 23, μπορεί στον υπάλληλο π.χ. της Μήλου που υποχρεωτικά εκτελεί καθήκοντα και στα νησιά Κίμωλο, Σίφνο και Σέριφο να του αναθέσει ο περιφερειάρχης καθήκοντα και της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, δηλαδή και των νησιών Θήρας, Σίκινου, Φολέγανδρου, Ίου και Ανάφης.

«Κουτσουρεμένες» είναι ακόμα και διατάξεις που έχουν θετικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, όπως το άρθρο 20 με το οποίο δεν υποχρεώνονται πλέον οι ΟΤΑ να ασκούν ένδικα μέσα «κατά αποφάσεων, με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος εργαζομένων στην εργασία τους». Και αυτό διότι τίθενται δυο προϋποθέσεις για να μετατραπεί η σύμβαση των συγκεκριμένων συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου: να υπάρχει η αναγκαία πίστωση στον προϋπολογισμό του φορέα και να έχουν παραιτηθεί οι εργαζόμενοι αυτοί από οποιαδήποτε χρηματική αξίωση κατά των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Ως προς το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας αλλά και αναφορικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις Περιφέρειες αναφέρουν τα εξής: «Απέξω αφήνουν τους εργαζόμενους των ΟΤΑ Β' βαθμού οι ρυθμίσεις των άρθρων 39, παράγραφοι 2 και 3 (χειριστές μηχανημάτων έργου, προσωπικό καθαριότητας και εργάτες τεχνικών υπηρεσιών), το άρθρο 41 και το άρθρο 52, για τα «Μέσα Ατομικής Προστασίας εργαζομένων ΟΤΑ», αφήνοντας και πάλι την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε ιδιώτες γιατρούς και τεχνικούς ασφαλείας.

Το άρθρο 53 που αφορά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν κατηγοριοποιεί μόνο τους εργαζόμενους ως προς το ύψος του επιδόματος (150€, 70€ και 35€ μηνιαίως). Συνεχίζει να αποκλείει χιλιάδες εργαζόμενους δικαιούχους που εργάζονται σε χώρους και αντικείμενα που το δικαιούνται (π.χ. εργαζόμενους στην καθαριότητα των κτιρίων, τους εργαζόμενους στο πράσινο, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας - εμβόλια, επόπτες δημόσιας Υγείας, κτηνιάτρους, απολυμαντές κτλ.). Αποκλείει σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων των ΟΤΑ Β' βαθμού αφού βάζει ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος πέρα από τον εργασιακό χώρο και την ειδικότητα, προσπερνώντας εύκολα ότι στους ΟΤΑ Β' βαθμού είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που έχουν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες ειδικότητες, αν και παρέχουν αυτές τις εργασίες».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, σχολιάζουν ως εξής το πώς κωδικοποίησε το ΥΠΕΣ με το άρθρο 119, το αίτημά τους για τη λειτουργία κατασκηνώσεων: «Δεν επεκτείνουν στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση κατασκηνώσεων, αλλά την "παραχωρούν σε συλλόγους υπαλλήλων των Περιφερειών, οι οποίοι, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι αποκλειστικώς βαρυνόμενοι με τις δαπάνες για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων"! Με νόμο δηλαδή μας επιτρέπουν… να πληρώνουμε… για την κατασκήνωση των παιδιών μας!!!».
Πηγή : http://www.tovima.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...