23 Σεπ 2016

Το κρασοκέλι του Γιώργη

φωτο Γιώργος Μαγουλάς 
 Στην άγονη, ξερή και πετρώδη,ράχη των βουνών της Σερίφου τα αμπέλια, σκαρφαλωμένα σε πεζούλες ή διαμορφωμένα σε «κουλούρες», αντιστέκονται στις δυσκολίες και νικούν τις σκληρές συνθήκες, προσφέροντας τον άνυδρο καρπό τους.


 φωτο Γιώργος Μαγουλάς 
Ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα, σταθείτε  στα κατάφορτα τσαμπιά του καλοκαιριού, στο χρυσαφί φθινοπωρινό φύλλωμά τους, και παρασυρθείτε από τους ξέφρενους ρυθμούς του τρύγου.Το τοπίο σε μαγεύει, σε καλεί να το ανακαλύψεις. 
φωτο Γιώργος Μαγουλάς  Λιγοστοί είναι οι κάτοικοι που τρυγούν με τον παραδοσιακό τρόπο στο πατητήρι και λιγοστά είναι τα κρασοκέλια πλέον Ένας από τους παραδοσιακούς αμπελουργούς της Σερίφου μερακλής και πολυτεχνίτης καλλίφωνος μιας και ψέλνει ωραία αλλά και τραγουδάει τους παραδοσιακούς σκοπούς του νησιού μας 


φωτο Γιώργος Μαγουλάς 
 Αφού πρώτα καλλωπίσθηκε το κελί έπειτα τακτοποιήθηκε και το πατητήρι έκανα και την απαραίτητη ζωγραφιά στο βράχο γιατί έτσι τα βρήκα,τέλειωσα για φέτος με τα σταφύλια!!!
Εύχομαι σε όλους καλά κρασιά μα πάνω απ όλα υγεία για να μπορούμε να πίνουμε κάνα ποτηράκι!!!!

Είναι ο Γιώργης ο Μαγουλάς μάζεψε και φέτος την σοδειά από το αμπέλι του και σε ένα υπέροχο κρασοκέλι στους κήπους που το προσέχει και το περιποιείται σαν κόρη οφθαλμού τρύγησε και πάτησε για να βγάλει το κρασί της χρονιάς 


φωτο Γιώργος Μαγουλάς 
Ξεκουράζεται για λίγο  κυνηγώντας τον  ίσκιο του  κρασοκελιού, κόβει ένα τσαμπί, κυνηγά μια ρώγα από σταφύλι. 
Κάθε τόπος και ιστορίες . Στη Σέριφο που φυσούν δυνατοί άνεμοι, τα αμπέλια διατηρούν ακόμη την αυτονομία τους, φυτεμένα με τον παλιό τρόπο του κυπέλλου, χωρίς υποστυλώματα και με λίγη αμπελουργική φροντίδα, παλεύουν με τις καιρικές συνθήκες και αντιστέκονται στα πουλιά για να δώσουν τον καρπό τους στο τέλος του καλοκαιριού.

Αμπέλια χαμηλά τις περισσότερες φορές, για να αντιστέκονται στη δίνη του ανέμου. Στην Σέριφο τα κλήματα χάνονται στο άγονο τοπίο, σβήνουν μέσα στις καφέ αποχρώσεις άγονων λόφων. 

Τα επιτραπέζια σταφύλια μπαίνουν στο καλάθι των νοικοκυριών και τα οινοποιήσιμα θα γίνουν, στην ώρα τους, κρασί. Με το σκούρο ινώδες ξύλο τους, τις κληματίδες, τη φυλλωσιά ή τα σταφύλια τους, τα αμπέλια ομορφαίνουν τα νησιά και διαμορφώνουν τοπία, συνήθειες και γεύσεις.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...