22 Σεπ 2016

Σύσταση εταιρείας σε λίγες ώρες χωρίς ταλαιπωρία για τα έγγραφα

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΘΑΚΗ
Μέσα σε λίγες ώρες θα συστήνεται εταιρεία και μάλιστα με υποχρεωτικό τρόπο, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Πώς θα γίνεται η ίδρυση των επιχειρήσεων; Με την καθιέρωση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ) στα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους αλλά και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης μέσω ιστοσελίδας. Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο πλαίσιο είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΥΜΣ με τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η υποχρεωτική προθεσμία έγκρισης των διαδικασιών ώστε να ανοίγουν οι εταιρείες με τη χορήγηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο).
Ετσι, όσοι θέλουν να ανοίξουν εταιρεία δεν θα τρέχουν από φορέα σε φορέα. Απλά είτε θα επισκέπτονται τα επιμελητήρια και τους συμβολαιογράφους είτε ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας. Από κει και πέρα οι ΥΜΣ, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα δίνουν το «OK» για τη σύσταση της επιχείρησης.
Το νομοσχέδιο αφορά τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εμπορικές εταιρείες. Εξαιρούνται οι ασφαλιστικές, οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων, οι αθλητικές, όσες συστήνονται έπειτα από μετατροπές και συγχωνεύσεις υπαρχουσών εταιρειών και λοιπές που διέπονται από ειδική νομοθεσία.
Ως Υπηρεσίες Μιας Στάσης ορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) ?τα επιμελητήρια, εφόσον δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο για τη σύσταση εταιρειών και οι συμβολαιογράφοι, όταν χρειάζεται τέτοιο έγγραφο.
Επίσης θεσπίζεται το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και το τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ. Το ποσό θα αποδίδεται από όσους θέλουν να ιδρύσουν εταιρεία. Το ύψος του νέου γραμματίου και η διαδικασία είσπραξης και απόδοσης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων. Οσοι επιλέξουν δε την ηλεκτρονική διαδικασία θα πληρώνουν το Γραμμάτιο στο 30% της αξίας του.
Οι αρμοδιότητες των ΥΜΣ είναι οι εξής:
• Θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις και τα έγγραφα που απαιτούνται για τη σύσταση των εταιρειών.
• Θα προβαίνουν στον προέλεγχο και στην κατοχύρωση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου των εταιρειών.
• Θα μεριμνούν για τη χορήγηση του αριθμού ΓΕΜΗ και του Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης.
• Θα καταχωρίζουν τα έγγραφα στη μερίδα και τον φάκελο ΓΕΜΗ των εταιρειών.
• Θα μεριμνούν για τη χορήγηση στην εταιρεία από την αρμόδια ΔΟΥ, ΑΦΜ και κλειδαρίθμου πρόσβασης στο TAXIS.
• Θα μεριμνούν για την εγγραφή των φυσικών προσώπων, εταίρων, διαχειριστών ή μελών διοικητικού συμβουλίου στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης για τη χορήγηση του ΑΜΚΑ, όπου απαιτείται.
• Θα εισπράττουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας και θα χορηγούν τη σχετική απόδειξη καταβολής.
• Θα κατανέμουν το εισπραττόμενο γραμμάτιο στους φορείς του.
• Θα παραδίδουν ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα των συστατικών εγγράφων και της ανακοίνωσης σύστασης και όλες τις τυχόν αναγκαίες βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών.
• Θα πράττουν οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαιτείται κατά τον νόμο για τη σύσταση εταιρειών.
Με άλλη υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι διαδικασίες και τεχνικές λεπτομέρειες για τη διασύνδεση των ΥΜΣ με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 Πηγή : http://www.ethnos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...