31 Αυγ 2016

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στη Μήλο για το πρόβλημα του βιολογικού

 Το μέγα θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στη Μήλο σχετικά με την περιορισμένη ικανότητα του βιολογικού που λειτουργεί στο νησί και την απόρριψη λυμάτων σε υπαίθριο χώρο, με τις καταγγελίες και τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τον κίνδυνο μολύνσεων, συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο σε επείγουσα συνεδρίαση προκειμένου να λάβει σχετική απόφαση.
Καταλογίζοντας καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες στους καταγγέλλοντες, ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, εξέφρασε την πλήρη οργή του για την έκβαση του θέματος, και η πρόταση του για συνέχιση της χρονίζουσας πρακτικής απόρριψης των λυμάτων σε υπαίθριο χώρο, τουλάχιστον μέχρι της λήξη της τουριστικής περιόδου, έλαβε την πλειοψηφική έγκριση του Σώματος.
Το ιστορικό των ενεργειών
Το μέγεθος του προβλήματος επιχείρησε να μειώσει ο Δήμαρχος κατά την εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς υποστήριξε πως το θέμα που έχει προκύψει στο νησί είναι γνωστό «περισσότερο από τον πόλεμο των ανακοινώσεων και λιγότερο από αυτό καθ’ εαυτό το θέμα».
Ενημερώνοντας το Σώμα είπε πως ο Δήμος Μήλου δεν διαθέτει βιολογικό. Ο βιολογικός ανήκει στην εταιρεία «Πρωτοβουλία Α.Ε.» και ο Δήμος είναι χρήστης. Κάθε χρόνο, από το 2011 και εντεύθεν ο Δήμος κάνει συμβάσεις με την εταιρεία, βάσει των οποίων ο βιολογικός έχει περάσει στον Δήμο.
Ειδική αναφορά έκανε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται για τον Αδάμαντα, όπου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποφασίστηκε πως δεν μπορούν να ληφθούν περιβαλλοντικοί όροι όταν την λειτουργία της συγκεκριμένης εγκατάστασης έχει αναλάβει μία επιχείρηση.
Οπότε ο Δήμος Μήλου προκειμένου να αποκτήσει τους περιβαλλοντικούς όρους για να προχωρήσει η αποχέτευση του Αδάμαντα έπρεπε να πάρει τη λειτουργία του βιολογικού.
Η σχετική απόφαση αφού ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς όμως να υπάρξει η σχετική απάντηση, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή ισχύει και επ’ αυτής της βάσης ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας.
Θέλοντας να απαντήσει ο κ. Δαμουλάκης σε όσους τον κατηγορούν ότι η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε για το θέμα, αφού τους χαρακτήρισε «αδαείς» έδωσε το πλήρες ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει εκ μέρους της.
Όπως είπε «τον Ιανουάριο του 2016 ζητήσαμε από την εταιρεία, η οποία είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την υποδομή, που στην ουσία είναι δική της, μία αντλία λάσπης αξίας περίπου 5.500 ευρώ, η οποία αν και πληρώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία έφτασε στο νησί μετά από 6 μήνες.
Από την στιγμή που ο βιολογικός πέρασε στον Δήμο, καθώς δεν μπορεί να τον λειτουργήσει έκανε διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία του για τα έτη 2016, 2017 έως το μέσον του 2018 αξίας 48.000 ευρώ.
Η εταιρεία η οποία ανέλαβε το έργο, προκειμένου να πληρωθεί ήταν υποχρεωμένη να καταθέσει μία τεχνική έκθεση για το τι απαιτείται για την σωστή λειτουργία του βιολογικού. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλε στον Δήμο μία λίστα με ότι απαιτείται να αγοραστεί από τον Δήμο ώστε να λειτουργήσει ο βιολογικός, τα οποία και αγοράστηκαν από τον Δήμο, αξίας 8.460 ευρώ συν ΦΠΑ».
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα πως στις 16 Αυγούστου έλαβε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα μήνυμα από τον διευθυντή του Κ. Υγείας κ. Αποστολόπουλο, ο οποίος ζητούσε άμεση συνάντηση των αρμοδίων φορέων για πρόβλημα υγείας που έχει προκύψει από τα απόβλητα του νησιού.
Αυθημερόν κλήθηκε η Επιτροπή Υγείας, όπως επίσης, συνάντηση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν αιτήματος του, με τον Σύνδεσμό Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έκρινε ο Δήμαρχος ότι δεν υπήρξε «σημείο επαφής», καθώς με τους γιατρούς παρόντες, «θέματα υγείας δεν υπήρχαν. Δεν υπήρξαν κρούσματα και δεν θα υπάρξουν». Όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης «κάποιοι θέλησαν να κινδυνολογήσουν, δικό τους είναι το θέμα, εγώ ήμουν υποχρεωμένος να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση. Εστάλησαν άνθρωποι από τον Δήμο για να διαπιστώσουν το τι ακριβώς συμβαίνει».
Μετά 3 ημέρες, στις 19 Αυγούστου εστάλη από τον Δήμαρχο μία επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία καθίσταται σαφές ότι η υπάρχουσα μονάδα βιολογικού είναι μικρή και δεν αντέχει τον μεγάλο όγκο λυμάτων, οι υποστηρικτικές δομές έχουν υποστεί ζημιές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερχειλίσεις σε κάποια φρεάτια.
Οι ανεπαρκείς πόροι και η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει στο να δοθούν λύσεις εκ μέρους του Δήμου οπότε ζητείται από το υπουργείο η άμεση επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, με την χρηματοδότηση του Δήμου για την επισκευή και συντήρηση της υπάρχουσας μονάδας ώστε να γίνει απολύτως λειτουργική, όπως και για την επισκευή και αντικατάσταση των αγωγών μεταφοράς λυμάτων και την προμήθεια εφεδρικών, για την κατασκευή νέου αγωγού μεγαλύτερης διατομής και κατασκευή νέων φρεατίων, για την προμήθεια κινητής μονάδας βιολογικού.
Καθώς δεν υπήρξε καμία απάντηση και σε συνεννόηση με τους νομικούς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον εισαγγελέα Σύρου για την άμεση αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος της Μήλου.
Σκοπιμότητα καταλογίζει ο Δήμαρχος
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε εκτενής αναφορά στη συνέντευξη του διευθυντή του Κ. Υγείας Μήλου, Ηλ. Αποστολόπουλου, για την οποία ο Δήμαρχος σχολίασε πως «μία επιστολή που προκάλεσε ο ίδιος, ανακριβέστατη, μέσα από στοιχεία, με ένα και μοναδικό σκοπό να βλάψει τη Μήλο».
Για όσα κατά καιρούς έχουν προκύψει σχετικά με το θέμα από συγκεκριμένα άτομα στο νησί, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι «κάποιοι είτε τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία ή τρελαίνονται βλέποντας την τουριστική ανάπτυξη που υπάρχει».
Εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν επί του θέματος υπενθυμίστηκε πως καθ’ όλο το διάστημα που ο βιολογικός έχει περάσει από την εταιρεία στον Δήμο δεν υπήρξε καμία ενέργεια για τις απαιτούμενες υποδομές, και ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη βεβαίωση της Επιτροπής Υγείας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών από τις ρίψεις των βυτίων.
Κατόπιν αυτών ανέβηκαν οι τόνοι εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε με οργισμένο ύφος ότι έχει πλήρη γνώση του τι υποκρύπτεται πίσω από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα, υπονοώντας πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ για την αργοπορία υπογραφής των περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία, ισχυρίστηκε πως η μη υπογραφή γίνεται «με υπόδειξη», γιατί όπως υποστήριξε «για να καταδικάσουν τον τόπο».
Σε ότι αφορά στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για τον βιολογικό ο κ. Δαμουλάκης ανέφερε ότι τα χρήματα που προέρχονται από τους φόρους όλων θα τα πληρώσει η πολιτεία, η οποία «για τη Μήλο δεν έχει βάλει φράγκο διαχρονικά και ήρθε η ώρα να βάλει».
Η λύση που έχει προταθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων είναι αυτή που επί χρόνια ακολουθείται σιωπηρά» είπε η αντιδήμαρχος κ. Τούρλου, σημειώνοντας πως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» και πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου με διεκδικήσεις στα υπουργεία για έναν νέο βιολογικό 20ετίας.
Τελικώς πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δημάρχου για συνέχιση της πρακτικής που ακολουθείται σχετικά με τα λύματα, με τους δημοτικούς συμβούλους, Μ. Μικέλη, Χ. Νίνο και Αν. Καβαλιέρο να μειοψηφούν.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...