26 Αυγ 2016

«Οι Σερφιώτες Μεταλλωρύχοι στα Μεταλλεία και Λιγνιτωρυχεία της Αττικής».

Γράφει η κυρία 
Η Baso Kiousi
1916-2016
100 χρόνια από την αιματηρή εξέγερση των Μεταλλωρύχων της Σερίφου και την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Μακρής με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της επετείου στο Μέγα Λειβάδι Σερίφου (21 Αυγούστου 1916).
Η εξέγερση συγκλόνισε όλη τη χώρα λόγω της αγριότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκαν οι απεργοί από τους μπράβους του φεουδάρχη Γρώμμαν και του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους.
Ο απολογισμός ήταν 5 νεκροί μεταλλωρύχοι από τα πυρά των χωροφυλάκων και των μπράβων ,4 νεκροί χωροφύλακες ,38 βαριά τραυματίες μεταλλωρύχοι και δεκάδες άλλοι ελαφρά τραυματισμένοι. Η εξέγερση θεωρήθηκε τότε ως το Κιλελέρ της εργατικής τάξης.
Στο νησί έγιναν πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν των νεκρών ,τις οποίες διοργάνωσε ο Δήμος , το Σωματείο Μεταλλευτών Σερίφου και άλλοι φορείς.
Το βράδυ της παραμονής στο Θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση –αφιέρωμα στην εξέγερση .Κεντρικός ομιλητής ο Δημήτρης Μακρής, επίσημα προσκεκλημένος από τον Δήμο Σερίφου και ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Θοδωρή Λιβάνιο, δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.
Ο κ. Μακρής παρουσίασε το θέμα «Οι Σερφιώτες Μεταλλωρύχοι στα Μεταλλεία και Λιγνιτωρυχεία της Αττικής».
Στην εκδήλωση η Βάσω Κιούση, διευθύντρια του ΕΚΤ&Π ,προσέφερε στον Δήμαρχο Σερίφου τα βιβλία του κ.Μακρή που έχει εκδώσει το ΕΚΤ&Π ενώ στην Αντιδήμαρχο κα Φλώρα Προκοπίου,έδωσε ένα κομμάτι λιγνίτη από την Διασταύρωση Ραφήνας που είχε εξορυχθεί από Σερφιώτες Μεταλλωρύχους και ένα κομμάτι Γαληνίτη από τις στοές της Σπηλιαζέζας Κερατέας, όπου δούλεψαν Σερφιώτες Μεταλλωρύχοι ,τα οποία θα εκτίθενται στο Ορυκτολογικό Μουσείο Σερίφου.
Την 21η Αυγούστου ο Δ.Μακρής κλήθηκε επίσημα να καταθέσεις ανθοδέσμη με κόκκινα γαρύφαλλα στο Μνημείο των νεκρών μεταλλωρύχων ως εγγονός του Νικολή του Πέρρου μεταλλωρύχου που συμμετείχε στην εξέγερση.
Δυστυχώς μετά από έναν αιώνα το 8ωρο που κατέκτησαν οι μεταλλωρύχοι της Σερίφου με το αίμα τους καταργήθηκε…
Η επέτειος της εξέγερσης της Σερίφου θα έπρεπε να γιορταστεί από όλα τα συνδικάτα της χώρας και να γίνει η αφετηρία νέων αγώνων. Όμως αυτό δεν συνέβη. Γιατί;;;;;;;;;;;
Απόσπασμα από το καταστατικό του 1916 του Σωματείου Εργατών μεταλλευτών Σερίφου ,το οποίο ιδρύθηκε με προτροπή του Κωνσταντίνου Σπέρα.
«Εργάτη.- Εάν θέλεις να φέρη η οργάνωσή σου γρήγορα αποτελέσματα,θετικά και να επιτύχεις σύντομα την χειραφέτησίν σου την τέλειαν πρέπει: Ν΄ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΣΑΙ εις κάθε προσπάθειαν διά να σου ελαττώνουν το ημερομίσθιον,ή ν΄αυξήσουν τας ώρας της εργασίας σου,να αντιστέκεσαι εναντίον κάθε προσβολής της αξιοπρέπειάς σου ως ανθρώπου και κάθε περιορισμού της ελευθερίας που έχεις αποκτήσει.»
Πηγή :
Η Baso Kiousi

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...