26 Αυγ 2016

Μειωμένα τα τουριστικά έσοδα παρά το νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η συνεχώς ανοδική πορεία που καταγράφουν οι δείκτες του τουρισμού της χώρας και φέτος το καλοκαίρι, δεν συνοδεύονται και από την ανάλογη ικανοποίηση των επιχειρηματιών του χώρου, καθώς η αυξημένη επισκεψιμότητα δεν ακολουθείται και από την ανάλογη εισπραξιμότητα.
Περιορισμένα αναμένονται τα έσοδα της φετινής τουριστικής περιόδου, παρά την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που δεν φάνηκε ικανή να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Μπορεί να καταγράφονται μεγάλα ποσοστά πτώσης στην τουριστική πορεία της Τουρκίας, όμως το μερίδιο που απορρόφησε η χώρα μας δεν μεταφράστηκε και σε έσοδα, ενώ πέραν της περιορισμένης οικονομικής συμπεριφοράς των επισκεπτών, ανοιχτό και προς αντιμετώπιση μένει και το πρόβλημα της τουριστικής καθίζησης που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές που επλήγησαν έντονα από το μεταναστευτικό.
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Με τον αριθμό των επισκεπτών για τη φετινή χρονιά να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια, εκτός των επιβατών κρουαζιέρας, σπάει και φέτος το ρεκόρ επισκεψιμότητας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη, να εκφράζει την εκτίμηση πως θα υπάρξει και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο ελληνικός τουρισμός δείχνει να αντέχει και να συνεχίζει την ανοδική του πορεία, διαψεύδοντας κάθε απαισιόδοξη φωνή που υψώθηκε το προηγούμενο διάστημα για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.
Παρά του ότι τα στοιχεία εμφανίζουν αυξημένο κατά 9,1% τον αριθμό αφίξεων του Ιουλίου, ακόμα και αυτός δείχνει ότι θα υπολείπεται έναντι του αντίστοιχου αριθμού του Αυγούστου, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να εκτιμά, βασιζόμενος στα στοιχεία των κρατήσεων, πως τόσο ο τρέχων μήνας όσο και ο Σεπτέμβριος, αλλά και ο Οκτώβριος θα παρουσιάσουν βελτίωση.
Σε αυτή την άνοδο βασίζεται και η αναφορά του για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε τον Οκτώβριο ως έναν καλό μήνα για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ θετικό στοιχείο αποτελούν και οι αεροπορικές πτήσεις διασύνδεσης της χώρας με το εξωτερικό, οι οποίες, όπως επεσήμανε, εμφανίζουν καλή εικόνα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Να σημειωθεί πάντως πως το τουριστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν φέτος η Κρήτη, με ποσοστό αύξησης των αφίξεων 12,8 %, τα νησιά του Ιονίου, με την αύξηση να φτάνει στο 13,3% και οι Κυκλάδες να εμφανίζουν αυξημένες αφίξεις κατά 8,7% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο.
Κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους η αύξηση των αφίξεων ήταν της τάξης του 6,4%, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον 556 χιλιάδες επισκέπτες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Υστέρηση λόγω μεταναστευτικού
Τουριστικές απώλειες καταγράφουν τα νησιά Κως, Σάμος και Μυτιλήνη, τα οποία και υποδέχθηκαν τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών ροών, αιτία που περιόρισε και την τουριστική ζήτηση των συγκεκριμένων περιοχών.
Το πλέον ανησυχητικό είναι πως, βάσει των εκτιμήσεων, οι μειωμένες τουριστικές τιμές των περιοχών αυτών θα συνεχίσουν και για την επόμενη χρονιά, καθώς το πρόβλημα του προσφυγικού δεν πρόκειται να εκλείψει άμεσα.
Το εάν θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας, μετά και την κρίση που έχει προκληθεί στις σχέσεις της με την Ε.Ε., η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί και αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θα αποτελέσει το γεγονός που ήδη υπολογίζεται από τους τουριστικούς κύκλους, οι οποίοι αναμένουν αρνητικά πρόσημα και για τον επόμενο χρόνο στα νησιά υποδοχής.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επικαλέστηκαν το προσφυγικό ως το μέγα θέμα που αναμενόταν να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό στο σύνολο του, χωρίς όμως να επαληθευτούν, όταν οι απώλειες σημειώθηκαν μόνο στις περιοχές υποδοχής των προσφύγων και όχι στο σύνολο της τουριστικής ζήτησης της χώρας, που κατέγραψε νέο ρεκόρ αφίξεων.
Πάντως οι τουριστικές απώλειες της γείτονος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο ρεύμα απορροφήθηκε στις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, Ισπανία και Πορτογαλία.
Με τους ρυθμούς απωλειών που καταγράφει σε τουριστικό επίπεδο η Τουρκία, η συγκεκριμένη αγορά, η οποία είχε γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, δείχνει να καταρρέει σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, βάσει των οποίων τα τουριστικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του έτους παρουσιάζουν, σε σχέση με την περυσινή περίοδο, μείωση της τάξης του 41%.
Αυτό το ποσοστό σε αριθμούς σημαίνει πως έναντι των 7 δις δολλαρίων που ήταν έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για την ίδια περίοδο φέτος συρρικνώθηκαν στα 4,2 δις δολάρια, με τις απώλειες να αναμένεται να αυξηθούν, όπως, με τα στοιχεία των κρατήσεων, αποδεικνύεται.
Χαμηλός τζίρος στους τουριστικούς προορισμούς
Απογοητευμένοι από τα έσοδα εμφανίζονται οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, αφού αυτά δεν φάνηκαν να ακολουθούν την ανοδική πορεία των αφίξεων των επισκεπτών του εξωτερικού.
Η μέση τουριστική δαπάνη δεν κινήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό έως και τον Ιούνιο, ενώ για τους μήνες αύξησης της τουριστικής κίνησης, τηρείται στάση αναμονής με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Αν. Ανδρεάδη, να αναφέρεται στη σημαντικότητα της ανοδικής τους πορείας, διότι όπως εξήγησε ότι έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα».
Η αύξηση των εσόδων αναμένεται να είναι οριακή και να κυμαίνεται στα 280 εκ. ευρώ δηλαδή σε ποσοστό 1%-2% συγκριτικά με πέρσι, ποσό κατά πολύ κατώτερο των προσδοκιών, γεγονός που θα επηρεάσει και το σύνολο των δημοσίων εσόδων.
Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση του «all inclusive» τουρισμού, έτσι όπως κατευθύνεται από τους κυριάρχους του τουρισμού και αφορά σε προπληρωμένες παροχές διαμονής, εστίασης και διασκέδασης, σε ένα πακέτο φιλοξενίας σε μεγάλα τουριστικά καταλύματα, αποτελεί βασικό παράγοντα επηρεασμού και της τοπικής αγοράς.
Ο χαμηλός τσίρος που κατέγραψε η αγορά την θερινή περίοδο, ειδικά στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, αποτελεί επίπτωση «του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας γενικότερα, παρά την πορεία των τουριστικών αφίξεων», όπως έκρινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης.
Αν και ο εμπορικός κόσμος ανέμενε τουλάχιστον να υπάρξει εισπρακτική κινητικότητα κατά της περίοδο των εκπτώσεων, που ξεκίνησαν από 11Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν 31 Αυγούστου, ο τζίρος της αγοράς τελικά παρουσιάζει πτώση, η οποία θα κυμανθεί από 5% έως 8%.
Για την αρνητική αυτή εικόνα ο κ. Κορκίδης ανέφερε σχολιαστικά πως «υπάρχουν καλοκαιρινά μελτέμια στο εμπόριο και τρικυμμία στην αγορά», συμπληρώνοντας ότι η εισπρακτική προεία των εκπτώσεων θα αποτυπωθεί σε έρευνα της ΕΣΕΕ, η οποία θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...