24 Ιουλ 2016

Ενα φεστιβάλ τζαζ γεννιέται στη Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος αποκτά το δικό της φεστιβάλ και από τις 28 έως τις 30 Ιουλίου οι Point 2 και η Δήμητρα Γαλάνη με το Chronos Project θα γεμίσουν με ήχους το νησί.

Λένε ότι ο καλλιτεχνικός χειμώνας της ελληνικής ενδοχώρας μεταφέρεται το καλοκαίρι στα νησιά. Αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια. Είναι, μάλλον, σαν τις χειμερινές ταινίες που παίζονται αργότερα στα θερινά σινεμά. Είναι πολύ διαφορετική η ταινία σε μια σκοτεινή αίθουσα από την προβολή της με βουκαμβίλιες και αστέρια.

Κάτι τέτοιο γίνεται στη Φολέγανδρο φέτος. «Χθες έφτασα στο νησί και είμαι πολύ χαρούμενη», ακούω στην άλλη άκρη της γραμμής τη μηχανικό Ερρικα Μπενακοπούλου, μία εκ των συνιδιοκτητών του ξενοδοχείου «Ανέμι» στη Φολέγανδρο, στον Καραβοστάση. «Το 2007 πήραμε την απόφαση να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση στο νησί και να δημιουργήσουμε το ξενοδοχείο. Είναι ένας τόπος που επισκεπτόμασταν συχνά, τον σεβόμαστε και τον αγαπούμε. Αποφασίσαμε, όμως, εννέα χρόνια μετά, να κάνουμε και το επόμενο βήμα: να δημιουργήσουμε το Anemi Jazz Festival».Η Φολέγανδρος ανήκει σ’ εκείνα τα νησιά που διατηρούν υψηλή ποιότητα επισκεπτών· έχει αυτό που ονομάζουμε «δικό της κοινό». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η περιώνυμη κρίση δεν προσάραξε στο λιμάνι του νησιού, όπως παραδέχεται η Ερρικα Μπενακοπούλου. «Ξεχωριστοί άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα, καλλιεργημένοι, συρρέουν κάθε χρόνο εδώ. Βλέπεις μια κάποια “διαφορά” στον τρόπο τους. Ετσι, αποφασίσαμε να κάνουμε μια γιορτή γι’ αυτούς», σημειώνει.

Κάπως έτσι γεννιέται φέτος το μουσικό φεστιβάλ της Φολεγάνδρου, το οποίο θα διαρκέσει τρεις ημέρες (28, 29 και 30 Ιουλίου) και θα παρουσιαστεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, στη Χώρα αλλά και στο σχολείο της Φολεγάνδρου. «Πέρυσι, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, είδα το Chronos Project με τη Δήμητρα Γαλάνη. Ηθελα οπωσδήποτε να ξαναδώ την παράσταση και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του φεστιβάλ».

Το τριήμερο, λοιπόν, η Πολύκαντρος, όπως είναι η έτερη ονομασία του νησιού, θα γεμίσει με τους ήχους των Point 2, την πρώτη ημέρα, στους χώρους του ξενοδοχείου, και της Δήμητρας Γαλάνη και του Chronos Project, τη δεύτερη, στη Χώρα, ενώ την τρίτη ημέρα, στο σχολείο Φολεγάνδρου, οργανώνεται συνομιλία για το Chronos Project και την ιστορία της ελληνικής μουσικής, ανοιχτή για κατοίκους και επισκέπτες. Το ίδιο βράδυ, ο διευθυντής του Pepper 96,6 Γιώργος Μουχταρίδης επιλέγει μουσικές από τον κινηματογράφο και τη διεθνή jazz σκηνή στο Αnemi.

Οι Point 2 είναι ο Χρήστος Ραφαηλίδης, κορυφαίος βιμπραφωνίστας και συνθέτης, και ο Πέτρος Κλαμπάνης, ένας από τους πιο ταλαντούχους Ελληνες κοντραμπασίστες και συνθέτες. Οι δύο μουσικοί έχουν εμφανιστεί σε κορυφαίες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ των ΗΠΑ. Το Chronos Project είναι η συνάντηση της σπουδαίας Ελληνίδας ερμηνεύτριας Δήμητρας Γαλάνη με ένα κουαρτέτο εξαιρετικών Ελλήνων μουσικών: τον Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο), τον Θωμά Κωνσταντίνου (λαούτο, κιθάρα και ούτι), τον Σπύρο Μάνεση (πιάνο) και τον Χρήστο Ραφαηλίδη (βιμπράφωνο). Ολοι μαζί γίνονται «ένα σώμα» με τη Δήμητρα Γαλάνη, «κορυφαία αυτού του χορού», με κεντρικό άξονα τα τραγούδια των μεγάλων μας δημιουργών – ποιητών και συνθετών.

«Εχουμε τη στήριξη του Δήμου Φολεγάνδρου και το φεστιβάλ βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ», καταλήγει η Ερρικα Μπενακοπούλου.
​​Καραβοστάσης και Χώρα Φολεγάνδρου, 28, 29 και 30 Ιουλίου
Πηγή :http://www.kathimerini.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...