20 Ιουλ 2016

"Σιδερένιο Νησί". δια χειρός Χρήστου Θηβαίου


Γράφει  ο Μιχάλης Γελασάκης

Πηγή: www.musicpaper.grTo όνομα του Χρήστου Θηβαίου συζητήθηκε τελευταία, αρκετά, όχι τόσο για την καλλιτεχνική του πλευρά, αλλά για κάποιες δηλώσεις του, αποσπάσματα των οποίων έγιναν viral. Όταν μιλάμε όμως για τον Χρήστο Θηβαίο είναι τουλάχιστον άδικο να μένουμε σε αυτές τις δηλώσεις ή ακόμα χειρότερα στις κανιβαλικές αντιδράσεις. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ερμηνευτής (μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου) στην παράσταση 9:05 (Που θα ανέβει και στο Ηρώδειο στις 30 Αυγούστου) και ετοίμαζε τα νέα του τραγούδια για ένα δίσκο το θέμα του οποίου έχει ανακοινώσει εδώ και χρόνια. 

 Το νερό μπήκε στο αυλάκι και ο τραγουδοποίος παρουσιάζει το νέο του δίσκο με 11 τραγούδια, και τίτλο "Σιδερένιο Νησί".  Ο δίσκος θα παρουσιαστεί ζωντανά στο λιμάνι της Σερίφου την Κυριακή 24 Ιουλίου! 

Και γιατί στη Σέριφο; Μα δεν υπάρχει πιο "σωστό" μέρος για να γίνει η παρουσίασή του, αφού τα κομμάτια του δίσκου είναι εμπνευσμένα από την ιστορική "Απεργία της Σερίφου", όπου μεταλλωρύχοι εργάτες του νησιού έκαναν την πρώτη μεγάλη απεργία διαρκείας στη χώρα, η οποία έληξε με καταστολή και χαμένες ανθρώπινες ζωές. 

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μεγάλη αυτή απεργία    Το "Σιδερένιο νησί" είνα η επόμενη δισκογραφική δουλειά του Θηβαίου με νέα τραγούδια ύστερα από τους "Πέτρινους Κήπους" (ενδιάμεσα κυκλοφόρησε ένα διπλό live άλμπουμ) και θα κυκλοφορήσει επίσημα τον Οκτώβριο και σε βινύλιο. Πρόκειται για μια ποιητική προσέγγιση των πραγματικών γεγονότων ενώ το βιβλίο cd  της έκδοσης έχει σχεδιάσει ο ζωγράφος Γιάννης Γίγας. Στο βιβλίο θα υπάρχουν συμπληρωματικά αποσπάσματα από το βιβλιο του Κωνσταντίνου Σπέρα, που αφηγείται τα γεγονότα.    Οι μουσικοί που θα είναι μαζί του στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου είναι οι: Μάξιμος Δράκος πιάνο, κιθάρα, φωνητικά. Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο, κιθάρα, φωνητικά. Γιάννης Αγγελόπουλος τύμπανα, κρουστά, φωνητικά    


 Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΙΦΟΥ   

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας οδήγησαν τους εργάτες στην εξέγερση του 1916. Η απεργία ξέσπασε στις 7 Αυγούστου το 1916, όταν οι εργάτες αρνήθηκαν να φορτώσουν το μετάλλευμα σε ένα πλοίο. Επικεφαλής των απεργών λέγεται πως ήταν ο Κωνσταντίνος Σπέρας.   Οι εργάτες ζητούσαν 8ωρη εργασία, αύξηση των ημερομισθίων και λήψη μέτρων ασφαλείας. Ο ιδιοκτήτης ζήτησε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές και στις 20 Αυγούστου κατέφθασε ένα απόσπασμα με σκοπό να καταστείλει την απεργία.   Οι αστυνομικοί έδωσαν στους εργάτες 5 λεπτά προθεσμία να λήξουν την απεργία και μετά την εκπνοή της άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 4 εργάτες, τους: Μιχάλη Ζωιλή, Θεμιστοκλή Κουζουπή, Μιχάλη Μητροφάνη και Γιάννη Πρωτόπαππα.   Οι εργάτες αντέδρασαν και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, που παρευρίσκονταν εκεί, σκοτώνοντας κάποιους από αυτούς και πετώντας, όπως λέγεται, τα πτώματά τους στη θάλασσα.   

Στο Μεγάλο Λιβάδι, στην Σέριφο ο επισκέπτης μπορεί να δει το ηρώο το αφιερωμένο στη μνήμη των τεσσάρων εργατών.     Αποτέλεσμα της εξέγερσης ήταν να βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, αλλά η εκμετάλλευση συνεχίστηκε μέχρι το κλείσιμο τους το 1963, οπότε οι κληρονόμοι των Γρόμαν βρήκαν πλουσιότερες φλέβες μεταλλεύματος στη Νότια Αφρική και εγκατέλειψαν τα ορυχεία της Σερίφου.
Πηγή: www.musicpaper.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...