12 Ιουλ 2016

Τέλος στις άδειες οικοδόμησης δίπλα σε δημόσιο δρόμο

Με νομοσχέδιο του το ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σε όλα τα ακίνητα εκτός σχεδίου, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για .......
την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου.
Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, με ακατάληπτη και «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.
Έως σήμερα, με βάση τις διατάξεις, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.

Πρακτικά,πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη χώρα σε απλά... χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ' όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο. Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία.

Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. που συζητείται στη Βουλή και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά, αλλά ακατανόητα για τους απλούς πολίτες τα εξής:
«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται. Υπάρχουσα διάταξη: 11.
α)Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών.

Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.
β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων». Πηγή:dikaiologitika.gr  
Πλέον, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), χιλιάδες δομήσιμα αγροτεμάχια σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν, άμεσα σε απλά «χωράφια», με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους κατόχους τους, αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής, που θα μπορούσε δυνητικά να προσδοκά σε κάποια έσοδα από την ανέγερση κτισμάτων σε αυτά τα ακίνητα. Παράλληλα, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για έναν ακόμα «παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση».
Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος καθιστά τις εν λόγω εκτάσεις μη οικοδομήσιμες, το υπουργείο Οικονομικών με τον νέο ΕΝΦΙΑ που έχει θεσπίσει, φορολογεί όλα τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και με συμπληρωματικό φόρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνεται εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες που θα επεξεργαστούν τα στοιχεία του Ε9, να συνυπολογίσουν στο εκκαθαριστικό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και την αξία των εκτός σχεδίου ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν για τα αγροτεμάχιά τους φέτος, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν και επιπλέον φόρο. Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι σχετικές υπηρεσίες δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον «αέρα» η όλη διαδικασία. Οπως ανέφερε πρόσφατα η «Κ», τα στελέχη του υπουργείου έχουν λάβει κάποιες προδιαγραφές, προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ εκκαθάρισης του συμπληρωματικού φόρου.
Στο πλαίσιο αυτό, πρώτα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα ποσά που προκύπτουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν είναι υπερβολικά, καθώς και αν συγκεντρώνεται το απαιτούμενο ποσόν που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας και μετά θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο προσδιορισμού της αξίας των αγροτεμαχίων.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων στην περιφέρεια είναι ήδη επί ποδός, καθώς όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο φέτος, αλλά αυτός θα επιβληθεί και επί περιουσίας, η οποία οδεύει προς απαξίωση, μεγεθύνοντας την αδικία που πάει να συντελεστεί. Ηδη, για το ζήτημα αυτό έχει τοποθετηθεί δημόσια ο δικηγόρος κ. Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, που επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα Χανιά, ενώ σαφώς επηρεάζει και πληθώρα άλλων περιοχών.
Πηγή : www.mykonosticker.

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...