25 Ιουν 2016

2 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, θα εγκατασταθούν στο νησί της Σερίφου

Μια φράση που ακούμε συχνά. Οι παππούδες μας έφτιαξαν σε πολλές περιπτώσεις τα δίκτυα για να φτάσει το νερό σε κάθε σπίτι. Και μέχρι κάποια χρόνια πριν το νερό ήταν δωρεάν ή σε κάθε περίπτωση όχι ακριβό. Σήμερα πλέον, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την υπαγωγή όλων των δικτύων στις ΔΕΥΑ, όλοι πληρώνουμε για το νερό που χρησιμοποιούμε. Πληρώνουμε για τις διεργασίες και τα έργα υποδομής που απαιτούνται για να τρέξει το νερό από τη βρύση μας, για όλα τα έργα που, θεωρητικά τουλάχιστον, εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα και ποσότητα. Το πόσο πληρώνει κάθε δημότης καθορίζεται κάθε φορά από τις ιδιαίτερες συνθήκες και την πολιτική τιμολόγησης που επιλέγει κάθε φορέας διαχείρισης διαφέρει. Και συχνά οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται ενάντια σε αυξήσεις (λογικές ή μη) στα τιμολόγια του νερού.
Και έχουν δίκιο κι άδικο ταυτόχρονα. Η τιμολόγηση του νερού είναι ένα μόνο από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του νερού. Από μόνη της δεν διασφαλίζει τη σωστή διαχείριση και, κυρίως, την προστασία του. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» (polluter pays principle) έχει ήδη δείξει τα όρια της, μιας και οι υψηλές τιμές νερού δεν έχουν εξασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση και εξοικονόμηση του πόρου, ενώ αντίθετα έχουν οδηγήσει σε έλειψη πρόσβασης για τους οικονομικά ασθενέστερους, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η όποια τιμολογιακή πολιτική δεν θα πρέπει να περιορίζει το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στο νερό.
Άρα, χρειάζεται να βάλει και το κράτος το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε όλους/ες και έχουν αναπτυχθεί διάφορα εργαλεία για να γίνει αυτό (π.χ. επιδότηση για τις αφαλατώσεις). Αυτό σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση δημόσιων φορέων διαχείρισης νερού, που προσθέτει ότι το σύνολο των εσόδων που προέρχονται από την τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να πηγαίνουν σε έργα και επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας και τη διατήρησή του.
Το θέμα της τιμολόγησης συζητήθηκε στο σεμινάριο που οργάνωσε στις αρχές Δεκέμβρη (2014) η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιων Φορέων Διαχείρισης Νερού. Στο σεμινάριο συμμετείχαν πάνω από 80 εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης, πολιτικών και θεσμικών φορέων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και επαγγελματικών ενώσεων. Η μεγάλη συμμετοχή και η ποικιλία των φορέων που εκπροσωπήθηκαν αναδεικνύουν τη σημασία του θέματος της τιμολόγησης, αλλά και την ανάγκη για δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα.
Ωστόσο εδώ στην Ελλάδα το τοπίο παραμένει θολό και κανείς θεσμικός φορέας δεν ασχολείται με το ζήτημα – και είναι ελάχιστοι οι κοινωνικοί φορείς που το κάνουν. Δεν γίνεται συνολική συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε, ακόμα και σε επίπεδο Δήμου. Ο υπολογισμός του κόστους του νερού που έγινε πρόσφατα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για το νερό είναι βασισμένος σε ελλιπή δεδομένα. Το κυριότερο, δεν υπάρχει καμία συζήτηση σε τοπικό επίπεδο για το πώς τιμολογούμε, τι τιμολογούμε και με ποιο σχεδιασμό. Και φυσικά κα μιά συζήτηση με τους κατοίκους. Οι κάτοικοι συχνά το μόνο που βλέπουν είναι μια ΔΕΥΑ που χαρατσώνει. Και που προσφέρει αμφίβολης, αν όχι κακής ποιότητας νερό, αν έρθουμε στην περίπτωση της Σερίφου 
Η Σέριφος έχει νερό ποιοτικό όμως οι υποδομές της παροχής νερού ειναι πλέον παλιές και θέλουν αλαγή αυτό σημαινει σχεδιασμό και συντήρηση . αυτη ειναι η ουσία του προβλήματος  κύριοι και δεν θα πηγαίνουμε με τα πλαστικά όπως καναμε παλια για να πίνουμε ενα νερό της προκοπής και να το πληρώνουμε και παράλληλα να πληρώνουμε και του σπιτιού με τις απαρχαιωμένες υποδομές και συμπληρώνω με την είδηση  και τα συμπεράσμα τα δικά σας  



Ποιοτικό και φθηνό νερό θα μπορούν να προμηθευτούν σε λίγο καιρό οι κάτοικοι  του Δήμου , από Σέριφος 2 μονάδες (κάτοικοι 1.414)   παραγωγής πόσιμου νερού, που θα εγκατασταθούν στο νησί. Στις μονάδες αυτές η επεξεργασία νερού πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης,είναι φορητά, τύπου container με δυνατότητα παραγωγής 6.000 λίτρων νερού ημερησίως. Ήδη, αντίστοιχες μονάδες έχουν λειτουργήσει στη Σύρο, όπου οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πόσιμο νερό αξίας 0,20€ ανά 10 λίτρα. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται σε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη σε επτά δήμους των Κυκλάδων και δύο των Δωδεκανήσων, με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση έλλειψης πόσιμου νερού στα νησιά, αλλά και τον περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών του εμφιαλωμένου νερού. Με βάση τον παραπάνω υπολογισμό στην περίπτωση του προγράμματος για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αναμένεται να εξοικονομηθούν ανά έτος:
περισσότερα από 8.000.000 πλαστικά μπουκάλια
περισσότεροι από 500 τόνοι CO2 και
αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες 

Η πρόεδρος του ΔΣ. Κα Σκιαδά Άννα εισηγούμενη το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη του συμβουλίου το υπ’ αριθμ. 74236/7774/15-06-2016 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , Τμήμα Προμηθειών , με θέμα Λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί έγκρισης παραλαβής (αποδοχή δωρεάς) των μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού . Η προμήθεια υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Πράξης : «Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και διάθεσης πόσιμου νερού στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Προτείνω συνέχισε η Πρόεδρος την λήψη της σχετικής απόφασης και τον ορισμό του Δημάρχου για την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου .
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...