28 Μαΐ 2016

Γάτα Αιγαίου: Η μοναδική ελληνική φυλή ....video

Η γάτα του Αιγαίου, που όλοι μας έχουμε θαυμάσει στα ελληνικά νησιά, ποζάρει συνήθως πάνω σε κυκλαδίτικες στέγες και ασβεστωμένα πεζούλια. Πατρίδα της είναι οι Κυκλάδες...
 Η γάτα του Αιγαίου είναι η μοναδική ελληνική αυτόχθονα φυλή γάτας που αρχικά εμφανίστηκε στα κυκλαδίτικα νησιά μας.Είναι ημιμακρυτριχη, μεσαίου μεγέθους, μυώδης, ανεξάρτητη αλλά και πολύ φιλική με τον άνθρωπο, γι αυτό ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα, και τέλος πολύ ανθεκτική σε ότι αφορά την υγεία της.

Είναι συγγενής της Τουρκικής Βάν, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε φουντωτή.


«Η γάτα του Αιγαίου εντοπίστηκε την δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Αντώνη Κασταμωνίτη» λέει στο «People» ο ιδρυτής της Λέσχης της Γάτας του Αιγαίου, Θεόδωρος Φραγκογιός. «Η γάτα του Αιγαίου πρωτοεμφανίστηκε στα κυκλαδίτικα νησιά μας και είναι συγγενής της τουρκικής βαν. Ήρθαν δηλαδή πρόσφυγες στην Ελλάδα με γάτες Βαν, ζευγάρωσαν με ντόπιες και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν κάποια ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσπαθούμε να διασώσουμε.


Είναι η μοναδική αυτόχθονη φυλή γάτας. Υπολογίζουμε ότι η γάτα του Αιγαίου υπάρχει εδώ και περίπου 150 χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα την συναντάμε σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το χαρακτηριστικό, που κάνει την διαφορά στην Γάτα του Αιγαίου είναι ότι είναι πολύ ανθεκτική σε ότι αφορά την υγεία της». Δυνατές, μυώδεις, ανεξάρτητες οι γάτες του Αιγαίου έχουν ζήσει ολόκληρες δεκαετίες δίπλα σε ακροθαλασσιές. Με πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα, που αποκτά μοναδική λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό η γάτα του Αιγαίου αποτελεί κομμάτι της παράδοσης μας.


Είναι ανεξάρτητη, αλλά συγχρόνως φιλική με τον άνθρωπο αλλά και με τις άλλες γάτες αφού έμαθε να συμβιώνει μαζί τους στο φυσικό της περιβάλλον. Αγαπάει πολύ το ψάρι, μιας και ήταν η βασική της τροφή.

Ανέπτυξε στενή σχέση φιλίας με τους ψαράδες και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν ως γεύμα μικρά ψαράκια. 


Επίσης δεν φοβάται το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά. Είναι πολύ καλή κυνηγός και υπόδειγμα μητέρας.

Ο Ελληνικός Όμιλος Γάτας συνεργάζεται με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάτας για να αναγνωριστεί η Γάτα του Αιγαίου ως ξεχωριστή ράτσα. Η Γάτα του Αιγαίου, συνηθισμένη στις Κυκλάδες, έχει λευκή βάση και συνήθως 2 ακόμη χρώματα, μεσαίο προς μακρύ τρίχωμα, στρογγυλεμένα αυτιά και σκιστά μάτια. 
Πηγή : 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...