Από την Ιόλη Πιερίδη
Eπειδή οι Αμερικανοί ανησυχούν μήπως ξυπνήσουν ένα πρώί και διαπιστώσουν ότι οι Γερμανοί έχουν βάλει κάποιο μαρτυριάρικο λογισμικό ακόμη και στις κρεβατοκάμαρές τους, πέρασαν στην αντεπίθεση.
Είναι η 2η φορά που οι ΗΠΑ καταφέρνουν ένα τέτοιου μεγέθους χτύπημα στην γερμανική οικονομία γιατί περί αυτού πρόκειται.
Η πρώτη ήταν όταν απεκάλυψαν τις μίζες που μοίραζε η Siemens σε χώρες μπανανίες, όπως η Ελλάδα, και μη.
Οι ΗΠΑ χτύπησαν στο ψαχνό την Siemens όταν η γερμανική πολυεθνική επιχείρησε να μπει στην αγορά της Κίνας με τους αξονικούς της τομογράφους.
Μια αγορά που μονοπωλούσε η αμερικανική General Εlectric.
Tότε σήμανε συναγερμός και κινητοποιήθηκαν τα αμερικανικά αντανακλαστικά. Στη επιχείρηση "Siemens" συμμετείχαν από την CIA και το FBI ως την Αμερικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα αμερικανικά χρηματιστήρια, η Blackrock, τράπεζες κλπ.
Η Γερμανία κατάλαβε στην περίπτωση της Siemens τι σημαίνει αμερικανική αντίδραση.
Η ζημιά για τους Γερμανούς αγγίζει τα 14 δις ευρώ-μόνο οι αποζημιώσεις ανέρχονται σε 6,5 δις.
Θα μπορούσε να συγκαλυφθεί η υπόθεση; Κομμάτι δύσκολο. Η απάντηση που δεν μπορεί να δοθεί με ακρίβεια είναι αν το συγκεκριμένο χτύπημα σε βάρος της Γερμανίας δίνεται και για λόγους γεωπολιτικούς και μάλιστα σε μια τόσο ρευστή συγκυρία.
Υ.Γ>Πριν λίγους μήνες είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η Γερμανία ζήτησε να επειστραφούν από τις ΗΠΑ όπου φυλάσσονταν τα γερμνανικά αποθέματα χρυσού...