22 Αυγ 2015

Ενας Αιώνας πέρασε από την ιστορική απεργία των εργαζομένων στα μεταλλεία στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι της Σερίφου


Ενενήντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την ιστορική απεργία των εργαζομένων στα μεταλλεία στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι της Σερίφου, που βάφτηκε με αίμα.


Ήταν Δευτέρα 7 Αυγούστου 1916, όταν το Σωματείο Μεταλλευτών Σερίφου, που είχε συσταθεί μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 24 Ιουλίου, ξεσηκώνεται ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, με αιτήματα 8ωρη εργασία, αύξηση ημερομισθίων και λήψη μέτρων ασφαλείας.


Οι εργάτες αρνούνται να φορτώσουν μετάλλευμα σε πλοίο και η απεργία ξεσπά.
Ο Γερμανός εργοδότης τους, Γκρόμαν, ζητάει τη βοήθεια των ελληνικών αρχών για να καταστείλει την απεργία και, δεκαπέντε ημέρες μετά, το πρωί της Δευτέρας 21ης Αυγούστου 1916, καταφθάνει στο νησί δύναμη της Χωροφυλακής.

Φυλακίζουν την ηγεσία των συνδικαλιστών και δίνουν 5 λεπτά διορία στους εργάτες να λήξουν την απεργία, ενώ αμέσως μετά την εκπνοή της, ανοίγουν πυρ. Επτά νεκροί -απεργοί και χωροφύλακες- και δεκάδες τραυματίες ήταν ο θλιβερός απολογισμός.Με μια λιτή  τελετή παρουσία του ιερέως του νησιού Ιάκωβου Μητροφάνη τελεσθεί μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων εργατών παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκηςο κύριος Θοδωρής Χρυσολωράς της αντιπολίτευσης τοπικοί φορείς εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Μήλου η κυρία Πεφάνη πρόεδρος του Συνδέσμου Σεριφίων αίσθηση προκάλεσε η απουσία των εκπροσώπων του αστυνομικού
διευθυντού του νησιού και του εκπρόσωπου του λιμενικού σταθμού του νησιού μας

.Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...